Dik aangekleed wandelt Marianne vrolijk met wandelstokken door de sneeuw in een dal in Oostenrijk
Oostenrijk

Sneeuwwandelen, de nieuwe wintersport

Zou jij ook zo graag genieten van sneeuw, bergen en zon, maar hou je niet van skiën of snowboarden? Denk dan eens aan sneeuwwandelen, de nieuwe wintersport. Lekker actief zijn in een winterwonderland omgeving, uitkijkend over besneeuwde vergezichten maar dan veilig met beiden voeten op de grond. Klinkt goed, niet? Daarom in deze blog meer informatie over wat sneeuwwandelen precies is, waar en wanneer je het kan doen en wat je ervoor mee moet nemen.

 

Wat is sneeuwwandelen?

Sneeuwwandelen is precies wat de naam zegt, wandelen in de sneeuw. Je kan dit op goede wandelschoenen doen over aangelegde wandelpaden of met behulp van sneeuwschoenen waarmee je over paden loopt die veel minder tot niet zijn onderhouden. Of je kunt zelfs kiezen om volledig je eigen pad te kiezen, maar dat is dan wel aan meer risico’s gebonden.

Het is heel goed mogelijk om op eigen gelegenheid te gaan sneeuwwandelen. Er zijn vaak diverse wandelroutes beschikbaar en de wandelpaden zijn over het algemeen heel duidelijk aangegeven. Wil je (meerdaagse) hikes maken door minder begaanbare gebieden, dan is het ook mogelijk om een georganiseerde reis te boeken die hier speciaal op is gericht.

 

Jeroen en Marianne wandelend in de zon door de sneeuw in de bergen in Oostenrijk

 

Waar kun je sneeuwwandelen?

In principe kan je overal waar sneeuw ligt gaan sneeuwwandelen, maar het ene gebied leent zich er beter voor dan het andere. Zo moeten de bergen niet te stijl zijn, zoals ze dat juist voor skiën en snowboarden wel moeten zijn. Ook is het handig als speciale wandelpaden zijn aangegeven die goed begaanbaar zijn om te wandelen. Dit laatste gebeurt op steeds meer plekken in Europa zoals bij de Aachensee in Oostenrijk en Inzell in Duitsland. Met name Zuid-Duitsland en Oostenrijk zijn al jaren bezig met het verder verruimen van het aanbod aan winterwandelpaden.

 

Wanneer kun je sneeuwwandelen?

Zonder sneeuw geen sneeuwwandelen natuurlijk. Helaas is nooit met zekerheid te zeggen wanneer en waar er sneeuw valt. Over het algemeen kunnen we zeggen dat je meer kans hebt als je een gebied uitzoekt dat hoger gelegen is en kiest voor de periode januari-half maart. Heb je de mogelijkheid om buiten het vakantieseizoen te gaan, dan is dat ten zeerste aan te raden. Het is dan een stuk rustiger, maar wel gezellig druk met lokale mensen en enkele toeristen.

 

Jeroen in de zon op wandelschoenen en met wandelstokken op een berg in Oostenrijk met uitzicht over de bergen en een maagdelijk wit sneeuwdek

 

Wat moet je meenemen als je gaat sneeuwwandelen?

Als je gaat sneeuwwandelen moet je je voorbereiden op kou én op zon. Als het guur waait kan het behoorlijk koud zijn terwijl als de zon schijnt het juist al snel warm is. Zorg daarom voor laagjes kleding. Neem thermo kleding mee voor de echt hele koude dagen, maar denk ook aan een gewoon shirt en vest voor de dagen dat je bovenop de berg in de zon loopt. 

We raden je aan om tenminste de volgende items mee te nemen tijdens je sneeuwwandelvakantie: 

 • warme wandelschoenen
 • dikke wandelsokken
 • muts
 • buff
 • das
 • handschoenen
 • thermolegging
 • wandelbroek
 • thermoshirt
 • vest
 • windjack
 • warmte pads
 • wandelstokken
 • zonnebril
 • zonnebrand
 • water
 • dagrugzak

Het allerbelangrijkste als je gaat sneeuwwandelen zijn goede warme wandelschoenen, daarom dat deze bovenaan de lijst staan. Je loopt continu in de sneeuw, dus je voeten zullen snel koud zijn als je schoenen niet warm genoeg zijn. Eenmaal koude voeten is het lastig ze weer warm te krijgen, hetzelfde geldt voor je handen. Neem daarom voor de zekerheid warmte pads mee. 

Fotocollage van benodigdheden tijdens het sneeuwwandelen: wandelschoenen, wandelstokken, windjacks, zonnebrillen en dagrugzak


Een ander onmisbaar item tijdens het sneeuwwandelen zijn wandelstokken. Lopen in de sneeuw heeft nu eenmaal als risico dat het glad is. Het is dan fijn als je wat extra ondersteuning hebt, zeker wanneer je een berg op of af loopt. Gelukkig is er ook veel kans op zon tijdens een sneeuwwandelvakantie dus een zonnebril en zonnebrand kunnen ook niet ontbreken in je rugzak. 

 

Nieuwsgierig geworden naar sneeuwwandelen? Lees dan ook onze blog ‘4 redenen waarom ook jij wilt sneeuwwandelen’, dan wil je zeker direct boeken!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

4 redenen waarom ook jij wilt sneeuwwandelen

Mayrhofen, Tirol: Oostenrijk in de zomer

Roadtrip door Europa: Een auto rondreis langs de steden Dresden, Praag, Krakau en de Oostenrijkse bergen

Het mooiste uitzicht van Oostenrijk vind je in Ramsau am Dachstein!

Laat een reactie achter

*