Reisuitrusting

Reisfotografie: 5 tips voor het fotograferen van architectuur

Een gebouw, beeld of ander architectonisch hoogstandje fotograferen is wellicht niet direct het meest spannende, maar dat kan het wel zijn. Natuurlijk kent iedereen die foto van zijn of haar familielid of vriend van dat ene beroemde gebouw in een grote stad. Standaard en saai genomen, recht van voren en uiteraard voorzien van diverse andere toeristen die vooral zorgen voor veel afleiding van waar het daadwerkelijk om gaat. Zonde natuurlijk… Met onderstaande tips zorgen wij dat jouw foto’s voortaan wel boven het gemiddelde uitsteken en een stuk spannender zijn! 

 

1. Perspectief

Kies voor het juiste perspectief, en dat is meestal dus niet recht van voren. Neem bijvoorbeeld eens een positie aan direct boven de grond voor een imposant effect maar speel ook met de lijnen en vormen van het gebouw. Sta dus niet stil recht voor het gebouw maar loop rond en richt je blik op het gebouw en zijn omgeving. Waar merk je dat het spannend wordt? Is er bijvoorbeeld een bijzonder pad wat naar het gebouw toe leidt? Een type steen die er uit springt? Of kun je bijvoorbeeld een bijzonder element van het gebouw, bijvoorbeeld de toren of een herhalend patroon, extra uitlichten waarmee je foto ineens een stuk spannender wordt!

 

2. Contrast

Kijk goed naar de omgeving, zie je een relatief saai en grijs gebouw maar staat er bijvoorbeeld een groene boom in de buurt die lekker afsteekt? Neem deze dan mee in je compositie. Een kleurrijk gewaad van een priester of monnik voor een tempel kan ineens zorgen voor een zeer intense foto. Extra contrast is ook toe te voegen door juist tegen het licht in te fotograferen, het onderwerp wordt dan zwart en je ziet alleen de contouren terwijl je wel de omgevingskleuren nog zult zien. Spectaculair!

 

 

3. Gebruik de omgeving

Is de lucht bij zonsondergang een mooie toevoeging, neem hier dan een extra stukje van mee of zie je bijvoorbeeld wolken spiegelen in de ramen, ook daar kun je hele leuke dingen mee doen. Ook kun je de lokale bevolking soms onderdeel maken van de foto waarmee je een extra natuurlijk element toevoegt aan het geheel, zorg in ieder geval dat je de overige toeristen probeert te mijden op je foto. 

 

 

4. Detail versus overzicht

Een gebouw kent vaak spectaculaire details die je van een afstand vaak niet eens ziet. Loop dus ook naar een gebouw toe, kijk goed, zoom in en leg deze bijzondere details vast. Combineer deze details bijvoorbeeld met een overzichtsfoto van het gebouw in een collage om tot een dynamisch portret van het gebouw te komen.

 

5. Het juiste moment

Sommige gebouwen zijn overdag heel mooi, andere in de schemering en andere weer in de nacht doordat ze bijvoorbeeld mooi verlicht worden. Kies het juiste moment per gebouw en pas hierop ook je apparatuur en lenzen aan. In de nacht gebruik je natuurlijk een statief voor haarscherpe beelden en overdag is het soms verstandig rekening te houden met spiegelingen door de zon welke vervelende “lens flares” (cirkelvormige weerspiegelingen) kunnen veroorzaken.

 

 

Heb jij nog tips voor het maken van goede architectuurfoto’s? Wij horen ze graag, dus laat ze achter in de comments!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Waarom zitten als je kunt hangen – Tropilex

De 8 leukste reiscadeaus onder 10 euro

10 betaalbare reiscadeaus voor onder de kerstboom

Wandelschoenen voor je (wereld)reis: wat kies je?

De ideale slaapplek voor je kroost: Een Travel-Cot

Laat een reactie achter

*