Reisuitrusting

5 tips voor het maken van de mooiste reisfoto’s


Andere culturen ervaren, uitgestrekte landschappen bekijken, nieuwe ervaringen opdoen én sprekende reisfoto’s maken, dat is waar ik van geniet tijdens een reis. Maar hoe maak je die foto’s zo sprekend en mooi?

De mooiste reisfoto’s maak je door voldoende aandacht te hebben voor het onderwerp dat je wilt fotograferen en je minder te focussen op je camera-instellingen. Het allerbelangrijkste is het juiste moment: de sigaar bij die Cubaan die net oplicht omdat hij een hijs neemt, de vrouw die je aankijkt vanuit het veld met theestruiken in Sri Lanka of de voorbij razende taxi’s in New York, dit zijn de momenten die jij wil vastleggen. Hoewel ik je niet kan helpen bij het afwachten van het juiste moment, kunnen de volgende 5 tips er wel direct voor zorgen dat je foto’s net wat spannender zijn dan normaal.

 

1. Speel met scherpte diepte

Kies je voor- en achtergrond bewust. Denk na of je juist je voor- of achtergrond scherp wil hebben en zorg voor het juiste contrast. Een foto die volledig scherp is oogt al snel saai en statisch. Door te spelen met de juiste scherpte/diepte in een foto geef je het beeld meer dynamiek en lijkt je foto juist nog scherper.

 

 

2. Kies eens een andere hoek

Fotografeer niet alleen vanuit je standaard staande positie, ga eens liggen, leg de camera op de grond of ga juist eens op een bankje staan zodat je van bovenaf een situatie kunt fotograferen. Soms moet je zelf vreemde houdingen aannemen om tot het beste resultaat te komen, maar je zult zien dat die andere hoek je foto ineens heel erg spannend maakt!

 

 

3. Wissel overzicht af met details

Zeker als je een fotoboek gaat maken, is het leuk om wat afwisseling in je album aan te brengen. Het leukste is om hierbij detail- en overzichtsfoto’s met elkaar af te wisselen. Fotografeer dus die zee met daarop een surfer (overzicht), de rij palmbomen (overzicht) maar ook die mooie schelp op het strand (detail) en je cocktail op je tafeltje langs je ligbed (detail). Lekker afwisselend en daarmee een volledig beeld van je mooie reis en bovendien voor je vrienden en familie heel erg prettig om naar te kijken.

 

 

4. Maak foto’s tijdens het gouden uur

Kleur is super belangrijk, zorg voor kleur in je foto’s en het juiste contrast. Of zorg er juist voor dat één kleur heel erg opvalt terwijl de rest van de foto veel minder kleur bevat. Het beste moment voor de mooiste kleuren is tijdens het gouden uur, dit is het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang, op dit moment is het natuurlijk licht het beste. Je foto’s krijgen dan automatisch een mooie warme gloed.

 

 

5. Kijk af

Misschien niet altijd origineel, maar beter goed gejat dan slecht bedacht: kijk eens op de ansichtkaarten die te koop zijn op je bestemming en laat je inspireren door de vaak mooie foto’s op deze kaarten! Het kan ook de moeite waard zijn om voor je vertrek wat foto’s op te zoeken op internet en hier bijvoorbeeld een Pinterestbord voor aan te maken. Zo heb je direct bij aankomst op je bestemming ideeën voor een mooie foto bij de hand. Geef er vervolgens je eigen twist aan voor die perfecte vakantiefoto!

 

 

En natuurlijk is het ook van belang om je foto’s goed na te bewerken met de juiste software. Onze favoriet is Lightroom, de tool voor professionals maar die je met wat tutorials ook als leek onder de knie kunt krijgen.

 

Maak jij ook zo graag foto’s op reis? Wat is volgens jou de gouden tip?

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Waarom zitten als je kunt hangen – Tropilex

De 8 leukste reiscadeaus onder 10 euro

10 betaalbare reiscadeaus voor onder de kerstboom

Wandelschoenen voor je (wereld)reis: wat kies je?

De ideale slaapplek voor je kroost: Een Travel-Cot

02Reacties

 1. Marleen

  Leuke tips! Als hobby fotograaf heb ik toch wel een tipje:
  Kijk ook eens achterom, omhoog of omlaag! Soms kan het je verrassen wat je ziet en niemand anders die dat doet 🙂

  7 april 2017 Beantwoorden
  • Jeroen

   Hey Marleen,

   Dank voor je reactie en je goede tip. Ik kan het zeker onderschrijven dat soms eens terugkijken of juist omhoog of omlaag kan zorgen voor hele leuke invalshoeken!

   17 april 2017 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*