Reistips

Voordelig en goedkoop een reis maken, hoe doe je dat?


Het maken van een verre reis wordt vaak gezien als een kostbare aangelegenheid. Maar niets is wat ons betreft minder waar! Een stacaravan in Zuid-Frankrijk of een weekje all-inclusive in Turkije is soms zeker zo prijzig. In deze blog lees je dat reizen over de wereld helemaal niet zo duur hoeft te zijn als je wellicht zou denken!

Natuurlijk zijn de hoogte van de kosten van een reis en daarmee de impact op je financiën voor iedereen verschillend, maar wij schrikken er soms echt van wat stellen betalen voor een weekje zonvakantie in Spanje of voor een stacaravan in Zuid-Frankrijk. Voor hetzelfde geld zijn wij letterlijk 3 weken aan de andere kant van de wereld!

 

De kosten van een reis

De kosten van een reis naar een ver oord zijn op te bouwen uit een aantal componenten en als je scherp bent op de kosten van ieder onderdeel, kun je zorgen dat je voor een leuke prijs lekker lang weg bent. Naar veel landen is het prima mogelijk om voor minder dan 2.000 euro per persoon, meer dan 3 weken weg te blijven, alles inclusief! En dan is slapen in slaapzalen of kamperen nog niet eens nodig.

De kosten van een reis bestaan uiteindelijk op hoofdlijnen uit vijf onderdelen, namelijk de vlucht, het vervoer tijdens je reis, je overnachtingen, het eten en je activiteiten. Ga slim om met ieder onderdeel en je zult zien dat je enorm veel geld kunt besparen.

 

De vlucht

Een van de meest eenvoudige manieren om voordelig uit te zijn is wat extra aandacht besteden aan het vinden van een goedkope vlucht. Wij vlogen heen en terug voor minder dan 600 euro naar Cuba en voor nog geen 450 euro naar Mexico en Thailand. Voor geen enkele vlucht (retourtje) hebben we in de afgelopen jaren ooit meer dan 700 euro betaald.

 

 

Om te zorgen dat je niet te veel betaalt, is het van belang om jezelf niet te veel vast te pinnen op 1 dag. Zoek dus vluchten over verschillende dagen heen en kies waar mogelijk verschillende luchthavens als vertrek.  Kijk ook slim of de opties met een overstap niet veel goedkoper zijn. Soms is het helemaal niet erg om even een uurtje of 2 de benen te strekken alvorens je verder vliegt. Een andere tip is om eventueel te vliegen op een goedkopere luchthaven zoals bijvoorbeeld Bangkok om vervolgens met een kleinere lokale prijsvechter zoals AirAsia door te vliegen naar het land van bestemming. Zo vlieg je vanuit Bangkok eenvoudig door naar bijvoorbeeld Myanmar. In uitzonderlijke gevallen is het ook nog voordelig als je de luchthaven van vertrek een andere is dan die waarop je vervolgens je terugreis boekt, bijvoorbeeld heen vanaf Amsterdam en terugvliegen op Düsseldorf.

 

Het vervoer

Om alles van een land te kunnen zien zul je ook gebruik moeten maken van lokale vervoersmiddelen. Misschien is dit nog wel de meest lastige kostenpost omdat de kosten hiervan erg uiteen lopen. Duur zijn vaak het huren van een auto, of zelfs een auto met chauffeur terwijl het openbaar vervoer in heel veel landen juist spotgoedkoop is. De trein, taxi en boot zweven daar qua kosten vaak tussen in en kunnen fors verschillen per land. Vaak heeft snelheid ook een directe relatie tot de kosten, wil je snel, dan ben je vaak meer geld kwijt dan als het allemaal een versnelling lager mag. Uiteindelijk is het in ieder land het zo dat je het meest voordeligste reist als je dat doet op dezelfde wijze als de lokale bevolking. Over het algemeen is dat niet de meest snelle oplossing maar dat lagere tempo heeft wat ons betreft wel zo zijn charme omdat je juist in contact komt met deze lokale bevolking.

Een belangrijk element in veel landen is dat je ook op het vervoer kunt afdingen. Vaak kennen treinen en bussen wel vaste prijzen maar bij een taxi, tuktuk of riksja is er in nagenoeg alle landen ruimte om af te dingen en reis je bijvoorbeeld met een tour van de ene plek naar de andere schroom dan niet om ook te onderhandelen bij het lokale reisbureautje. Waar onderhandelen mogelijk is, ligt opgelicht worden ook altijd op de loer. Spreek altijd van te voren heel goed af dat de prijs die je afspreekt de totale prijs is voor de gehele rit en voor alle passagiers en in welke munteenheid deze is afgesproken. Dit om te voorkomen dat je aardige chauffeur aan het einde ineens wat minder vriendelijk is en aangeeft dat de prijs per persoon was, in US Dollar of hele omwegen neemt om daarmee meer te kunnen vragen.

