Zuid-Afrika

Wijn proeven in Zuid-Afrika bij de mooiste wijnhuizen in Stellenbosch


Rood, wit en rosé, de keuze is aan jou want keuze is er genoeg in het wijngebied rond Kaapstad. In de glooiende heuvels rondom Stellenbosch zijn tientallen wijnboerderijen te vinden met een rijke historie. De gouden driehoek rond Stellenbosch is hét gebied met de hoogste kwaliteit wijn en de allermooiste wijnhuizen in een prachtige natuur. In deze blog lees je meer over hoe je een heerlijke dag met proeverijen kunt regelen en geven we je drie tips voor leuke wijnhuizen. Santé!

 

Wijnhuizen bezoeken, hoe werkt het? 

Drinken en rijden is iets wat ook in Zuid-Afrika streng verboden is en omdat de wijnboerderijen en huizen door de grote landgoederen soms nog wel een stukje uit elkaar liggen, is vervoer per auto wel wenselijk. Een chauffeur biedt de oplossing: regel deze bij je hotel, hostel of bed&breakfast. Dit kun je als privéchauffeur boeken of je boekt een arrangement in een groep van 5 tot 7 personen. Die laatste optie is uiteraard voordeliger.

Op de afgesproken tijd zal de chauffeur je komen ophalen waarna hij je een halve of een hele dag mee zal nemen langs de mooiste wijnhuizen. In veel gevallen kun je ook zelf aangeven welke wijnhuizen jij graag zou willen bezoeken. Kosten voor een hele dag weg met een chauffeur, inclusief de wijnproeverij en lunch, bedragen (afhankelijk van het seizoen) ongeveer 50 euro per persoon.

Bij de aankomst bij een wijnhuis word je hartelijk ontvangen door een gastheer of vrouw en werkt het over het algemeen zo dat je diverse wijnen aangeboden krijgt. Afhankelijk van de wijnen die het huis beschikbaar heeft ligt het aantal wijnen meestal tussen de 3 tot 6 stuks. Indien beschikbaar is dit vaak een combinatie van de helft wit en de andere helft rood. Wil je niet te dronken worden dan kun je natuurlijk altijd je wijn na het proeven weer uitspugen in de kwispedoor (spuw pot), dat is geen enkel probleem. Om even je smaak te neutraliseren bieden veel wijnhuizen in ieder geval water en soms een stukje brood. Wij kunnen je in ieder geval 3 leuke wijnhuizen aanraden voor je bezoek aan Stellenbosch. 

 

Drie prachtige wijnhuizen in Stellenbosch

De keuze in en rond Stellenbosch is enorm, ook wij zagen slechts een klein deel van alle mogelijke wijnhuizen, maar de volgende drie wijnhuizen vonden wij zeker een aanrader:

1. Glenelly

De ligging op een prachtige locatie aan de Simonsberg in combinatie met het aanbod van een aantal prachtige wijnen is absoluut reden genoeg om een bezoek te brengen aan Glenelly. Verwacht hier geen oud vervallen boerderijtje tussen de druivenranken, nee, Glenelly is een high-tech wijnboerderij met een prachtig uitzicht op de omgeving.

Na een indrukwekkende wijncarrière in Frankrijk met het beroemde Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande (Bordeaux), startte May de Lencquessaing in 2003 met het Glenelly Estate. Waarom besloot zij na 30 jaar druiven te planten in Zuid-Afrika? Waarom wilde zij als “oude dame” nog investeren in deze jonge democratie en een nieuw avontuur starten? Omdat May gelooft in de grond en het micro klimaat van Zuid-Afrika. Graag geeft ze de Franse historie en cultuur van het wijn maken door aan de volgende generaties in Zuid Afrika, waarbij ze graag een rol wil spelen in de economische ontwikkeling van dit veelbelovende land. 


Het bezoek aan Glenelly is de moeite waarde en laat duidelijk zien hoe een moderne wijnboerderij is opgezet. Perfectie wordt doorgevoerd in ieder onderdeel van het proces, zowel op het land als in de boerderij zelf. De wijnen van Glenelly zijn mooi en kwalitatief goed, een heerlijke Chardonnay of een lekker Shiraz is hier te vinden. Wij hadden geluk en er was toevallig een mooie oude wijn uit 2008 open, heerlijk! De uitleg is daarbij duidelijk maar niet overdreven en hoewel de setting binnen wat steriel is, is een bezoek zeker de moeite waard.

 

2. Solms Delta

Solms Delta is een bijzondere wijnboerderij. Mark Solms en zijn buurman, Richard Astor, runnen dit bedrijf op een bijzondere manier. De medewerkers zijn mede-eigenaar van de boerderij en delen zo in de winst, daarnaast woont nagenoeg het voltallige personeel op het landgoed. Een zeer hechte gemeenschap met een gemeenschappelijk doel: het maken van heerlijke wijnen.

Op Solms Delta is het overigens heerlijk lunchen en dineren in de mooie en schaduwrijke tuin, en bij wat minder weer in het bijzondere fraai ontworpen restaurant met opvallende glazen vloer. Naast goed eten en drinken is er trouwens nog wat meer te zien: op het terrein bevindt zich ook nog een museum waar je op je gemak door de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse muziek kunt wandelen.

Naast dit bijzondere verhaal wordt hier ook nog eens een hele bijzonder wijn gemaakt, een rode wijn met bubbels (Cape Jazz Sparklink Shirazz). Deze moet je zeker even proeven! Heerlijk voor in de zomer.


 

3. Rust en Vrede

Een van de oudste wijnhuizen van Zuid-Afrika is het estate Rust en Vrede. Al meer dan 300 jaar worden hier wijnen gemaakt en op dit moment specialiseren ze zich in het maken van rode wijnen. Rust en Vrede is een klassiek wijnhuis in een prachtig oud pand met dito wat oubollige maar stijlvolle inrichting. In het restaurant worden heerlijke gerechten geserveerd voor een zeer schappelijke prijs (rond de 17,50 euro).  Bezoek dit wijnhuis echter vooral voor de wijn, want die is bijzonder smaakvol en van een hoog niveau. Dat merk je overigens ook aan de prijs van de wijn, deze ligt een slag hoger dan bij de eerder genoemde wijnhuizen.

 

 

Naast deze 3 bijzondere wijnhuizen zijn er natuurlijk nog vele andere opties. Eigenlijk is 1 dag onvoldoende, dus als het aan ons ligt: ga lekker enkele dagen op ontdekkingsreis door dit prachtige gebied. Geniet van de prachtige omgeving, het heerlijke eten en proef natuurlijk de mooiste wijnen.

Heb jij wellicht nog tips? Laat het ons weten!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Roadtrip door Zuid-Afrika: van Kaapstad naar Johannesburg in 3 weken

Hluhluwe national park, een van de mooiste parken in Zuid-Afrika

Laat een reactie achter

*