Ghana

Hier aan de kust, de Ghanese kust


Waar je zeker voor je rust – en stranden heen moet komen, waar je alleen maar van kunt dromen en waar je nooit meer weg wilt gáán. Waar brood gebakken wordt van banaan. 

Een andere kust dan de Zeeuwse waar Bløf over zingt, dat staat voorop. Een waar je ook niet zomaar aan zult denken, wanneer je op vakantie wilt in Ghana. Je gaat vooral voor safari, natuur, het ongetemde Afrika. Maar er is meer, Ghana heeft een bijzonder interessante kustlijn. Rustige stranden, kustplaatsjes en prachtige resorts voor zachte prijsjes, mogelijkheden genoeg. Je vindt hier geen kilometers boulevard en ook een ritje op de banaan kun je hier niet van je bucketlist schrappen. In deze blog nemen we je mee naar de Ghanese zuidkust en delen we onze reiservaring van een prachtig stukje Ghana: de stranden nabij Takoradi. Hier kun je zonnen, rust ervaren en cultuur snuiven.

 

Een strandrijke omgeving

Het startpunt van onze kustervaring is het westelijk gelegen Takoradi. Een havenstad met 175.000 inwoners, zo’n 225 kilometers ten westen van Accra, de hoofdstad van Ghana. Wanneer je nu Takoradi zoekt op Tripadvisor zul je inderdaad denken: wat moet ik hier in godsnaam? Nou, genieten! Pak een taxi (over kostenspecificatie van Afrikaanse taxi’s en gedeelde busjes gaan we het niet hebben, kwestie van enkele euro’s) en rij richting één van de mogelijke resorts/hotels/accommodaties.

Wij verbleven in een resort nabij Dixcove. The Green Turtle Lodge, waar je praktisch op het strand slaapt, een open buitenbar hebt en met je voetjes in het zand dineert. En, in de ochtend het meest magische bananenbrood kunt eten. Een ware oase van rust, warm wit zand en lauw zeewater, keuzes genoeg. Voor zo’n 15 tot 70 euro per nacht is er voor elke knip wel een bed te vinden.

 

 

Op weg naar Takoradi

Om Takoradi te bereiken neem je een lange afstandsbus of trotro (een busje voor 8 personen, wat vee en een complete inboedel) voor hooguit een paar euro: een gezelligere optie dan een taxi waar je alleen in zit. Een dienstregeling bestaat niet: bussen gaan wanneer ze vol zitten. Onderweg kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij Fort Batenstein, Fort Oranje of Fort Elmina en treed je in de Nederlandse voetsporen van kolonisatie, goudjacht en slavenhandel. Niet om echt trots op te zijn misschien, maar wel deel van ‘onze’ geschiedenis. Zo biedt een trip naar Takoradi niet enkel ontspanning, maar ook een interessant stukje cultuur!

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Leer meer over de Ghanese geschiedenis in fort Elmina

Ghana Kakum National Park