In onze Fiji blogs willen we een reële indruk van dit prachtig stukje aarde geven. In deze blog gaat het om waar we Fiji vooral van kennen: de piepkleine exotische eilandjes waar we gerust eens aan willen spoelen natuurlijk! Met een catamaran gaan we er een paar bezoeken in de westelijke eilandengroepen Yasawa en Mamanuca. We willen je graag een indruk geven van de mogelijkheid om hier ‘eiland te hoppen’ in het tijdsbestek van een week. De route is als volgt: van Port Denarau op het hoofdeiland Viti Levu pakken we de boot naar Beachcomber Island, van waar we na enkele dagen feesten via door zullen varen naar het meest noordelijke eiland: Nacula Island, vanuit waar we enkele activiteiten zullen ondernemen.
Catamaran de ‘Yasawa Flyer’
Maar het begint dus met de catamaran, en deze is zoals je dat mag verwachten op Fiji niet goedkoop. Een enkeltje naar Beachcomber Island (op 45 minuten varen een van de éérste stops) kost zo’n 50 euro; om bij Nacula Island te komen (met 4,5 uur varen het verst waar je kunt komen met deze boot) betaal je 80 euro. Oftewel, reken een enkeltje altijd tussen de 40 en 80 euro per persoon. En dan zit je nog niet eens in de Captains Lounge! Dit kost je 30 euro per persoon extra, enkele reis. Ondanks de extra kosten, hebben wij toch hiervoor gekozen omdat we een lange boottocht voor de boeg hebben. In de Captains Lounge drink je onbeperkt bier/fris/wijn/koffie en kun je je volstoppen met cake/chips/chocolade/broodjes, al liggende op een relaxte sofa met prachtig uitzicht. Tip: doen! De enigszins legendarische catamaran, de Yasawa Flyer, brengt al jaren toeristen naar droomeilandjes in het gebied waar ook Cast Away is opgenomen bijvoorbeeld, de Mamanuca en Yasawa eilandengroepen genaamd. In de haven van Denarau vertrekt om 08.30u de boot, waar hij om een uur of 18.00 ook weer terugkomt na telkens een korte stop op elk eilandje. Simpel te boeken, goed geregeld via www.awesomefiji.com. Tip: Regel het tenminste een week tot twee weken in voren wanneer je in het laagseizoen reist, een maand in het hoogseizoen aangezien de boot niet oneindig veel mensen kan meenemen! Dan heb je ook wat om naar uit te kijken.
Beachcomber Island
Onze eerste stop met de catamaran. Dit eiland staat bekend als hét feesteiland van Fiji. En dat is het. Niet groter dan een voetbalveld, omringd door strand en koraal. Midden op het eiland staat een prachtige bar, eromheen in de aangelegde tuinen en tussen de palmbomen vind je de slaapaccommodaties. Die variëren van een dorm (15 euro p.p.p.n.) tot een privébungalow (200 euro p.n.). Wij sliepen in een lodge, een privékamer op palen, voor 100 euro per nacht. Een prima accommodatie met douchemogelijkheid; ben zuinig met kraanwater aangezien dit (ja echt) moet worden gebracht! Meubilair is simpel, maar wat heb je nodig? Basic is goed!
Wij vieren hier samen met de eersten ter wereld de jaarwisseling. Het kan vervelender denken we bij aankomst waar het personeel een dansje doet ondersteund door zang en gitaar. Op Beachcomber Island zijn vooral veel jonge backpackers aanwezig, er hangt een relaxt sfeertje en met zo af en toe een drankje is het dobberen in de zee wel vol te houden. Je kunt hier ook jetskiën, duiken en snorkelen, ter plekke te boeken. Veel kleurrijke vis, koraal en roggen, schildpadjes en, wat verder op zee, ook haaien. Leuk: met een snorkel-set zwem je in een klein uurtje op je gemak om het eiland.
