China Jordanië Mexico Peru

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

Bij veel reizigers staat dit vast en zeker op de bucketlist: het bezoeken van alle zeven nieuwe wereldwonderen. Ons is het inmiddels gelukt, wij hebben ze alle zeven bezocht, maar niet in 1 reis hoor! Nee, hier hebben we wel enkele jaren over gedaan. Het was voor ons voorheen nooit een doel op zich om alle wereldwonderen te bezoeken, maar doordat we er in de loop van de jaren al een aantal hadden bezocht, wilden we uiteindelijk toch de volledige lijst kunnen afvinken. We begrijpen dan ook goed dat bezoeken van de wereldwonderen voor velen een bucketlist item is. In deze blog vertellen we dan ook graag meer over deze zeven bijzondere plekken.    

De zeven nieuwe wereldwonderen zijn ook daadwerkelijk nog relatief nieuw. Ze ontvingen de titel namelijk pas in 2007 tijdens een wereldwijde verkiezing. Als we heel eerlijk zijn, vinden we de zeven nieuwe wereldwonderen wel een dubieuze lijst. Als het aan ons had gelegen, dan zouden we een aantal andere plekken hebben benoemd tot wereldwonder. Nu vraag je je misschien af waarom dan toch deze zeven plekken op de lijst staan? Nou, daar is een goede verklaring voor: de lijst kwam namelijk tot stand tijdens een telefonische en online verkiezing waarbij het publiek kon stemmen op hun favoriete monumenten. Deze verkiezing werd echter sterk beïnvloed door commerciële partijen. Dit was een van de redenen voor UNESCO om zich uiteindelijk te distantiëren van de verkiezing. Ondanks dat heeft ieder wereldwonder absoluut iets bijzonders en is alleen al daarom het bezoeken waard. 

 

Chinese Muur – China

Het is een fabeltje dat de Chinese Muur vanuit de ruimte te zien is, maar imposant is de muur zeker wel. En in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is China veel schoner dan veel andere Aziatische landen en dat geldt ook voor de Chinese muur. Alles is keurig aangelegd en de entree op de drukste bezoekpunten hebben soms iets weg van de entree van een pretpark. Wij adviseren de Chinese muur op twee plekken te bezoeken, de eerste plek bij een gerestaureerd gedeelte, de andere bij een niet gerestaureerd en vaak rustiger deel. Beiden zijn de moeite waard, maar het mooiste vonden wij toch wel het niet gerestaureerde deel waar je kilometers overheen kunt lopen, en dat nagenoeg alleen! Wil je een bezoek aan de Chinese Muur combineren met een mooie rondreis door China? Kijk dan even hier voor een reisschema in 2.5 week door China.

 

Cristo Redentor – Brazilië

Wat ons betreft het minst interessante wereldwonder: Cristo Redentor, het grote Christusbeeld dat boven Rio Janeiro uitsteekt. Dit beeld is natuurlijk wel enorm bekend, maar het is nog niet zo oud. In 1931 werd dit 38 meter hoge beeld in Rio de Janeiro neergezet. Met een soort gondel op rails ga je richting de top van de berg nadat je vaak al even in de wachtrij hebt moeten staan. Eenmaal boven, vanaf de voet van het beeld, op de 710 meter hoge berg Corcovado, heb je een heel mooi uitzicht over Rio. Je ziet de diverse leuke wijken van Rio de Janeiro om de berg heen liggen en natuurlijk word je omringt door de vele goudgele zandstranden. Het Christusbeeld bezoek je het beste, net als veel andere toeristische plekken, in de vroege ochtend of avond. 

 

Machu Picchu – Peru

Deze oude stad van de Inca’s is prachtig gelegen en werd in 1866 herontdekt. Om er te komen ben je wel even onderweg. Vanaf Cusco reis je eerst per touringcar naar Ollantaytambo waarna je per trein verder gaat naar het leuke en gezellige kleine plaatsje Aguas Calientes. Vanuit dit dorpje kun je te voet door het regenwoud naar Machu Picchu, maar ook kun je een van de bussen nemen die vanuit het randje van het centrum van Aguas Calientes vertrekken. Om Machu Picchu te bezoeken is het eigenlijk noodzakelijk om dit ver vooruit (3 tot 6 maanden afhankelijk van de periode) te reserveren. Per dag mogen er namelijk maar maximaal 2.000 toeristen naar binnen en dus zijn, zeker in het hoogseizoen, de dagen al snel volgeboekt.

 

Plan lekker ruim de tijd voor een bezoek zodat je lekker rond kunt dwalen door de ruïnes, kunt genieten van het uitzicht en als je de kans hebt raden we aan om ook de Huayna Picchu te beklimmen. Een steile klim van ruim een uurtje brengt je naar een bergtop vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over Machu Picchu, enige conditie is wel vereist want op deze hoogte ben je snel buiten adem.

