Indonesië

Zonsondergang op de Borobudur


De prachtige tempel Borobudur is misschien wel een van de meest gefotografeerde heilige complexen ter wereld. Een bezoek is een must have als je in Yogyakarta verblijft, maar eigenlijk is een bezoek zelfs een must bij een bezoek aan het prachtige Indonesië. Het meest magische moment om dit complex te bezoeken is vlak voor de zon ondergaat.

In het Javaans heet het complex Barabudhur, het is een immense stupa van 123 bij 123 meter groot en gelegen aan de voet van de Merapi, een van de meest actieve vulkanen in Indonesië. De naam Borobudur is vrij vertaald “Boeddhistische tempel op de berg”. De omgeving bestaat uit rijstvelden en prachtige palmbomen in een glooiend landschap. Het complex, waar naar schatting ongeveer 80 jaar aan is gebouwd, is in de periode 750 – 850 na Christus door de Boeddhistische gemeenschap gemaakt. Heel veel jaren later, in 1815 werd de Borobudur pas ontdekt door een Nederlandse ingenieur en kon begonnen worden aan de herstelwerkzaamheden van het op dat moment totaal overwoekerde complex.


Hoe, wat, waar?

Je bereikt het complex eenvoudig. Je kan hiervoor gewoon op straat een taxi regelen, maar in veel gevallen wil je hostel of hotel dit ook wel even voor je doen. Het is een kilometer of 40 vanaf Yogyakarta en daarmee een uurtje rijden tot aan het complex. Een bezoek is niet goedkoop, per persoon betaal je ruim 20 euro. 

Eenmaal binnen kun je het terrein op en kun je de tempel beklimmen waar je tussen de ronde torentjes (stupa’s) kunt lopen. In een aantal stupa’s zul je een Boeddhabeeld kunnen zien. Gluur dus zeker door de gaten in de stupa om de beelden te zien en ben je toe aan een portie geluk? Raak het beeld dan aan want volgens een lokaal geloof brengt deze aanraking jou dat geluk. 

 

Zonsopkomst of zonsondergang?

De Borobudur is een van de drukst bezochte plekken in Indonesië. Helemaal alleen op deze tempel ben je zeker niet, maar neem gewoon lekker de tijd voor een bezoek zodat je dat mooie plaatje kunt schieten en op je gemakje kunt genieten van het imposante bouwwerk. Veel reizigers gaan voor de zonsopkomst en eigenlijk weten wij niet zo goed waarom. Wij adviseren namelijk juist de zonsondergang. Voor beide opties kun je een speciaal ticket kopen. Met een regulier ticket kun je namelijk niet op het complex aanwezig zijn tijdens de zonsopkomst of zonsondergang omdat het complex altijd 45 minuten na zonsopgang en 45 minuten voor zonsondergang sluit. Daarmee wordt een bezoek dus niet bepaald goedkoper, maar wel extra bijzonder.


Er zijn twee belangrijke redenen om voor de zonsondergang te gaan. De eerste is dat je een betere kans hebt op een meer onbewolkte lucht waardoor je die prachtige rood gekleurde hemel en rode gloed kunt zien. Een tweede reden is dat de zonsondergang over het algemeen een stukje rustiger is en daardoor ook net wat relaxter. Wij adviseren daarom om je bezoek in de middag te plannen zodat je eerst lekker rond kunt struinen over het complex om daarna te genieten van het prachtige moment dat de zon onder gaat. Dit moment is magisch, de ondergaande zon schijnt prachtig in een goudgele gloed over het complex. Zoek een mooi plekje met op de voorgrond de mooie stupa’s en dan vooral: genieten! En natuurlijk even dat perfecte plaatje schieten met je fototoestel.

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Orang-oetans spotten op Sumatra

Laat een reactie achter

*