Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland: (Wild)kamperen met een camper

In het hoogseizoen kom je ze in grote getalen tegen: Campers! Denk bij ‘hoogseizoen’ vooral niet aan zwarte zaterdagen in Frankrijk. Nee, het hoogseizoen in Nieuw-Zeeland betekent dat je de weg moet delen met enkele anderen en de campings gezellig vol staan. Wij hadden tijdens de voorbereiding van onze reis naar het land der landen (je zult dit na een bezoek bevestigen!) veel vragen over kamperen met een camper, zoals: Hoe zit dat nu eigenlijk met de wet- en regelgeving, omtrent kamperen? In deze blog beantwoorden we deze vraag voor je.

 

 

Duidelijk beleid

“Mag je in Nieuw-Zeeland overal stoppen met je campertje?” is dan een veelgestelde vraag. Nee, dat mag niet. Het is zelfs streng verboden en boetes zijn niet mals. Het is erg verleidelijk om jezelf het gevoel van alleen op de wereld te zijn te gunnen en je kamp op te slaan wanneer je een afgelegen stuk ‘onontdekt’ bos hebt gevonden. Maar de Rangers hier zijn niet van gisteren en kennen deze plekjes ook. Zonde van de centen. Maar, hoe dan?

De overheid heeft gratis (en bijna gratis, zo’n €10-15 per nacht) parkeer- en slaapgelegenheden gecreëerd. Hier gaat het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ op en je mag één nacht blijven. Vol is vol, er staat een duidelijk bord met het maximaal aantal voertuigen. Een andere voorwaarde is dat je ‘self-contained’ bent, zelfvoorzienend oftewel met eigen (chemisch)toilet: wildplassen of het lozen van andere vloeistof is ten strengste verboden. Al gaan we ervan uit dat je dit überhaupt ook niet overweegt.

Ons advies is dan ook een goed uitgerust, maar basic, campertje te boeken en gebruik te maken van kampeerplekken waar je ook mág staan. In de tijdsplanning helpt het dan om ervoor te zorgen dat je al vroeg op je locatie aankomt, zodat je ‘gegarandeerd’ een plekje hebt. Ons lukte dat prima, ook in het hoogseizoen. Boek je camper bijtijds, deze gaan als warme broodjes en prijzen stijgen in rap tempo. Aanbieder Jucy heeft een grote vloot van betrouwbare campers voor een prima prijs-kwaliteit verhouding, is onze ervaring.

 

 

Rankers!

Een ware must-have app is Rankers Camping NZ. Te downloaden op je smartphone of tablet. De app biedt offline kaarten met daarop alle legale kampeerplekken, gratis en betaald, met reviews. Tankstations, supermarkten, parken, activiteiten en veel meer kun je ook vinden in deze applicatie. 

 

Hoe heb jij gekampeerd of heb je andere overnachtingstips? Deel ze!

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

De ferry nemen in Nieuw-Zeeland

Kia Ora, hallo en welkom in Nieuw-Zeeland!

Walvissen spotten in Kaikura

Great Walks in Nieuw-Zeeland