Reizen met kinderen

Middagdutjes en tijdzones met kinderen


Of je nou met je kinderen een verre rondreis gaat maken, in de winter de zon op wilt zoeken of verre familie wilt bezoeken. Je krijgt er snel mee te maken; tijdzones. Het gekke fenomeen waarin je wat tijd overslaat of juist dubbel te besteden hebt. En die middagdutjes van de kids, hoe ga je daar eigenlijk mee om? In deze blog staan tips hoe hier makkelijker mee om te gaan.

 

Relax

De heenreis met kinderen kan al een uitdaging op zich zijn, maar vaak is het spannender voor ons ouders dan voor de kinderen. We hebben in de blog Vliegen met een baby en/of peuter enkele tips voor onderweg staan om de reis zo relax als mogelijk te starten. Maar dan na aankomst heb je de uitdaging om het ritme van de dag weer wat terug te krijgen. Belangrijkste tip (maar ook meteen de moeilijkste misschien) probeer je niet druk te maken over het tijdsverschil of vaste slaaptijden. Kinderen zijn vaak flexibeler dan dat je denkt. 


Bereid je voor

Het is prettig te weten waar je aan toe bent en hoe je daar tijdens de voorbereiding eventueel al op in kan spelen. Heb je bijvoorbeeld een lange vlucht gehad en kom je voor je gevoel ‘midden in de nacht’ aan terwijl het op de plek van bestemming al ochtend is, dan is het heel fijn om een vroege check-in bij je hotel te organiseren. Na een vermoeiende vlucht is het slim om even lekker bij te komen en rust te pakken. 

 

Pas je aan

Het beste kun je je kinderen meteen in het nieuwe tempo (proberen) mee te laten gaan; maaltijden op de nieuwe tijd, middagslaapje op de nieuwe tijd, de nacht in op de nieuwe tijd. De eerste paar dagen zullen ze nog wel wat in de war zijn qua slaap/wakker tijd, maar als je ze hier zo snel mogelijk in mee neemt heb je hier de rest van je verblijf profijt van. 

Is het dus biologisch slaaptijd en de klok geeft het anders aan; onderneem wat met je kinderen zodat ze dan juist wakker blijven. Mocht dit niet lukken dan laat je kind een klein kort slaapje houden zodat hij later moe genoeg is om te slapen op de juiste tijd. 


Wees flexibel en lief voor jezelf

Natuurlijk is het fijn als je kind een goed ritme blijft houden, maar op reis is dat lang niet altijd haalbaar. In Sri Lanka sliep ons dochtertje van toen 9 maanden nog 2x overdag. We lieten haar de ochtend vaak onderweg in de auto, draagzak of kinderwagen slapen en het dutje in de middag probeerde we vaak op de hotelkamer te doen. Soms was dit niet haalbaar, maar over het algemeen was dit goed te doen. Zo is het dus toch zelf even zoeken naar de juiste balans en rust voor jullie allen.

Als je merkt dat de nieuwe tijd niet haalbaar is voor jou en/of je kinderen en je voelt je moe, dan is het natuurlijk wel slim om even toe te geven aan de slaap. Dan maar een ochtendje lekker lang luieren, keer een extra dutje overdag of juist heel vroeg naar bed. Het hoort erbij, dus geef je er maar aan over. Pas je reistempo er op aan zodat je niet te veel van jezelf en je kinderen vraagt. 

Willemijn

Het ontdekken van nieuwe plekken op de wereld, de wonderschone natuur, de lieve mensen en de soms wel bizarre cultuur. Het ervaren van andere talen, omgangsvormen, gewoontes en manieren. Maar vooral het genieten van de rust en de ruimte in de omgeving én in jezelf tijdens het reizen maakt het plaatje compleet voor mij. Zelfs nu dat we niet meer met z’n tweetjes reizen blijft het genieten, Je sjouwt alleen wat meer met je mee!

Onlangs bekeken ...

Activiteiten in Twente met kleine kids

Glamping met het gezin

Mayrhofen, Tirol: Oostenrijk in de zomer

Nederland vakantieland, op vakantie in eigen land is zo gek nog niet!

De ideale slaapplek voor je kroost: Een Travel-Cot

Laat een reactie achter

*