Reistips

49 dagen vakantie met slechts 25 vakantiedagen


Ken je dat? Je hebt ‘slechts’ 25 vakantiedagen in een jaar, maar je reisplannen vragen om veel meer verlof. Door slim met je vakantiedagen om te gaan kun je gelukkig toch heel wat van de wereld zien. Zo kun je met 25 dagen verlof prima 49 dagen op reis zijn. Hoe? Dat delen we in deze blog met je.

Het optimaal benutten van je vakantiedagen daar draait het om. Plan ze in rondom feestdagen en weekenden of als je zelfs enkele maanden weg wilt rondom de jaarwisseling. Zo haal je het maximale uit je vakantiedagen en kun je dus toch je reisplannen waarmaken en zo vaak als mogelijk de wereld rondtrekken.

 

Optimaal plannen rondom feestdagen

Om zo veel mogelijk uit je vakantiedagen te halen, is het vooral belangrijk om slim om te gaan met de vaste feestdagen die we in Nederland kennen. Het zijn er ten opzichte van de rest van Europa niet veel, maar als je ze goed inzet kan het je wel wat extra vakantiedagen opleveren. De grootste winst pak je door gebruik te maken van de feestdagen die slechts enkele dagen van elkaar verwijderd zijn. Door de tussenliggende dagen vrij te nemen, zo heb je ineens een extra lange vakantieperiode gecreëerd:

Wanneer

Dagen verlof

Dagen vakantie

April/Mei: Koningsdag – Bevrijdingsdag

Max. 5

9

Mei/Juni: Hemelvaart – Pinksteren

6

12

December: Kerst – Nieuwjaar

Max. 3

8

Onze favoriet hierin is de periode van Hemelvaart tot en met Pinksteren. Het voordeel hiervan is dat die feestdagen altijd op donderdag en maandag zijn. Deze invulling kun je dus ook ieder jaar herhalen. Deze periode geeft je 12 dagen verlof waarmee je een mooie reis kunt maken, denk bijvoorbeeld aan een rondreis door Jordanië die perfect past qua reisduur en tijd van het jaar!

 

 

In het geval van Koningsdag, Kerst en Nieuwjaar kan je de pech hebben dat ze in het weekend vallen. En Bevrijdingsdag is voor de meesten van ons slechts een keer in de vijf jaar een vrije dag. Goede opties dus voor een korte vakantie, maar check wel altijd hoe die dagen precies vallen dat jaar.   

 

Genieten van lange weekenden

Naast een verlofperiode van ruim een week, kun je ook in enkele extra lange weekenden enorm leuke uitstapjes maken. Denk aan een uitje in ons eigen Nederland, rijd naar een van de omliggende steden, boek een minivakantie in Oostenrijk of vlieg naar bijvoorbeeld Berlijn voor een stedentrip. Met 1 of 2 dagen verlof heb je ineens een weekend dat 4 of 5 dagen telt:

Wanneer

Dagen verlof

Dagen vakantie

April: Pasen

1

4

April: Koningsdag

Max. 2

5

Mei: Hemelvaartsdag

1

4

December: Kerst

Max. 2

5

 

Optimale planning

Nu hoor ik je denken, leuk al die opties, maar hoe haal ik dan precies 49 dagen vakantie met slechts 25 vakantiedagen? De optimale planning* hiervoor is als volgt: 

Wanneer

Dagen verlof

Dagen vakantie

April: Pasen

1

4

April: Koningsdag

2

5

Mei/Juni: Hemelvaart – Pinksteren

6

12

Juli-November

15

23

December: Kerst

1

5

Totaal

25

49

 *Hierbij gaan we er vanuit dat Koningsdag en Kerst niet in het weekend vallen

Helaas hebben we in Nederland in de periode juni tot december geen feestdagen om optimaal te gebruiken. Maar als je in die periode 15 dagen aaneengesloten verlof inplant, levert je dat met de weekenden toch 23 dagen vakantie op.

 

Enkele maanden op reis

Wil je voor langere tijd op reis met behoud van je baan, maar wil je ook niet te veel onbetaald verlof opnemen? Plan je reis dan rond de jaarwisseling. Zo kun je je vakantiedagen van het huidig en het nieuwe jaar gebruiken.

 

 

Wij deden het voor onze wereldreis van 4 maanden toen we van november tot en met februari hebben gereisd. Zo konden we 2 maanden betaald verlof opnemen en 2 maanden onbetaald. Dit kunstje hadden we afgekeken van Ron en Willemijn die hetzelfde trucje hebben uitgehaald voor hun reis om de wereld in 6 maanden. We adviseren je wel om de vakantiedagen voor het nieuwe jaar niet allemaal op te maken. Wanneer je terug bent van je reis, is een paar dagen verlof later in het jaar toch ook erg fijn. 

 

Slim plannen van je verlof kan je dus veel vakantiedagen opleveren! Hoe doe jij dat? Heb je nog andere tips? We horen ze graag!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

4 handige apps voor je volgende Campertrip

7 leuke manieren om je vakantieherinneringen te bewaren

Heel veel filmtips om inspiratie op te doen voor je nieuwe reisbestemming

Toch het reisgevoel ervaren wanneer je niet op reis bent? Zo doe je dat!

De 8 leukste reiscadeaus onder 10 euro

Laat een reactie achter

*