Reisuitrusting

Wandelschoenen voor je (wereld)reis: wat kies je?


Je gaat op reis, een paar weken of misschien wel voor langere tijd. En natuurlijk trek je eropuit, in de stad of in de natuur. Al die kilometers die je maakt wil je het liefste wel comfortabel afleggen, goede schoenen zijn dan een must. Maar welke schoenen kies je? Wij delen graag onze ervaringen over wat een fijne wandelschoen is voor op reis zodat jij ook een goede keuze kunt maken voor je volgende trip!

In deze blog maken we onderscheid tussen twee type schoenen: wandelschoenen en trailschoenen. We leggen je graag het verschil uit en waarom je voor het een of het andere type schoen zou kiezen.

 

Trailschoenen

Van origine zijn trailschoenen niet per se bedoeld om te wandelen, ze zijn gemaakt voor het rennen van onverharde trails. Kenmerken zijn het lichte gewicht, het grove profiel op de zool voor extra grip, maar tegelijkertijd een flexibele pasvorm die zorgt dat je op de ruwe ondergrond snel vooruit kunt. Tijdens onze wereldreis van 4 maanden (Marianne en Jeroen) en 6 maanden (Ron & Willemijn) hebben we beiden gekozen voor trailschoenen. De schoenen passen lekker makkelijk in je rugzak door het beperkte formaat en ze zijn relatief licht, wel zo handig voor die dagen dat je alleen op slippers loopt en je wandelschoenen even aan de spreekwoordelijke wilgen hangt. Met deze trailschoenen liepen we lange trails van 15 kilometers of meer in onder andere Patagonië (Argentinië) en de Inca trail in Peru, maar ook stadswandelingen. Beide gaan perfect. We adviseren wel om altijd voor een waterdichte variant te gaan, zeker bij het wandelen in de natuur kom je nog wel eens een beekje tegen waar je doorheen moet en ga je langer op reis dan kan er natuurlijk wel eens een regenachtige dag tussen zitten. Lekker droge voeten zorgt dan wel voor de mogelijkheid om een stuk langer te wandelen dan met natte sokken. Wij kiezen daarom altijd voor een schoen met Gore-Tex. 

 

 

Bergschoenen

De traditionele wandelschoenen of bergschoenen kennen we allemaal. Ze zijn er over het algemeen in twee vormen: een lage variant en een hoge variant. De hoge variant geeft extra steun en bescherming aan je enkels. Het grote verschil met trailschoenen is dat bergschoenen vaak een stuk stugger en steviger zijn. Bij heel grof terrein is het daarmee nog iets prettiger lopen, je voelt nog minder van de ruwe ondergrond en hebt soms net wat meer grip. Ook bij bergschoenen is ons advies om een schoen te nemen met Gore-Tex zowel bij een lage als hoge variant. Een hoge schoen is prettig als je echt de ruige natuur in gaat, met een hoge schoen ga je eenvoudiger door water en modder, zijn je enkels extra ondersteund en ben je beter beschermd tegen ongedierte zoals bloedzuigers. Ga je dus echt ver wandelen de ruige natuur in of heb je baat bij extra ondersteuning aan je enkels, dan zijn bergschoenen een must. 

 

 

Ons advies 

Twee type schoenen die allebei geschikt zijn om ver te wandelen, dus welke kies je dan? Dit is afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt, maar ook wat er bij je voeten past. Heb je niet al te moeilijke voeten en ga je langer op reis, dan zouden wij in de basis trailschoenen adviseren. Trailschoenen zijn lekker licht en bieden toch voldoende grip om eropuit te gaan in de natuur. Koop een waterdicht exemplaar en je kunt er op die manier ook een lange wandeling door ruiger terrein op lopen. 

Koop nooit zomaar schoenen op basis van hoe ze er uit zien. Ga ze altijd proberen en test verschillende type schoenen. Let daarbij op meer of minder stevigheid rondom je enkels en een meer of minder flexibele zool. Twijfel je? Laat je dan ook echt adviseren, want niets is zo vervelend als niet kunt genieten van dat mooie uitzicht omdat je pijnlijke voeten met blaren hebt.

 

Veel wandelplezier!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Waarom zitten als je kunt hangen – Tropilex

De 8 leukste reiscadeaus onder 10 euro

10 betaalbare reiscadeaus voor onder de kerstboom

De ideale slaapplek voor je kroost: Een Travel-Cot

Kamperen met kinderen, wat neem je mee?

Laat een reactie achter

*