Hongarije

Stedentrip in Boedapest: Reisschema voor 3 dagen

Op slechts 2 uurtjes vliegen vanaf Eindhoven of Amsterdam ligt Boedapest, een perfecte bestemming voor een lang weekend. Boedapest is betoverend mooi, de mensen zijn er vriendelijk en de prijzen liggen er voor Europese begrippen nog erg laag. Het ideale reisschema voor een driedaagse stedentrip naar Boedapest vind je in deze blog. Drie volledige dagen is voor Boedapest perfect, het geeft je voldoende ruimte om de stad en al haar bijzonder mooie bezienswaardigheden echt goed te ontdekken. Naast alle dingen die je vooral wel moet doen ook twee dingen die we je afraden.

Misschien is Boedapest niet de eerste stad waar je aan denkt als je een stedentrip overweegt. Natuurlijk kent iedereen Berlijn, Londen, Parijs of Rome, maar Boedapest is meer dan de moeite waard en heeft ontzettend veel moois te bieden. Wij verbleven drie volle dagen in Boedapest en genoten van ieder moment in deze bruisende stad. Een dagje extra had zeker ook nog gekund maar wat ons betreft kun je met onderstaande schema een lang weekend boeken waarin je van begin tot eind zult genieten. Ons advies zou zijn om donderdagavond te vertrekken vanaf een Nederlands vliegveld, beleef Boedapest dan voor drie volle dagen zodat je zondag avond weer terug kunt vliegen naar Nederland.

 

Dag 1: Pest – Stefanusbasiliek, Parlementsgebouw en Gozsdu udvar

Boeda en Pest, gescheiden door de Donau. Dag 1 besteden we in Pest. Start je dag bij de Stefanusbasiliek, een prachtige kerk met veel geschiedenis. Stefanus zorgde voor de onafhankelijk en vrijheid van het Hongaarse volk, maar moest in ruil daarvoor wel de Hongaarse bevolking bekeren tot het Katholieke geloof. Dat is dan ook de reden waarom deze grote kerk midden in het centrum van Boedapest te vinden is. Het gebouw van 96 meter hoog is zowel van binnen als van buiten prachtig en is elke dag geopend. Een kaartje koop je aan de zijkant tegenover de basiliek.


Loop na je bezoek aan de Stefanusbasiliek door naar het parlementsgebouw, het meest bekende en iconische gebouw van Boedapest. Boek op voorhand hier een rondleiding met gids zodat je niet alleen de imposante buitenkant, maar ook de prachtige binnenkant van het gebouw kunt bewonderen. De rondleiding door het Hongaarse parlementsgebouw duurt zo’n 45 minuten en vinden we zeker de moeite waard. Bezoek daarna nog de schoenen op de Donaukade en sta even een moment stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen die hier in de tweede wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

Sluit de avond in de Joodse wijk in de gezelligheid van de bekendste party straat van Boedapest: Gozsdu udvar. Deze straat is bezaaid met veel leuke restaurants en barretjes en overdag vind je hier veel leuke kraampjes met prullaria, souvenirs en antiek.

 

Dag 2: Boeda – Markthal, Gellértberg, Vissersbastion en het koninklijk paleis

Hoewel niet in Boeda gelegen, adviseren wij je dag te starten bij de Grote Markthal (Nagy Vásárcsarnok).  Begin je dag vroeg, de markt is al vanaf 6 uur in de ochtend open. Je vindt op de bovenverdieping veel toeristische prularia, op de begane grond vind je veel verse groente en vlees waarbij de paprika niet mag ontbreken.

De grote markthal ligt pal naast de vrijheidsbrug (Szabadság híd). Steek deze over en beklim vanaf hier de Gellértberg. Je eerste stop op weg naar de top maak je bij de grotkerk Gellérthegyi Barlang. Voor een paar euro kun je deze bijzondere kerk bezoeken die is uitgehouwen uit de berg. Na dit bezoek wandel je via een van de vele paden naar boven. Geniet op de top van het uitzicht over de Donau en zowel Boeda als Pest bij het Vissersbastion. 


Wandel hierna rustig de berg weer af en bezoek achtereenvolgens het centrale deel van Boeda (de burcht van Boeda) met daarin het koninklijkpaleis en het vissersbastion. Je zult merken dat Boeda veel rustiger is dan Pest. In het vissersbastion vind je ook nog de Matthiaskerk met zijn bijzondere dak en prachtig interieur. Sluit de avond af bij een van de leuke restaurants of in skybar Leo. 

 

Dag 3: Kettingbrug, bezoek een badhuis en een rondvaart op de Donau

Wandel in de ochtend langs de Donau en over de kettingbrug en geniet van het uitzicht. Boedapest staat ook bekend om haar vele badhuizen. De twee meest bekende badhuizen zijn het Szechenyi badhuis en Gellért Spa. Wij bezochten het Szechenyi  badhuis dat in totaal 18 baden telt waarvan er 3 buiten zjin. Boek in het hoogseizoen zeker op voorhand tickets want het kan hier erg druk worden en dat scheelt je wachten in de rij. De Gellért Spa staat bekend om zijn indrukwekkende interieur en voelt wat luxueuzer aan dan Szechenyi. Andere bekende badhuizen zijn Rudas en Lukács.

 

 

Sluit de dag af met een rondvaart over de Donau. Ons advies is om een rondvaart te boeken rond de zonsondergang, zo geniet je van het prachtige uitzicht op de gebouwen in zowel het licht als het donker. Rondvaarten worden aangeboden in of exclusief drankjes of als je wil zelfs inclusief een compleet diner.

 

Niet doen: New York Café

Wij begrijpen niet waarom iedereen zo laaiend enthousiast is over het New York Café. Oké, het is volledig waar, het interieur is echt heel bijzonder mooi, maar de prijzen voor een kop koffie vinden wij het niet waard. Een kop koffie kost een euro of 8, wil je daar nog een stukje gebak bij dan mag je bijna 20 euro afrekenen. Wij vonden dit niet meer in verhouding staan tot de pracht van het gebouw en raden je daarom aan te genieten van al die mooie dingen in Boedapest die grotendeels gratis zijn. Wil je het interieur toch zien? Loop dan even binnen om een blik op het interieur te werpen en laat je niet verleiden tot het drinken van een drankje. 

 

Ook niet doen: De grote Synagoge

Grootste tegenvaller vonden we de grote Synagoge. Overal lees je dat deze een na grootste synagoge ter wereld de moeite waard is. Nou daar zijn wij het niet mee eens. Hoewel de verhalen over de Joodse wijk indrukwekkend zijn en de synagoge anders is dan vele anderen, vonden wij de prijs van ongeveer 20 euro echt uit verhouding met wat het te bieden heeft. 

 

Heb jij nog leuke tips voor Boedapest? Wij lezen ze graag, dus deel je tips hieronder in de comments!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Laat een reactie achter

*