De reis is geboekt, je vakantiedagen zijn ingediend en je backpack is van zolder gehaald; je bent klaar om te vertrekken. Het enige dat je nog moet doen is je backpack inpakken, maar hoe kan je dat het beste doen? Wat moet je allemaal meenemen? En hoe zorg je ervoor dat je niets vergeet, maar ook niet te veel meeneemt. In deze blog geven we je onze acht beste tips voor het inpakken van je backpack!
1. Maak een paklijst
Het inpakken van je tas begint bij het bepalen wat je allemaal meeneemt. Het moet niet te veel zijn vanwege het gewicht, maar je wilt ook zeker niets vergeten. Beperk je dus tot de spullen die je echt nodig hebt. Natuurlijk is het voor een deel persoonlijk wat je wel en niet wilt meenemen. Ons advies is dan ook om een persoonlijke paklijst te maken. Lees onze blog over wat je precies moet meenemen wanneer je voor langere periode op reis gaat om je op weg te helpen. Noteer tijdens een reis ook wat je onderweg mist én wat je juist te veel bij je hebt. Als je dit vervolgens aanpast op je paklijst, ligt deze alweer klaar voor je volgende reis.
2. Rol je kleding op
Een efficiënte manier om je kleding in te pakken, is door deze op te rollen. Stappels kleding zorgen namelijk voor extra lucht/loze ruimte in je tas en dat is zonde. Je voorkomt dit door je shirt, broeken, (hand)doeken, en dergelijke op te rollen. Bovendien houdt dit je kleding ook netjes, wanneer je zorgt voor een strak opgerolde rol. Onlangs leerde ik nog de ranger roll kennen waarmee je je kleding nog strakker opgerold krijgt. Check dit filmpje om te zien hoe dit werkt.
3. Maak gebruik van bagagezakken
Wanneer je je kleding strak hebt opgerold, wil je ze natuurlijk ook zo netjes houden. De manier om dat te doen, is door gebruik te maken van bagagezakken. Deze zijn onder te verdelen in zogenaamde packing cubes en mesh sacks. De cubes zijn rechthoekig zakken met een rits waarin je heel goed je opgerolde kleding kan bewaren. Zelf gebruik ik de cubes van Eagle Creek die absoluut zijn aan te raden. Vooral de Pack-It Compression versie is heel handig omdat je hierin, dankzij de dubbele rits, je spullen nog eens extra kan comprimeren. Daarnaast is het ook handig om een aantal mesh sacks te gebruiken om bijvoorbeeld sokken, ondergoed en kabels in op te bergen en zo te voorkomen dat alles door je tas gaat zwerven.
4. Orden je spullen
Je doet er verstandig aan om alles een vaste plek te geven in je backpack. Dit heeft meerdere voordelen. Zo kan je op die manier snel iets in je tas vinden, is de kans dat je iets vergeet kleiner en heb je je tas snel ingepakt. Als je eenmaal gebruik maakt van bagagezakken is het een kleine stap naar het volledig ordenen van je spullen. Zorg voor een duidelijke indeling van je packing cubes en mesh sacks. Dit werkt nog makkelijker als je zakken in verschillende kleuren hebt.
5. Verdeel je spullen over twee tassen
Wanneer je met z’n tweeën reist (of meer natuurlijk), raad ik je aan om (een deel) van je spullen te verdelen over de backpacks. Handig wanneer je maar een nachtje op een plek blijft want dan hoef je maar een backpack te openen en dus ook weer in te pakken. Bovendien komt het nog wel eens voor dat na een vliegreis een backpack niet op tijd aankomt op je bestemming en dan is het fijn als je toch wat spullen bij je hebt. Uiteraard werkt dit alleen bij het kwijtraken van één van de tassen.
6. Stop belangrijke en basisspullen in je handbagage
Omdat het helaas nog wel een gebeurt dat je backpack niet tegelijk met jou aankomt op bestemming én die van je reispartner ook niet, doe je er verstandig aan om je belangrijkste items in je handbagage te stoppen. Denk hierbij aan medicijnen, lenzen en bijvoorbeeld een camera. Om er voor te zorgen dat je ook de eerste dagen vooruit kan zonder je backpack, is het aan te raden om wat basisspullen in je handbagage te stoppen zoals ondergoed, zwemkleding of hikekleding (afhankelijk van je bestemming), zonnebrand en deodorant. Deze twee laatste zaken enkel omdat ze niet altijd eenvoudig of goedkoop te krijgen zijn.
7. Zorg voor een goede verdeling van zware en lichte spullen
Je backpack heb je niet voor niets, deze zal je dan ook regelmatig voor langere tijd op je rug dragen. Het is daarom erg belangrijk om de zwarte en lichte spullen goed over de tas te verdelen. Hou hier bij het ordenen van je spullen ook rekening mee. Hoe je je tas het beste kan inpakken is afhankelijk van wat je gaat doen. Loop je over verharde paden of ga je hiken en ben je veel off-road? In dit laatste geval moet het zwaartepunt van je tas wat lager liggen om je meer stabiliteit te geven, terwijl bij een wandeling over de verharde weg het prettiger is als het gewicht wat hoger zit.
8. Verpak vloeibare artikelen extra goed
Niets is zo vervelend als je tas uitpakken en er achter komen dat er iets gelekt heeft. Vaak heb je niet de tijd en de extra spullen om dit op te lossen. Het is daarom belangrijk om lekken te voorkomen. Een manier om dit te doen is door zo veel mogelijk te kiezen voor draai flacons. Lekken wordt namelijk vaak veroorzaakt doordat een dop los of open is gegaan. Met een draaisluiting is dat lastiger. Mocht het toch gebeuren dat er iets gaat lekken, zorg dan voor dat dit niet bij je andere spullen kan komen. Verpak daarom alles in plastic zakjes. Ik bundel altijd een paar items in een diepvrieszakje dat ik met een knoop afsluit. Diverse gevulde diepvrieszakjes gaan in mijn toilettas die ik vervolgens ook nog eens in een plastic tas in mijn backpack stop. Deze methode heeft me al eens gered van een avondje backpack en spullen schoonmaken.
Welke van deze tips heeft jou al eens veel ellende bespaard? Of mis je nog handige tips voor het inpakken van je backpack? Deel ze!