Reistips

Grensovergangen: 5 punten om rekening mee te houden als je een landsgrens over gaat


Ga je op reis naar het buitenland dan zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Het gewicht van je tas wanneer je met het vliegtuig reist, eventuele vaccinaties die je nodig hebt, een andere valuta in het land van bestemming én de grensovergang(en). Het overgaan van een landsgrens vraagt namelijk hoe dan ook enige voorbereiding, al is het maar het bij je hebben van een geldig paspoort. Daarom in deze blog 5 punten waar je rekening mee moet houden bij het overgaan van een landsgrens. 

 

1. Grensovergang over land, ter zee of in de lucht

Of je nu per vliegtuig, over land of over zee een landsgrens wilt oversteken, je zult altijd douaneposten tegen komen. De manier waarop je een land binnen komt kan invloed hebben op wat er van je gevraagd wordt bij de grensovergang. Zo is het bedrag dat Mexico vraagt bij binnenkomst lager als je het land per bus of auto betreedt dan wanneer je dat per boot doet. Het kan dus handig zijn om dit van te voren na te gaan als je de voordeligste reisoptie voor een land wilt weten. 

 

2. Visums en toeslagen

Voor diverse landen is het noodzakelijk om in het bezit te zijn van een visum om het land binnen te mogen. Dit is afhankelijk van je verblijfsduur en bestemming. Daarnaast verschilt het per land of je dit vooraf moet aanvragen, of dat je dit bij binnenkomst van het land kan aanschaffen. 

Naast de aanschaf van een visum, is het ook mogelijk dat een land je vraagt om een bedrag te betalen bij binnenkomst en/of vertrek van het land. Geloof echter niet klakkeloos de medewerker achter de balie of het officieel uitziende bordje dat je ziet hangen, want in sommige landen willen de medewerkers bij de grensovergang maar wat graag aan je verdienen. Ook wij hebben dit op de harde manier moeten leren.

Moet je betalen bij het verlaten van het land? Leg hiervoor dan het benodigde bedrag opzij, bij voorkeur in de lokale valuta. Pinnen of met creditcard betalen is bij de grensovergang vaak niet mogelijk en betalen in dollars of euro’s is een stuk duurder. Zonde dus van het geld.

 

3. Verplichtingen voor tussenlandingen

Maakt je vlucht een tussenlanding, dan kan het zijn dat je ook een visum nodig hebt voor het land dat je voor slechts enkele uren aandoet. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de VS. Vlieg je via de VS naar het land van bestemming, dan moet je op veel luchthavens door de douane en betreed je dus Amerikaans grondgebied. Hiervoor is een Esta nodig, iets dat je vooraf moet hebben geregeld. Check dus ook altijd of je het land waar je een tussenstop maakt, betreedt en wat hiervoor dan nodig is.

 

 

4. Geldigheid paspoort

Dat het handig is om er voor te zorgen dat je paspoort geldig is als je een land in én uit gaat zal geen verrassing zijn. Dat het paspoort nog geldig is, is echter niet altijd genoeg. Sommige landen vragen namelijk ook van je dat je paspoort nog minstens een bepaald aantal maanden geldig is wanneer je het land verlaat. Ga dus ook altijd na of het land van jouw bestemming hiervoor een regel hanteert.

 

5. Gevraagde bewijzen 

Naast een eventueel visum en een minimale duur van de geldigheid van je paspoort, zijn er landen waar je bij binnenkomst moet kunnen bewijzen dat je het land weer gaat verlaten. Je moet hiervoor kunnen aantonen dat je vervoer hebt geregeld die je het land uit brengt. Een vliegticket of buskaartje is dan vereist. Heb je je terug- of doorreis nog niet gepland omdat je al je opties wilt open houden? Zorg dan voor een voordelig vervoerbewijs waarmee je in principe het land zou kunnen verlaten. Of je dat vervolgens ook doet middels die weg, dat is aan jou, maar zorg er in ieder geval voor dat je voor het verlopen van je eventuele visum het land (tijdelijk) hebt verlaten.

Het is ook mogelijk dat een land je vraagt om bewijs dat je verzekerd bent. Zo moet je in Cuba kunnen aantonen dat je een zorgverzekering hebt. Heb je hier geen bewijs van, dan moet je daar ter plekke een verzekering afsluiten.

 

 

Grensovergang checklist

Zoals je ziet kan er heel wat je van gevraagd worden als je een landsgrens over gaat. We zetten de punten daarom graag voor je op een rij zodat je een checklist hebt die je op weg helpt:

  • Is er een visum nodig?
    • Voor het land van bestemming?
    • Voor het land waar je een eventuele tussenlanding hebt?
  • Wordt er geld gevraagd voor het binnenkomen of verlaten van een land? Zo ja:
    • Zijn deze kosten al inbegrepen in je vliegticket?
    • In welke munteenheid moet je dit betalen?
    • Zit er een verschil in kosten in de manier waarop je het land verlaat/binnen komt?
  • Zijn er eisen gesteld aan de geldigheidsduur van je paspoort?
  • Is een bewijs voor het verlaten van het land noodzakelijk?
  • Worden er nog andere bewijzen of vereisten gevraagd?

Een antwoord op veel van deze vragen vinden wij in de Lonely Planet, de website van het ministerie van Buitenlandse zaken en door simpelweg te googlen. Helaas hebben we nog niet een algemene site gevonden waar we snel en eenvoudig van alle landen de juiste en volledige informatie konden vinden, maar gelukkig zijn er genoeg sites die hele specifieke informatie over een bepaald land hebben. 

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

4 handige apps voor je volgende Campertrip

7 leuke manieren om je vakantieherinneringen te bewaren

49 dagen vakantie met slechts 25 vakantiedagen

Heel veel filmtips om inspiratie op te doen voor je nieuwe reisbestemming

Toch het reisgevoel ervaren wanneer je niet op reis bent? Zo doe je dat!

Laat een reactie achter

*