Reistips

De 5 leukste spelletjes voor op reis


Reizen is, en dit zal niet geheel onverwachts komen, onze allergrootste passie. Sinds onze eerste reis naar de VS delen Jeroen en ik deze liefde voor het ontdekken van de wereld. Totdat we tot deze ontdekking kwamen, hadden we echter al een andere gemene deler, een heel andere passie die ook wel een guilty pleasure te noemen is. We zijn namelijk fanatieke gezelschapsspelers! Bordspellen, kaartspelletjes, strategiegames of  coöperatieve spellen, onze kast staat er vol mee. Wanneer we op reis gaan, kan een spel in onze backpack of koffer dan ook niet ontbreken. Het is een ideaal tijdverdrijf tijdens een avondje op een terras, in de hotelkamer of zelfs voor onderweg op de luchthaven of in de trein. Het leek me daarom leuk om onze vijf leukste spelletjes voor op reis met jullie te delen. 

 

1. Qwinto

Een dobbelspelletje is ideaal om mee te nemen op reis: klein, compact en licht. Dit maakt Qwinto dan ook het perfecte spel om in je tas te stoppen, want naast zijn omvang is het ook nog eens erg leuk om te spelen. Qwinto, dat met twee tot zes personen in ca. 15 minuten kan worden gespeeld, bestaat uit drie dobbelstenen en een scoreblad. Het scoreblad telt drie rijen (oranje, geel en paars) met elk 9 velden. Het doel van het spel is om het meeste aantal punten te behalen. Hoe doe je dat? Door de velden op het scoreblad zo goed mogelijk te vullen met het gedobbeld aantal ogen dat jij, of je tegenstander heeft gedobbeld. In welke volgorde je de velden invult is geheel aan jou, maar let er wel op dat elk getal maar één keer mag voorkomen in een rij en kolom en dat de getallen in de rijen oplopen.

De snelle beurten, het feit dat je ook meespeelt tijdens de beurt van je tegenstander en de mogelijkheid om het spel met tweeën of meerdere te spelen, maken Qwinto tot een ideaal reisspel.

 

2. Mr. Jack pocket

Ken je het verhaal van Jack the Ripper, de seriemoordenaar uit Londen? In het spel Mr. Jack, dat enkel met tweeën te spelen is, speel je hem of juist de detective die Jack the Ripper wil oppakken. In een spel van ruim 15 minuten is het je doel als detective om binnen 8 ronden Jack te ontmaskeren terwijl degene die Jack speelt dit natuurlijk wil voorkomen. Dit doe je met behulp van in totaal 8 verschillende acties die per ronde kunnen verschillen en inzetbaar zijn voor beide rollen. Door deze wisseling van de acties en doordat de startspeler om en om gewisseld wordt, is geen enkele ronde of spel hetzelfde. Daar komt nog bij dat de rollen ook ieder een eigen tactiek vragen om te spelen wat het ook interessant houdt.

Kortom, een enorm leuk, kort, maar toch tactisch spelletje om met z’n tweeën te spelen.

 

 

3. Regenwormen

Wanneer je van een eenvoudig dobbelspel voor twee of meerdere personen houdt, is Regenwormen wat voor jou! Het doel is om zo veel mogelijk wormen (hoe kan het ook anders) te verzamelen. Deze vind je op de stenen genummerd 21 tot en met 36. Hoe hoger de steen, hoe meer wormen deze waard is. Een steen verzamel je met behulp van de acht dobbelstenen die je elke beurt mag gooien. Op een dobbelsteen staan de getallen 1 tot en met 5 en een regenworm. Het totaal van het aantal ogen en minimaal 1 worm (deze heeft een waarde van 5) bepaalt welke steen je mag pakken. Maar let op, je kan deze steen ook weer kwijtraken door een slechte worp of doordat een medespeler hem van je afpakt! Een spel duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en kan met twee tot zeven personen.

Het is ideaal dat je het spel met zowel twee als meerdere personen kan spelen en ook snel is uit te leggen. De reiseditie (Tiny Tins) is handig klein en licht dus hij kan makkelijk nog net een gaatje vullen in je bagage.

 

4. Jaipur

Ben je in voor een spelletje voor twee personen en heb je iets meer tijd? Dan is Jaipur een echte aanrader! In dit spel zijn beide spelers handelaren op de markt van Jaipur met als doel de beste markthandelaar te worden. Door handelsgoederen te kopen of te ruilen, eventueel  met kamelen, kun je setjes van dezelfde goederen maken. Deze setjes leveren punten op wanneer je de goederen verkoopt. Hoe waardevoller de goederen, hoe meer punten ze opleveren. Verkoop je een setje van drie of meer goederen dan ontvang je ook nog eens extra bonuspunten. Spaar echter niet te lang tot een grote set van een goed want de eerste goederen van een soort zijn waardevoller dan de latere.

Jaipur is een luchtig, maar toch enigszins tactisch kaartspelletje om tijdens een ontspannen avondje op reis of vakantie te spelen. Hoewel Jaipur wel net iets meer ruimte in beslag neemt in je tas dan de andere spelletjes in deze lijst, is het zeker de moeite waard om het een plekje te geven in je bagage.

 

 

5. Kolonisten van Catan dobbelspel

Yahtzee met een twist, dat is het dobbelspel van Kolonisten van Catan in vier woorden. Net als bij Yahtzee gaat het namelijk om het maken van combinaties met je dobbelstenen en elke combinatie heeft een eigen waarde. Bij Kolonisten van Catan dobbelspel maak je echter geen grote straat, three of a kind of full house, maar dorpen, steden, straten en ontwikkelingen. Een spel, dat met twee tot vier personen te spelen is, duurt ongeveer 15 minuten. En ook hier geldt, de speler met de meeste punten aan het einde van het spel, wint.

In deze lijst van spelletjes is dit het meest eenvoudige spelletje, maar daardoor zeker niet minder leuk. Vooral het feit dat het zo lekker snel wegspeelt is ideaal voor op reis.

 

Tip: een spelletje is in een hostel een goede ijsbreker! En, in veel café’s zijn wel spelletjes aanwezig. Vraag er naar! Doe jij wel eens spelletjes op vakantie? Wat is jouw favoriet?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

4 handige apps voor je volgende Campertrip

7 leuke manieren om je vakantieherinneringen te bewaren

49 dagen vakantie met slechts 25 vakantiedagen

Heel veel filmtips om inspiratie op te doen voor je nieuwe reisbestemming

Toch het reisgevoel ervaren wanneer je niet op reis bent? Zo doe je dat!

Laat een reactie achter

*