Op 31 december om 00.00u knalde het feest los en konden we tot de vroege uurtjes met de voetjes in het zand het nieuwe jaar in dansen en om 12 uur in de middag, de kater alweer gezakt, hebben we het nog dunnetjes overgedaan met iedereen in Nederland. Dat wij het geluk hadden hier met de jaarwisseling te zijn doet niet af aan de feestmogelijkheden; elke avond is er weer één om je dansskills te vertonen en de liefde van je leven te ontmoeten. Maar, bedenk je voor je hierheen gaat goed dat het hier feest is! Volop jonge mensen en drank. Uiteraard, het is aan jezelf of je hieraan meedoet, maar niemand wil vanuit zijn dormbedje het gedreun van de beats meemaken. Wil je pure rust, stilte en een relatie met je e-reader aangaan: kies dan voor een ander eiland óf een duurdere privébungalow. Je bent ook ‘verplicht’ het eetprogramma af te nemen, wat wil zeggen dat je driemaal daags een buffet krijgt voorgeschoteld. Los daarvan kun je snacks kopen als pizza en hamburgers. Het eten scoort niet hoger dan een krappe 5.5.
Nacula Island
Na een paar dagen feesten is het fijn om een paar dagen te ontspannen. De boottocht naar het Blue Lagoon resort op Nacula Island duurt nog eens 3,5 uur vanaf Beachcomber. Deze tocht bevestigde dat niet iedereen kapitein kan worden, tijd schiet écht niet op als je zeeziek wordt. De zee kan dus ruig zijn is de boodschap, met name in het regenseizoen zijn de golven wat hoger dan normaal. Nacula Island is een iets groter eiland, vijf voetbalvelden misschien, maar het Blue Lagoon resort hier is nóg mooier. Paradijsje. De doelgroep is ook anders hier, wat ten goede komt aan de rust. Het tempo is laag, dagen zijn vooral gevuld met genieten en wedstrijdjes langliggen op het witte zachte strand. Om er niet teveel gewend aan te raken hadden we een duik geboekt; helaas mocht het niet doorgaan, de zee was vanwege het regenseizoen te onrustig. Maar het mocht de pret niet drukken, niet te lang in ieder geval, want de grotten op een naburig eiland konden we wel al zwemmende verkennen. Erg gaaf! Je zwemt door een grottenstelsel wat onder water staat, dat betekende soms ook dat je om van de ene naar de andere grotkamer te komen moest duiken in het pikkedonker. Dit was een uitstapje wat je ter plekke kunt boeken voor 20 euro per persoon; mogelijkheden zijn er in overvloed! Van Yoga sessies tot waterskiën of een eilandwandeling. Prijzen liggen hier ook wel hoger, zo’n 300 euro per nacht voor een strandvilla. Maar met wat geluk vind je een huisje op kruipafstand van het strand voor een kleine 100 euro per nacht. Exclusief eten!
Tijd om te gaan!
We raden je absoluut aan om naar deze eilandengroepen te gaan en ga dan zeker met de catamaran. Mogelijkheden in overvloed, en het belangrijkste: óók in het regenseizoen! Daar de Fiji eilanden nogal eens last kunnen hebben van heftige regenval, worden de westelijke eilandjes vaak gespaard. Wij waren er in het regenseizoen en hebben met af en toe een buitje niets te klagen gehad, aangezien het al snel weer blauw met een wolkje is. Het blijft warm, je kunt gewoon verbranden! Hoe jammer ook, uiteindelijk moet je ook weer weg van deze prachtige eilanden. Onze tip: vlieg met een watervliegtuigje terug naar het ‘vaste land’, het hoofdeiland Viti Levu. Een geweldige ervaring om eens op te stijgen en te landen op het water, laagvliegend over een helderblauwe zee en prachtige koraalriffen. Een enkele vlucht met Turtle Airways (http://www.turtleairways.com/) kost zo’n 140 tot 150 euro p.p. afhankelijk met hoeveel personen je boekt. De vlucht duurt een klein uurtje, dat scheelt je een 4,5 uur durende boottocht die ook tenminste 80 euro kost!
Zin om de catamaran te pakken en Fiji te verkennen?