Een mooie wandeltocht maken in de natuur, heerlijk! We schreven al meerdere blogs over wandelen in Nederland of het maken van hikes in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, maar hoe doe je dit met kinderen erbij? Kan dat dan nog wel? Natuurlijk! Als je maar zorgt voor de juiste uitrusting zoals een draagzak of een draagrugzak. Maar hoe weet je wat je moet kiezen? Deze blog staat vol tips rondom een draagzak en een draagrugzak om jou daarbij te helpen.
Draagzak
In het dagelijks leven ben ik sowieso al fan van een draagzak, dit omdat je je kindje lekker dicht bij je hebt én je handen vrij hebt. Tijdens het wandelen is dit ook erg fijn. Zo hoef je geen kinderwagen te duwen, zit je kind geborgen bij je en kun je ‘off road’ wandelen. Het is afhankelijk van het merk, maar de meeste draagzakken zijn vrijwel na de geboorte meteen te gebruiken. Ik ben zelf fan van het merk Tula, deze zijn stevig, ergonomisch en zien er ook nog eens hip uit.
Voor onze reis naar Sri Lanka hadden we een extra draagzak bijgekocht zodat ons zoontje van 2,5 jaar tijdens de wandeltochten ook in een zak kon. Dit was ideaal! We droegen allebei een kind en zo konden we toch mooie langere wandeltochten maken. Het voordeel van een draagzak is dat deze relatief weinig ruimte in beslag neemt. Daarom hadden we tijdens deze reis bewust gekozen voor het meenemen van draagzakken in plaats van draagrugzakken, want deze paste beter in onze beperkte bagageruimte.
Tips in het gebruik van een draagzak
Om een optimaal gebruik van een draagzak, delen we nog graag enkele tips met je:
- Als het warm is tijdens het wandelen, en je draagt je kindje op je buik is het comfortabel kleding te dragen dat wat hoger in je hals zit. Met een kind tegen je aan ga je eerder transpireren en dat gaat vervelend plakken.
- Neem de tijd de heupband en de clipjes goed af te stellen, als de draagzak niet goed zit zal de wandeling snel zwaar aanvoelen.
- Er zijn speciale vesten en jassen die je over een draagzak kan dragen met een extra gat voor het hoofdje van het kindje. Een draagzak over een jas zit namelijk voor beide niet zo fijn.
Draagrugzak
Een andere manier om je kind mee te nemen tijdens een wandeling, is het gebuik van een draagrugzak. Dit is een soort backpack speciaal gemaakt om je kind veilig in te laten zitten. Voorwaarde om deze te gebruiken, is dat het kind een goede romp balans heeft (zelfstandig kan zitten) Een draagrugzak is daarom vaak pas te gebruiken als een kindje rond de 10 maanden of ouder is. Het draagcomfort is erg prettig doordat de heup en schouderbanden voor stevigheid zorgen. Deze zijn ook eenvoudig af te stellen zodat de rugzak per persoon instelbaar is. Dit maakt de draagrugzak ideaal voor langere hikes. Een nadeel vind ik wel dat het een groot bagagestuk is wat met name lastig is als je met het vliegtuig op reis gaat. Als hij dan niet in gebruik is, kun je het niet eenvoudig opbergen. Wij raden een draagrugzak daarom vooral aan voor autorondreizen óf wanneer je verre reis hoofdzakelijk in het teken staat van het maken van hikes.
Waar op te letten bij de aanschaf van een draagrugzak
Ook draagrugzakken zijn er in verschillende vormen, maten en uitvoeringen. Afhankelijk van wat jouw wensen zijn, zijn er verschillende mogelijkheden:
- In sommige draagrugzakken zit nog extra opbergruimte voor wat spulletjes of waterflesjes, dit kan erg handig zijn.
- Er zijn draagrugzakken op de markt waarbij je het ruggedeelte kan verstellen, zo is hij comfortabel voor een kleiner en groter persoon. Vooral als je van plan bent hem beide te gaan dragen is dit een pré.
- Sommige rugzakken zijn uitgerust met schaduwdoek, muggennet, regenhoes. Bedenk van te voren goed in welke situaties je hem van plan bent te gebruiken.
Hopelijk heeft deze blog je een beter beeld gegeven van de grootste verschillen van een draagzak en draagrugzak en helpt het je bij het kiezen van de juiste optie voor jouw volgende wandeling. Waar ga jij voor?