Reistips

Wat kost jouw volgende vakantie of wereldreis? Met deze tips maak je een goede inschatting!


Als Nederlander hebben we het grote geluk dat nog altijd het overgrote deel van de wereld wat goedkoper is om te verblijven dan in ons eigen land. Maar niet overal is het even goedkoop en natuurlijk is een en ander wel erg afhankelijk van hoe je reist. In deze blog lees je hoe je een inschatting kunt maken van wat een duur of goedkoop land is en geven we je richtlijnen om een eerste inschatting te kunnen maken. 

Hoe je reist is van grote invloed op de kosten van je reis. Tips om goedkoop te kunnen reizen kun je hier lezen. In deze blog geven we je een grove indicatie per continent zodat je een eerste idee hebt van de kosten van je eerstvolgende reis.

 

Wat is inbegrepen in de kosten van je reis?

In deze blog geven we de kosten aan per dag. Daarbij gaan we uit van een ontbijtje, eenvoudige lunch en eenvoudig diner. Een drankje in een bar en water gedurende de dag. Voor transport gaan we uit van een eenvoudige autohuur of lokaal publiek transport. Ook nemen we per dag 1 activiteit mee zoals het bezoeken van een museum, kerk of architecturaal hoogstandje, voorstelling of natuurpark, maar dan zonder begeleiding van een gids (dit maakt het vaak een stuk prijziger). Souvenirs, je vlucht en andere wilde uitspattingen met hogere prijskaartjes zoals skydiven zijn niet verwerkt in deze kosten.


Prijs per continent

Continenten zijn groot en de verschillen in prijs per land in ieder continent lopen daarom soms best uiteen. Toch proberen we in dit overzicht een eerste indicatie te geven. Hierbij laten we per continent zien wat dure landen zijn en in welke landen het reizen goedkoper is. Ook maken we onderscheid in hoe luxe je wilt reizen. Low-budget wil zeggen dat je slaapt op een slaapzaal en je lunch en diner bij een kraampje op de straat of simpel restaurantje koopt. Bij de middenklasse prijsrange gaan we uit van een eigen hostel- of hotelkamer met eigen of gedeelde douche, een eenvoudig maar prima ontbijt en lunch en een leuk geprijsd diner in een restaurant. Luxe wil zeggen dat je een eigen hotelkamer hebt die van alle gemakken is voorzien waarbij je diner uitgebreid is en van hoogstaande kwaliteit.

Prijs per dag per persoon en goedkopere en duurdere landen per continent/regio:

RegioLow-BudgetMiddenklasseLuxe
Afrika€ 30 – 40€ 40 – 60€ 60+
Goedkopere bestemmingen:Zuid-Afrika, Egypte, Tunesië en Marokko
Duurdere bestemmingen:Kenia, Tanzania, Madagascar en Zambia
Azië€ 10 – 20€ 20 – 40€ 40+
Goedkopere bestemmingen:Thailand, India, Sri-Lanka, India, Nepal, Filipijnen en Taiwan Duurder: Japan, Myanmar en sommige delen van China
Duurdere bestemmingen:Japan, Myanmar en sommige delen van China
Europa€ 30 – 40€ 40 – 60€ 60+
Goedkopere bestemmingen:Oost-Europa, Turkije en de Baltische staten
Duurdere bestemmingen:Scandinavië, Engeland, IJsland, Frankrijk en Italië
Midden-Amerika€ 20 – 25€ 25 – 50€ 50+
Goedkopere bestemmingen:Cuba, Guatemala, Honduras en Mexico
Duurdere bestemmingen:Curacao, Costa-Rica, Belize en Jamaica
Midden-Oosten€ 25 – 40€ 40 – 60€ 60+
Goedkopere bestemmingen:Jordanie, Iran en Jemen
Duurdere bestemmingen:Dubai, Oman en Saudi-Arabië
Noord-Amerika€ 30 – 40€ 40 – 60€ 60+
Goedkopere bestemmingen:Centraal gedeelte van de Verenigde Staten
Duurdere bestemmingen:Canada en de oost en westkust van de Verenigde Staten
Oceanië€ 25 – 35€ 35 – 50€ 50+
Goedkopere bestemmingen:Australië
Duurdere bestemmingen:Nieuw-Zeeland en Micronesië
Zuid-Amerika€ 15 – 25€ 25 – 50€ 50+
Goedkopere bestemmingen:Peru, Colombia en Bolivia
Duurdere bestemmingen:Argentinië, Venezuela en Uruguay

 

Goedkopere en duurdere landen

Om te bepalen of een land wat goedkoper of duurder is, is online al veel te vinden. Een aantal richtlijnen die je op voorhand in je achterhoofd kunt houden om te bepalen of een land wat duurder of goedkoper zal zijn vind je hieronder:

 

  • Heb je een auto nodig op je reis? Dan zal de prijs van je reis vaak hoger uitvallen. Het huren van een auto is in de meeste gevallen duurder dan vervoer met publiek transport. Dit is een van de redenen waarom landen als de Verenigde Staten, Australië of Zuid-Afrika, waar de auto het prettigste vervoermiddel is, vaak net wat duurder zijn dan landen in Azië of Zuid-Amerika.

 

  • Hoe meer afgelegen hoe duurder. Hoewel hier uitzonderingen op zijn, is bij afgelegen plaatsen het eten vaak een stuk prijziger omdat het simpelweg duurder is om hier verse producten geleverd te krijgen. Ook zal de concurrentie in meer afgelegen gebieden vaak minder zijn waardoor transport van en naar deze afgelegen plekjes een bijbehorend prijskaartje kent.

 

  • Landen waar veel rijke mensen (zoals een safari in Kenia en relaxen in de Malediven) naar toe gaan en met name waar veel Amerikanen komen zijn vaak bovengemiddeld prijzig.

 

  • De afstand tussen de diverse highlights is bepalend voor je totale vervoerskosten in dat land. Landen als Japan zijn op zichzelf al niet goedkoop maar als je het gehele land wil zien zullen de kosten van het vervoer met bijvoorbeeld de hogesnelheidstrein een behoorlijke hap uit je budget nemen.

 

  • De wisselkoers kan van grote invloed zijn op je reiskosten. Staat bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar op 1,30 voor een euro of op gelijke koers dan scheelt dat zomaar 30% in je kosten van de reis. 

 

Wij wensen je veel succes met het uitkiezen van je volgende reis!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

4 handige apps voor je volgende Campertrip

7 leuke manieren om je vakantieherinneringen te bewaren

49 dagen vakantie met slechts 25 vakantiedagen

Heel veel filmtips om inspiratie op te doen voor je nieuwe reisbestemming

Toch het reisgevoel ervaren wanneer je niet op reis bent? Zo doe je dat!

Laat een reactie achter

*