Route du Champagne tasje, voucherboekje en champagneglas uitkijkend op de feestelijkheden
Frankrijk

Dé tip voor een bezoek aan de champagnestreek: Route du Champagne en fête!


Twee dagen genieten van de zon, muziek, prachtige omgeving en natuurlijk champagne! Wie wil dat nu niet? Je vindt het allemaal tijdens Route du Champagne en fête, oftewel de champagnefeesten. En het goede nieuws is: dit evenement bevindt zich op rijafstand van Nederland. Daardoor is het perfect te bezoeken tijdens een lang weekend terwijl het je het gevoel geeft van een minivakantie. Meer weten? We hebben alle praktische informatie voor je gebundeld in deze blog.

 

Wat is Route du Champagne en fête?

Noem je de champagnestreek, dan krijg je al snel de reactie ‘Oh Reims!’, “Je gaat naar Épernay?” Klopt, dat is het meest bekende deel waar grote merken als Pommery en Moët & Chandon worden geproduceerd. Toch is dit niet de plek waar Route du Champagne en fête wordt gehouden. Voor dit evenement moet je nog een stukje verder rijden, naar het meest zuidelijke deel van de champagnestreek. Route du Champagne en fête is namelijk een jaarlijks evenement dat wordt gehouden in een of meerdere dorpjes in de regio van Bar-sur-Aube en Bar-sur-Seine.

 

Wanneer vinden de champagnefeesten plaats?

Elk laatste weekend van juli stellen diverse kleine champagne huizen hun bedrijf open voor rondleidingen en het proeven van hun champagnes. Dit allemaal in gezellige festivalsferen met live muziek, dj’s, foodtrucks en knusse zitplekken. En dat allemaal tussen de wijnranken! Het is twee dagen lang volop genieten. Zelfs als je geen groot fan bent van champagne (dit waren wij ook niet per se) is het een feest om hier te zijn.

Jeroen en Marianne proosten op het terras van een van de wijnhuizen van Route du Champagne

 

Wat kosten het evenement?

Buiten dat Route du Champagne en fête een heel leuk evenement is, is het ook nog eens erg goedkoop! Bij de lokale VVV of in de buurt van de deelnemende champagnehuizen kan je een toegangsbewijs halen in de vorm van een tasje gevuld met champagneglas en voucherboekje. Deze twee items samen zorgen ervoor dat je bij elk deelnemend champagnehuis een “gratis” glas champagne kan proeven. Voor de mooie prijs van slechts €30,- (prijs 2022) proef je bij meer dan 15 champagnehuizen een glas! En het glas mag je daarna houden als aandenken. In het geval dat het feest over meerdere plaatsen wordt gehouden is de prijs ook nog eens inclusief eventueel busvervoer naar de verder gelegen champagnehuizen. 

 

Hoe kom ik van champagnehuis naar champagnehuis?

Route du Champagne is erg goed georganiseerd. Buiten de activiteiten die er overal te doen zijn, het eten en drinken en de muziek die voorzien is, is ook het vervoer goed geregeld. In het eerste jaar dat wij er waren, waren de deelnemende champagne huizen over meerdere dorpjes verspreid. Tussen deze dorpjes reden continu touringcarbussen om alle deelnemers te vervoeren. Iedereen met een Route du Champagne tasje kon hier gratis gebruik van maken. Let wel op, de laatste bussen van de dag zijn erg druk en rijden minder vaak dus plan je bezoek slim. Het slimste is om te eindigen op de plek dichtbij je hotel, camping of waar je je auto hebt geparkeerd zodat je al wat eerder op de dag met de bus naar die plek kunt terugreizen.

Sfeerimpressie van Route du Champagne: live muziek door een saxofonist, uitzicht over de wijnvelden en gevulde champagneglazen met uitzicht over het wijngebied.

 

Waar te verblijven?

Wil je Route du Champagne ook eens meemaken, zorg dan dat je op tijd bent met het boeken van een verblijf. Hoewel de champagnefeesten in Nederland niet heel erg bekend zijn, is het toch een enorm populair evenement. Daar komt bij dat de omgeving waar Route du Champagne wordt gehouden niet erg toeristisch is en daardoor niet is bezaaid met hotels en appartementjes. Goede plekken om te overnachten zijn dus schaars en snel volgeboekt.

Denk je nu, dan boek ik nu alvast voor over ruim een jaar, dan kan dat lastig worden. De locatie van de volgende editie Route du Champagne is pas bekend tijdens het evenement het jaar ervoor. Maar niet getreurd, door flexibel te zijn kan ook jij naar de volgende editie van Route du Champagne! Verruim je zoekgebied of overweeg te gaan kamperen. 

 

Hebben we je enthousiast gemaakt? Wacht dan niet langer en ga dat weekend Route du Champagne plannen! Lees ook onze blog ‘6 tips voor een bezoek aan Route du Champagne en fête!’ dan ga je zeker een onvergetelijk weekend tegemoet!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Marianne en Jeroen tussen de wijnranken met een glas champagne tijdens de champagnefeesten Route du Champagne

6 tips voor een bezoek aan Route du Champagne en fête!

5 steden in het buitenland op minder dan 500 kilometer afstand

Fietsend door Parijs

4x heerlijk eten in Parijs

Laat een reactie achter

*