Een van de leukere dingen van reizen is souvenirtjes scoren. Van die unieke archeologische vondsten bijvoorbeeld, die speciaal voor jou zijn opgesteld naast horloges en zonnebrillen. Voor een speciale prijs voor jou zelfs. Flauw, maar we herkennen het vast allemaal en we kopen het tóch. Waar het om gaat is dat een backpack nogal eens vol zit en het praktisch gezien niet haalbaar is van alles te kopen. En om nu alles mee te slepen in een extra tas op je buik, über toerist dat je bent. Wij liepen daar ook tegen aan en kozen er voor met enige regelmaat een doosje richting het Hollandse te sturen!
Wat mag je opsturen?
We stuurden tijdens langere reizen ook kleding mee bijvoorbeeld. Wanneer je na drie weken nog altijd kleding in je tas hebt wat naar Robijntje ruikt, ga je het vast niet meer dragen. Opsturen die handel! Lonely Planets waarin je tickets bewaard hebt, routes hebt gekladderd en nummers hebt bewaard, maar het desbetreffende land verlaat: mee in de doos.
Stop echter niet klakkeloos alles in een pakketje naar huis. Kleding met labeltjes, nieuw en strak in het plastic (vaak imitatie ook nog), kun je beter uitpakken en verfrommelen alsof het gebruikt is. Gedroogd etenswaar, kruiden of bijvoorbeeld stoffen kun je beter in je ruimbagage meenemen. Althans, proberen, want in het ergste geval wordt het ‘onderschept’ en behoud je de rest. Pakketjes worden erg streng gecontroleerd, altijd. Geloof ons, we hebben op postkantoren vaak het advies gehad streng voor jezelf te zijn, want de kans is groot dat je je pakket, wanneer dit wordt geweigerd, nooit meer ziet. Toch zonde! O ja, muntgeld, briefgeld, cheques: verboden. Wil je dit toch versturen? Tip: stop het in een boek, zo is het ons immers wél gelukt.
Per land kun je hier globaal zien wat is toegestaan of download de ‘Douane app’ op je mobiel. Vraag het in elk geval na op het postkantoor, want elke postbezorger stelt weer andere voorwaarden.
Is versturen wel de moeite, gezien de kosten?
Of het de moeite waard is gezien de kosten ligt er net aan wat het je waard is. Wegen de kosten van verzenden op tegen het mee moeten slepen van 5 kilo extra? Laat je dat ene souvenirtje maar liggen dan, terwijl je het écht graag wilt? Dat zijn jouw overwegingen. Wij hebben ervaren dat het enorm fijn is een deel van je bagage weg te kunnen sturen, in de wetenschap dat je het eenmaal thuis vanzelf weer krijgt bezorgd. Als het goed is. Zo kun je best het een en ander kopen en hoef je geen zaken mee te spelen waar je je alleen maar aan ergert.
Tips: Om de kosten enigszins te controleren, is het goed om voldoende te verzamelen om een goede doos mee te vullen. We spreken dan over het gewicht van 8-15 kg. Daar boven gaan prijzen in verband met vervoerskosten (en arbeidskosten door het zwaarder moeten tillen) snel omhoog. Neem dat mee in je overweging. Daarnaast, kies voor de meest langzame vervoersoptie. Dus niet per vliegtuig, maar per boot. Postkantoren zijn geneigd je de duurdere variant aan te smeren, vraag naar andere opties. Vraag ook naar een verzendbewijs, daarmee kun je wellicht aanspraak doen op je reisverzekering mocht het onverhoopt mis gaan. En pak alles goed in natuurlijk.
Prijsindicatie. Wij verzonden verschillende pakketten vanuit verschillende werelddelen, van Azië en Zuid-Amerika tot Australië. Wanneer je samen een doos van 8-15 kg vult kost je dit gemiddeld genomen 45-95 euro. Japan was erg duur. Een hele hoop geld, maar gedeeld door twee naar ons idee zeer de moeite. En ja, wij hebben alles ontvangen, ondanks ooit drie maanden ná verzenden.
Het mooie van langzame bezorgingen is natuurlijk dat het weer bijna een verrassing is wat er ook alweer in die doos zat! Hoe ga jij om met je loze bagage?