Reistips Reizen met kinderen

Een kampeertrip plannen met een baby en peuter


Als kersverse ouder is het absoluut niet vreemd om in de eerste maanden na de geboorte, de behoefte te hebben met je gezin tot rust te komen in een andere omgeving. Een lange auto of vliegreis kan dan spannend zijn. Gelukkig zijn er ook in de buurt heel veel mooie plekken om te ontdekken en je helemaal in een andere wereld te wanen. Kamperen is dan ideaal, een worden met de natuur en volledig tot rust komen, zelfs met een kleine baby! In deze blog neem ik je mee in onze kampeerervaring en laat ik je zien hoe ook jij een kampeertrip kan plannen met een baby.

 

Camper of tent

Met een peuter van 2 jaar en een baby van 3 maanden vertrokken we richting een rustige camping in Limburg. We hadden de mogelijkheid om een campingbusje mee te nemen, leuk én ideaal om in te kamperen. Omdat zo’n busje minder geschikt is voor het juist monteren van maxi-cosi’s, besloten we om voor de veiligheid van de kinderen met een auto achter het busje aan te rijden. Doordat we een losse auto mee hadden, konden we ons campertje tijdens dagtrips op zijn plek laten staan en hoefde we deze niet om te bouwen. We hadden ook een tent bij ons voor de bagage en om eventueel ’s avonds warm te zitten terwijl de kinderen in de camper sliepen. Heb je geen camper, maar slaap je in een tent? Dan raad ik om dezelfde reden een extra tentje, of nog beter een tent met twee slaapgedeeltes aan. Die extra ruimte is toch wel erg prettig. 

 

Kleine volksverhuizing

Daar vertrokken we dus, voor mijn gevoel een hele volksverhuizing. Eenmaal op de plek uitgeladen viel dit gelukkig erg mee, al is een beetje luxe wel echt gewenst tijdens kamperen met kinderen. Zeker met een kleine baby, zoals bij ons het geval was, kunnen die paar luxe items je net wat extra rust geven. We hadden bijvoorbeeld een koelkastje bij ons voor de babyvoeding en al het eten. In onze blog ‘Kamperen met kinderen, wat neem je mee?‘ lees je meer tips over wat mee te nemen en vind je een volledige paklijst voor kamperen met kinderen.

 

Improviseren, aanpassen en creatief denken

Wij sliepen met z’n viertjes in het campertje, dat paste echt net. Een campingbedje voor de peuter achter ons bed, en de baby in de kinderwagenbak daar precies tussenin. Dat is wat kamperen ook is met kinderen; improviseren, aanpassen en creatief denken. Gelukkig paste het want ik zag het niet zo zitten om apart van mijn kroost te slapen. Waar we even geen rekening mee hadden gehouden, was dat er geen goed verduisterende gordijnen in de camper zaten. Hierdoor werden we om 5 uur ‘s ochtends al wakker geaaid. Maar na twee ochtenden was onze peuter hier gelukkig aan gewend en sliep hij iets iets langer door in de ochtend.

Tijdens kamperen moet je natuurlijk een beetje geluk hebben met het weer. Hopelijk geen regen, maar hopelijk ook niet te warm. Helaas kun je het weer niet sturen en kregen wij de hele week 40 (!) graden. Dus wat ik al eerder zei: improviseren, aanpassen en creatief denken! We deden het gewoon (nog) rustiger aan, zochten verkoeling in het zwembad en boden de kinderen extra veel drinken aan. 

 

Genieten van rust

Het kamperen met kleine kinderen kan veel aandacht en energie vragen, terwijl je juist kwam om uit te rusten. Dé manier om dat te regelen is zelf te zorgen voor rust. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je lekker op tijd het avondeten klaar hebt, de boel tussendoor opruimt en zorgt dat je ‘klaar’ bent zodra de kinderen op bed liggen. Besteed de avonden aan jezelf en aan elkaar, zo gaan niet alleen de kinderen met een big smile weer naar huis, maar zorg je er ook voor dat je zelf uitgerust thuiskomt.

Willemijn

Het ontdekken van nieuwe plekken op de wereld, de wonderschone natuur, de lieve mensen en de soms wel bizarre cultuur. Het ervaren van andere talen, omgangsvormen, gewoontes en manieren. Maar vooral het genieten van de rust en de ruimte in de omgeving én in jezelf tijdens het reizen maakt het plaatje compleet voor mij. Zelfs nu dat we niet meer met z’n tweetjes reizen blijft het genieten, Je sjouwt alleen wat meer met je mee!

Onlangs bekeken ...

4 handige apps voor je volgende Campertrip

Activiteiten in Twente met kleine kids

Middagdutjes en tijdzones met kinderen

7 leuke manieren om je vakantieherinneringen te bewaren

Glamping met het gezin

Laat een reactie achter

*