Mongolië

Trans Mongolië Express: Tickets voor de #1 treinreis ter wereld


Eerder hebben we onze ervaringen met de Trans Mongolië Express met je gedeeld. Enthousiast geworden om ook deze legendarische trip te maken en eens 5000 kilometer te gaan treinen? In deze blog willen we graag met je delen hoe je tickets kunt regelen voor de treinreis der treinreizen. Ja, we zijn écht enthousiast! 

 

Losse kaartjes 

Tickets kun je op verschillende manieren regelen. Eén manier is om ter plekke op stations of bij lokale agentschappen trajectkaartjes naar je volgende stop te kopen. Het grootste voordeel is dat je volledig vrij bent te gaan wanneer je wilt. Daarnaast kost het gemiddeld genomen ook minder dan wanneer je het voor je laat regelen, maar, altijd die maar, vergeet niet dat het een populaire treinreis is die vaak al weken (vanaf 64 dagen voor vertrek te boeken) volgeboekt is. Wanneer een trein vol is en je niet derde klasse wilt reizen, moet je simpelweg wachten, variërend van enkele dagen tot weken in het hoogseizoen (wanneer de temperaturen in Rusland aangenaam zijn). Het is geen hop-on hop-off trein. Wanneer je aankomt op je bestemming zul je daar ook weer moeten reserveren voor het volgende traject, iets wat je dan doet bij aankomst om een plekje te reserveren op de volgende trein. Uiteraard kun je ook je volledige treinreis in Moskou plannen en kopen; het is wel zo vervelend om ‘noodgedwongen’ dagen langer op een bestemming te moeten blijven dan je intentie was, om de reden dat treinen vaak al lang van te voren volgeboekt zijn dus. Maakt comfort je niet uit, dan ga je voor de derde klasse en is de kans op beschikbare plekken groter. Je reist dan in één grote coupé waar je met 60 personen, soms gescheiden met gordijntjes, dag én nacht zit. Iets wat wij niet wilden.

 

 

De reis vooraf plannen

Ons advies is om je treinreis te plannen. Weet waar je gaat stoppen, hoe lang je ergens blijft en wanneer je dus ook weer doorreist, natuurlijk ook afhankelijk van hoe lang je over de treinreis tot Beijing wilt doen. Dit maakt dit het misschien ook lastiger, want het is inderdaad zonde om ergens weg te moeten waar je nog best zou kunnen blijven, maar ‘stick to a plan’ geeft rust en ondervangt het continu moeten regelen van nieuwe trajecttickets. Je weet daarmee ook een beetje waar je aan toe bent, wat maakt dat je volop kunt genieten, want de treinreis is het waard! Reis tweede klasse. Je reist dan in een vierpersoons-coupé met ieder een eigen bedje (twee stapelbedden waarvan het bovenste soms kan worden opgeklapt. Een afsluitbare deur scheidt je van de coupégang, je kunt je ‘kamertje’ dan ook eigen maken. Wel zo fijn op trajecten van enkele dagen haast non-stop rijden, op een stop her en der van een 10 minuten tot een uur na.

Wij hebben onze reis vast laten leggen door www.treinreiswinkel.nl. Naast het tijdig ontvangen van een goed verzorgd reisschema, tickets en vertaling plus instructies voor vertrek, kun je voor een kleine meerprijs de uitnodiging voor Rusland en China door hen laten regelen (Mongolië kent geen visumplicht voor Nederlanders meer sinds 2014). Dat scheelt je écht een enorm werk bij je visumaanvraag. Voor 650 euro per persoon ben je dan set to go! Het enige wat je dan onderweg regelt is het vervoer van stations naar je accommodatie, en vertrouw er gerust op dat dit overal perfect en goedkoop te regelen is. Dit hoef je absoluut niet uit handen te geven, evenals tours, etc. Haast in elk hotel, hostel, guesthouse of homestay kun je dat zelf prima. Een accommodatie boek je ter plekke of gemakkelijk via sites als www.booking.com of www.hostelworld.com. Wie kent ze niet!

 

Laat je niet tegenhouden door twijfel! De treinreis is prima te boeken, op verschillende manieren. Heb je nog vragen, dan helpen we je graag op weg. Laat je vangen door het mysterieuze Rusland, heb vertrouwen dat ook hier reizen te doen is. Ook voor de minder ervaren reiziger. Wil jij deze prachtige treinreis ook eens maken? Of heb je hem misschien al gemaakt of gepland? Hoe heb jij dan besloten jouw tickets te regelen?

 

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

03Reacties

 1. Rianne Kramer

  Hallo,
  Wat een leuk reisverslag over de trans Mongolië express! 🙂 Ik wil hem zelf ook gaan doen, twijfel alleen nog over de reisorganisatie. Wat is jullie ervaring met de treinreiswinkel? Ik lees wisselende recensies op het internet, over trage/slechte communicatie, over homestays die hotels blijken te zijn etc. Ik hoor het graag! Groetjes

  8 mei 2017 Beantwoorden
  • Willemijn

   Dag Rianne,

   Top dat je de treinreis wilt gaan maken, geloof ons, het is echt geweldig.

   Onze ervaring met Treinreiswinkel is goed. Belangrijk is om goede afspraken te maken, maar vooral om helder te hebben wat het proces van boeken inhoudt. Zo kun je al lang van voren treinkaarten ‘kopen’, maar kan Treinreiswinkel ze pas vanaf een bepaalde termijn voor vertrek voor je aanschaffen in Rusland. Daar zit soms dus een tijd tussen. Wij hebben de service als prettig ervaren: vooral de visa voor Rusland en China waren op tijd en keurig geregeld. Besteed dit vooral uit, aangezien het je een hoop frustratie en tijd scheelt door ingewikkelde procedures en ‘uitnodigingen’ die je moet inleveren.

   Homestays en hotels kun je het beste zelf boeken! Eerlijk waar, overal en altijd kun een slaapplek vinden. Via Booking.com bijvoorbeeld. Ideaal.
   Ook op stations, alle stations, zijn taxi’s die je voor een appel en een ei vervoeren en ergens heen brengen mocht je zonder boeken een leuk slaapplekje willen vinden.

   Succes Rianne, mocht je nog vragen hebben horen we het graag.

   10 mei 2017 Beantwoorden
  • Ylma

   Hai Rianne,

   Wat tof dat je deze reis wilt gaan maken, of misschien al hebt gemaakt nu.
   Mocht je de reis nog niet gemaakt hebben en je een reismaatje zoekt. Hou ik mij graag aanbevolen.
   Wil deze reis ook ontzettend graag doen, maar durf niet alleen te gaan ?.

   19 november 2017 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*