Heb je ruimer de tijd en hou je van lange wandeltochten dan is de Inca Trail een absolute aanrader. In deze vierdaagse wandeling door de hoge bergen kun je heerlijk genieten van de natuur. Indien gewenst, helpen dragers je met je bagage zodat jij meer tijd hebt en beter uitgerust bent om van al dit moois te kunnen genieten. Boek ook dit heel erg op tijd, er worden maar ongeveer 500 wandelaars per dag toegelaten om deze hike te starten.

 

Taj Mahal – India

Hoewel misschien niet iedereen India direct bovenaan het lijstje met favoriete vakantielanden zal zetten, is een bezoek aan de Taj Mahal eigenlijk al reden genoeg om toch naar India af te reizen. De Taj Mahal is prachtig, wonderschoon, zeker in de ochtend als de mist rondom het complex langzaam wegtrekt. Ja, het is vroeg opstaan, zeker een half uur voor zonsopkomst moet je bij de ingang zijn, maar dan ben je wel de massale toestroom aan toeristen voor en sta je bij de eerste 10 tot 20 personen die naar binnen mogen. Het is overigens niet zo dat het super rustig is zo vroeg in de ochtend maar vanaf 09:30 uur wordt het heel erg druk. Ga dus lekker vroeg en geniet van het mooie park om het complex heen en de vele fotogenieke plekken. 

 

Chichén Itzá – Mexico

Wat ons betreft zeker niet de mooiste ruïnes in Mexico maar desalniettemin wel een zeer imposant complex. Deze oude Maya stad kent vele mooie bezienswaardigheden waarvan de Kukulcán tempel (ook bekend als El Castillo) misschien wel de bekendste is. Deze piramidevormige tempel met grote traptreden is zeer goed bewaard gebleven en de beeltenissen van jaguars en vogels zijn nog zeer goed te zien. Wandel met een gids over het complex en leer meer over de indrukwekkende cultuur van de Maya’s. Tijdens de wandeling hoor je zeker meer over de balspelen die werden gedaan in de arena’s, hoe om werd gegaan met dood en leven en leer je meer over de geheimen die deze bouwwerken bezitten. Nieuwsgierig geworden? Lees meer over Chichén Itzá in onze blog over dit wereldwonder in Mexico.

 

Colosseum – Italië

Het oude Rome, als je binnen in het imposante Colosseum staat waan je je weer terug in de oudheid en zie je de gladiatoren voor je die met elkaar de strijd aan gaan in het midden van de arena. Zodra je door de beveiliging bent en de arena in loopt valt meteen op hoe groot het is. Onderin de arena zie je het gangenstelsel waar de dieren waarmee gevochten werd werden gehouden. De bovenste ringen van het Colosseum zijn te bezoeken met een speciaal ticket. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het aanpalende Forum Romanum, het oude centrum van Rome. Een laatste tip: net als overal in Rome is het vaak erg druk boek daarom je tickets online, zo voorkom je dit lange wachten.

 

Petra – Jordanië

Wij zijn verliefd op Petra! Het is ontzettend mooi en wij waren er dan ook 2 volle dagen. Het meest bekende deel van Petra is “The Treasure”, de imposante toegangsdeur tot een tempel die uitgehakt is uit de rode rotsen, maar Petra is veel meer dan dat. Petra is een groot complex en in haar hoogtij dagen woonde hier meer dan 25.000 mensen en was dit het centrum van de handel in het midden oosten. Door de ruige droge woestijn wandel je van het ene bouwwerk naar het andere. Vergeet ook niet om even te stoppen bij een van de bedouine tenten voor een kopje Jordaanse thee. Naast een bezoek overdag is het ook mogelijk om met een speciale toegangskaart Petra bij nacht te bezoeken. Niet het gehele complex natuurlijk, maar het gedeelte rondom de Treasure. Honderden kaarsen staan voor de ingang, je mag plaatsnemen op een kleedje en dan begint er een combinatie van muziek en verhalen.


Voor ons staat er nu nog 1 wereldwonder op de bucketlist: het enige overgebleven klassieke wereldwonder, de piramides van Gyzeh. Hopelijk zien we deze ook snel in het echt. Welk wereldwonder zou jij graag eens willen bezoeken?

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Een rondreis in Tibet, hoe doe je dat?

Rondreis Jordanië: De belangrijkste bezienswaardigheden op een rij

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Merida versus Valladolid

Top 5 bezienswaardigheden in Beijing die je zeker niet mag missen!

Laat een reactie achter

*