Ghana

Leer meer over de Ghanese geschiedenis in fort Elmina

Er zijn zo’n 40 forten te bezoeken aan de Ghanese kustlijn. De een in wat betere staat dan de ander, ze zijn een belangrijk onderdeel van de Ghanese geschiedenis. Onder andere Zweedse en Portugese handelsorganisaties bouwde deze ‘kastelen’ om hout en goud te verhandelen. En later ook mensen. De Nederlanders hebben gemakshalve gewacht tot de kastelen klaar waren om ze vervolgens te veroveren en óók te gaan handelen in mensen… In deze blog nemen we je mee naar één van deze forten en willen we je motiveren om ook dit stuk van Ghana te ontdekken tijdens je reis. Dit kan in een dagtochtje.

 

Een stukje geschiedenis

Wat we ervan vinden laten we achterwege, althans, in deze blog. Want wat je ook van de Nederlandse geschiedenis hier in Ghana vindt, het is hoe dan ook interessant om er hier iets meer over te weten te komen. Fort Elmina is daarvoor dé plek, op zo’n 10 kilometer van Cape Coast. Op deze plek heeft Nederland van 1637 tot 1814 haar slavenhandel overeind gehouden, waarna de Britten het stokje overnamen. Zij kochten voor 47.000 florijnen de hele Nederlandse bedrijvigheid.

Met duizenden tegelijk werden vrouwen, mannen en kinderen vastgehouden in de kerkers, de cellen waarvan de vloeren nu nog gekleurd zijn door menselijke uitwerpselen, bloed en waarschijnlijk ook tranen. In schepen werden ze haast opgestapeld en verspreid over de aardkloot om te gaan werken op plantages. Foto’s, animaties, replica’s, rondleidingen en teksten vertellen het wrede verhaal van onze heerschappij in Ghana. Je voelt de grimmige sfeer hier nog altijd…

 

Fort Elmina bezoeken

Fort Elmina is nu een UNESCO World Heritage Site. Elke dag tussen 09.00u en 16.30u is het fort open, toegang kost zo’n 7 euro per persoon. Het fort ligt op zo’n 150 kilometer van Accra, reken tenminste 3 uur reistijd met de auto of gedeeld busje. We zouden je dan ook adviseren om een bezoek te plannen als onderdeel van een doorreis; ondanks dat het zeer de moeite waard is, verlies je veel tijd wanneer je ook terug moet reizen naar Accra.

 

 

Ghana biedt een verscheidenheid aan mogelijkheden, van drukke steden tot rustige stranden. Van avontuurlijke trekkings tot culturele bezoekjes als die aan fort Elmina. Overweeg je om ook naar Ghana te gaan, of ben je zelf in Ghana geweest? Deel je ervaringen!

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Ghana Kakum National Park

Hier aan de kust, de Ghanese kust