 

Overnachten

Een overnachting in een hotel kun je zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wil. Het is daarbij erg afhankelijk van welke luxe je graag wil terug zien. Maar zeg nu eens eerlijk, hoe lang ben je nu echt op die hotelkamer? Zaken als een tv of een enorm grote kamer vinden wij dan ook totaal niet interessant. Een eigen kamer met een prima bed waar het schoon is en voorzien van een simpele douche vinden wij daarom meer dan voldoende. Door met deze blik naar hotelkamers of hostels te kijken, zul je sneller genoegen nemen met veel voordeligere kamers. En tel dan je winst maar eens uit als je dit doet voor een nachtje of 21.

Het is vaak helemaal voordelig en bovendien enorm efficiënt als je de overnachting kan combineren met het reizen zelf door bijvoorbeeld te kiezen voor een nachttrein. Zo heb je meer tijd overdag en bespaar je de kosten voor een overnachting. Wat ons betreft ideaal! 

 

Eten

De meest goedkope manier van eten op vakantie is door in een hostel zelf te koken. Wanneer je voor maanden op reis bent is dit zeker aan te raden, maar wil je, net als wij, je tijdens een kortere reis wat meer luxe en gemak, dan hoeft eten buiten de deur alsnog niet duur te zijn. Je kunt er voor kiezen om drie keer per dag uitgebreid in een restaurant te gaan eten, veel voordeliger is het om je ontbijt en lunch bijvoorbeeld bij een supermarkt te kopen en lekker op een bankje in het park op te eten. Maar ook op je diner is te besparen. Veel restaurants hebben een happy hour, dat scheelt je al direct en ook het eten van driegangen in een restaurant is geen must. Bestel liever een bijgerecht bij je hoofdgerecht dan zowel een voor- als een hoofd- als een nagerecht. Vaak maakt de drank je avondeten extra duur. Om dat te voorkomen raden wij je aan om gewoon een grote fles water te bestellen naast je favoriete drankje. Zo kun je echt genieten van je favoriete drankje terwijl je de dorst lest met de fles water. 


Een laatste tip: Eet lokaal en eet waar de lokale mensen dit doen. Dus vermijd het grote plein met het meest centraal gelegen terras maar kijk eens wat straatjes verderop. Vaak zijn lokale gerechten en dranken veel goedkoper dan geïmporteerde dranken of Westerse gerechten. Natuurlijk is het ook nog eens extra leuk om lokale dingen te proeven en te ontdekken en wie weet maak je wel een praatje met een van de locals in het restaurant. Gezellig!

 

Activiteiten

Iets waar wij vinden dat je niet op zou moeten besparen zijn alle activiteiten en bezienswaardigheden die je ter plekke wil doen. Het is zonde wat ons betreft om activiteiten niet te doen terwijl dat juist de reden is om een bepaald land te gaan bezoeken. Tegelijkertijd raden wij je wel aan om bij de diverse activiteiten te kijken waar je kunt besparen, 3 tips die vaak werken:

  1. Bekijk of er iets is als een voordeel city card. In veel steden zijn er combitickets mogelijk waarmee je zowel kunt reizen met het openbaar vervoer als ook korting krijgt op musea en andere bezienswaardigheden.
  2. Ding af, wil je bijvoorbeeld een gids bij een bepaalde bezienswaardigheid, schroom dan niet om af te dingen. Zoek daarnaast bij het boeken van een tourtje via een lokale agency naar de beste prijs en ben ook hier niet bang om even stevig door te praten over de gevraagde prijs.
  3. Ga niet georganiseerd maar zelfstandig. Je kunt vanuit bijvoorbeeld je hotel een georganiseerde dagtocht boeken. In dat geval moet je hotel, de reisorganisatie ook nog wat verdienen aan je dagtocht. Veel slimmer is het om zelf te bekijken hoe je er met het openbaar vervoer kunt komen en ter plekke eventueel nog een gids te regelen. Dit gaat in de meeste gevallen meer dan prima en is onder aan de streep vaak stukken voordeliger dan het boeken van een volledig verzorgde dagtour. 


Overige

Natuurlijk verschillen de kosten wel per continent. Azië is prijstechnisch nog altijd het meest interessante continent, maar wordt op de voet gevolgd door Zuid-Amerika al zijn niet alle landen daar even goedkoop. Afrika is gemiddeld genomen wat duurder en de duurste landen vind je in Noord-Amerika, Oceanië en binnen Europa. Hou dit in je achterhoofd bij het plannen van je reis en stel je hier op in. Wil je echt zicht op je kosten houden? Bepaal dan voor jezelf een dagbudget en hou dit nauwkeurig in de gaten. Zo weet je precies of je volgende verblijf dat luxe hotel kan zijn of dat je moet kiezen voor dat gezellige hostel. 

 

Hopelijk helpen bovenstaande tips jou om een leuke en relatief voordelige reis samen te stellen, zonder dat het voelt dat je er ook maar iets voor hoeft te laten. Heb jij nog tips voor andere reizigers? Wij horen het graag!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

4 handige apps voor je volgende Campertrip

7 leuke manieren om je vakantieherinneringen te bewaren

49 dagen vakantie met slechts 25 vakantiedagen

Heel veel filmtips om inspiratie op te doen voor je nieuwe reisbestemming

Toch het reisgevoel ervaren wanneer je niet op reis bent? Zo doe je dat!

Laat een reactie achter

*