Argentinië

Pinnen in Argentinië? Niet doen! Dit is hoe je slim aan peso’s komt

Argentinië is in één woord ge-wel-dig! Een absolute aanrader als je het ons vraagt. Toch is er ook een groot punt van aandacht als je dit prachtige land gaat ontdekken: de Argentijnse economie. Ook als toerist kun je hier veel last van ondervinden bij het opnemen van geld, pinnen is simpelweg niet slim om te doen. Maar gelukkig is er een oplossing die je veel geld kan besparen. Wat die oplossing is, hoe het werkt en wat het je precies oplevert vertellen we je in deze blog.

 

Het drama dat pinnen heet

Toen wij aankwamen in Argentinië hadden we totaal geen beeld van de Argentijnste economie en hoe dat invloed zou hebben op ons als toerist. Dat duurde echter niet lang want toen we op de luchthaven wilden pinnen, was het maximale bedrag dat we konden opnemen een schamele €30,- waarbij we ook nog eens €6,- (!) aan transactiekosten moesten betalen en nog te maken kregen met een slechte wisselkoers. Dit bleek geen uitzondering voor de pinautomaat op de luchthaven want elke automaat gaf nagenoeg hetzelfde resultaat. De reden? De enorme inflatie die al jaren het land teistert.

Argentinië heeft jaar in jaar uit te maken met een inflatie van 30 tot 40%. De Argentijnse peso wordt letterlijk elke dag minder waard. In een poging hier wat tegen te doen, heeft de regering een sterke beperking opgelegd in hoeveel geld er opgenomen kan worden. Dit geldt dus voor alle automaten en daarmee ook voor iedereen binnen Argentinië. Geld opnemen als toerist is dus niet eenvoudig terwijl de economie toch nog redelijk veel op briefgeld draait, pinnen is zeker niet overal mogelijk en zeker in de meer afgelegen gebieden is het toch heel fijn als je wat geld bij je hebt.

 

 

De oplossing: Western Union

Gelukkig is er een oplossing om de hoge transactiekosten te omzeilen en zelfs een betere wisselkoers te ontvangen voor je Argentijnse Peso. Deze oplossing heet Western Union. En nee, dit is geen sponsoring, puur ervaring. Normaal zou Western Union niet een partij zijn die ik snel zou aanprijzen voor het goedkoop wisselen van valuta, maar in Argentinië is dat anders. Via hen waren de transactiekosten 15% goedkoper en ontvingen we 30% meer Argentijnse peso’s voor onze euro’s. Niet slecht toch?

Hoe het werkt? Je maakt via Western Union online geld over naar iemand in Argentinië die dat daar vervolgens in contanten ophaalt bij een Western Union kantoor. De persoon waar je het geld naar over maakt, kan je ook zelf zijn. Zo zet je jouw euro’s relatief voordelig om in Argentijnse peso’s.

Ga hiervoor als volgt te werk:

 1. Download de Western Union app
 2. Maak een account aan. Let op: het kan hierbij even voor je financiële check is goedgekeurd
 3. Kies voor de optie ‘Geld verzenden’
 4. Zorg dat je in ieder geval de volgende opties kiest:
  • Verzenden naar: ‘Argentinië’
  • Geld ontvangen: ‘Contant geld ophalen’
 5. Maak de betaling in orde, dit kan bijvoorbeeld met iDeal.
 6. Geef de naam op van de persoon die het geld zal ophalen, bij het ophalen van het geld zal de identiteit worden gecontroleerd, dus zorg dat alle gegevens kloppen (dit kun je gewoon zelf zijn)
 7. Rond de transactie af volgens de aangegeven stappen

 

 

Aanvullende tips

De grootste tip voor je reis naar Argentinië is dus om daar peso’s op te nemen middels Western Union. Maar er zijn nog meer tips die je reis makkelijker kunnen maken:

 • Pinnen in een winkel of restaurant is vaak geen optie omdat de Argentijnen het geld liever contant in eigen hand hebben dan op een bank. Zij hebben immers hetzelfde probleem als jij, geld opnemen van de bank is lastig en duur. Zorg dus dat je altijd contact geld bij je hebt. 
 • Het is zeer verstandig om euro’s of dollars op zak te hebben wanneer je naar Argentinië reist. Doordat de Argentijnse peso elke dag minder waard wordt, hebben veel mensen in Argentinië liever buitenlandse valuta in handen dan hun eigen munt. Lukt het even niet om geld op te nemen via Western Union, dan heb je altijd een goed alternatief achter de hand.
 • In sommige delen van Argentinië zijn weinig tot geen Western Union kantoren te vinden. Hierdoor is het lastig om het geld op te nemen. Onze tip is daarom om de transacties te doen wanneer je in een grotere stad bent met meerdere Western Union kantoren.
 • Maak niet te grote bedragen in een keer over. Ieder Western Union kantoor heeft een ander limiet dat ze in een keer mogen uitbetalen en uitbetalen van een transactie in delen is niet mogelijk. Het beste kan je vooraf bij een kantoor informeren naar hun limiet en direct daarna de transactie doen.
 • Is er nood aan de man en zit er niets anders op dan geld te pinnen, dan loont het om in ieder geval enkele banken langs te gaan en te checken wat de transactiekosten zijn en het maximale op te nemen bedrag. Dit kan namelijk aardig verschillen en je wilt natuurlijk voorkomen dat je meer dan één keer moet pinnen.

 

Wist jij dat het verkrijgen van geld in Argentinië zo lastig was? Hopelijk helpen onze tips je om je reis makkelijker te maken. Heb je zelf nog aanvulling, laat het ons dan weten!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Dagboek Argentinië – deel 2 – Villa Union, San Juan, Mendoza

Dagboek Argentinië  – deel 1 – Tilcara, Iguazu, Cordoba, San Augustin

02Reacties

 1. Sjoerd

  Kijk, dit is nog eens fijn! Relevante info, goede tip en een datum van plaatsing! Dat laatste is heel fijn, omdat ik op veel sites niet kan achterhalen hoe recent en daarmee relevant de informatie nog is.

  Bedankt!

  5 januari 2023 Beantwoorden
 2. Marianne

  Hoi Sjoerd,

  Bedankt voor je enthousiaste reactie! Ik begrijp je punt over de datum helemaal, dat mis ik soms ook bij bepaalde blogs. Leuk dus om terug te horen dat je het zo waardeert.

  Groetjes, Marianne

  28 maart 2023 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*