Reistips

Vermaak tijdens het reizen: 2 leuke spellen voor onderweg!

Zoals ik al eens heb benoemd, delen Jeroen en ik naast reizen nog een andere passie: gezelschapsspelletjes. Wat ons betreft de perfecte passies om te combineren want er is altijd een moment te vinden om een spelletje te doen op reis. Ik vertelde je al eerder over de 5 leukste spelletjes voor op reis, vandaag deel ik 2 spelletjes met je die zelfs ideaal zijn om te spelen terwijl je onderweg bent. Handig voor in de trein, het vliegtuig of zelfs in de auto!

 

Avenue

Ben je onderweg en wil je een spelletje doen, dan is het niet handig als je met dobbelstenen moet gooien of veel ruimte nodig hebt. In dat geval is “Avenue” het ideale spel want meer dan twee stapeltjes kaarten hoef je niet kwijt te kunnen. Iedere speler krijgt een eigen speelblad met daarop een aantal boerderijen en druiven. Om punten te halen moeten deze druiven met de boerderijen verbonden worden. Dit doe je door het aanleggen van een wegennetwerk. Elke ronde geeft een kaart aan welk soort weg er getekend mag worden, ieder bepaalt dan voor zichzelf waar hij die weg op zijn eigen speelblad tekent. De volgorde waarin de boerderijen gescoord kunnen worden, wordt gedurende het spel bepaald. Uiteindelijk, na ongeveer 15 minuten spelen, wint degene die de meeste punten behaalt. Wie dat is, blijft tot het einde toe spannend en dat maakt het ook zo leuk. Dankzij de willekeurigheid van de volgorde van de boerderijen en de wegsoorten is ook elk spel weer anders.

De snelheid en eenvoud maken “Avenue” een erg leuk spel dat met jong en oud en tot wel 10 personen te spelen is. Handig voor een reis waarbij je veel onderweg of met een grotere groep op pad bent.

 

Vroeger of later

Wat ons betreft is dit het ideale spel om te spelen tijdens een roadtrip. Met enkele aanpassingen in de regels, kan hierbij de chauffeur namelijk ook gewoon meespelen! Bovendien is “Vroeger of later” niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzaam. Oké, je moet geschiedenis wel enigszins interessant vinden voor dit spel, maar heel veel hoef je er nog niet over te weten, dat komt vanzelf. Eerst de originele regels: Doel van het spel is zo snel mogelijk je hand leegspelen door te bluffen of gewoonweg als beste in te schatten in welk jaar een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Dit doe je door samen met de andere spelers een tijdlijn te maken waarbij iedereen om de beurt een historische gebeurtenissen zo goed mogelijk op de juiste plaats aan de tijdlijn toevoegt. Denk je echter dat er een fout zit in de tijdlijn, dan leg je geen kaart aan, maar draai je de kaarten om. Is de tijdlijn inderdaad fout, dan krijgt de speler die voor jou zit drie extra kaarten. Zat jij er naast, dan moet je zelf twee extra kaarten pakken. Degene die het eerst al zijn kaarten heeft weggespeelt, wint!

 

 

Tijdens een roadtrip kan je “Vroeger of later” ook perfect spelen. Je kan er een coöperatief spel van maken door samen te bespreken in welk jaar je denkt dat een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Of je behoudt de strijd maar geeft dan niet iedereen een hand kaarten, maar leest elke keer een gebeurtenis voor en degene die aan de beurt is geeft aan of hij denk dat die gebeurtenis vroeger of later is dan de startkaart. De tijdlijn plaats je in een stapel in plaats van een lijn en deze neem je kort door zodra de volgende speler aan de beurt is. Trek je de tijdlijn in twijfel en zit je er naast? Dan krijgt de speler voor jou een punt, maar heb je het goed, dan krijg je zelf 2 punten.

“Vroeger of later” speelt snel, is leuk én met een kleine aanpassing ideaal om in de auto te spelen. Ga je op een roadtrip? Vergeet dan “Vroeger of later” niet in te pakken.  

 

Ik ben benieuwd wat jij van deze twee spelletjes vindt. Kende je ze al? Zo niet, spreken ze je aan? In ieder geval veel speelplezier!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

4 handige apps voor je volgende Campertrip

7 leuke manieren om je vakantieherinneringen te bewaren

49 dagen vakantie met slechts 25 vakantiedagen

Heel veel filmtips om inspiratie op te doen voor je nieuwe reisbestemming

Toch het reisgevoel ervaren wanneer je niet op reis bent? Zo doe je dat!

Laat een reactie achter

*