Sri Lanka

Op zoek naar de echte paalvissers van Sri Lanka


Wanneer je op zoek gaat naar inspiratiefoto’s van Sri Lanka, kom je al snel uit bij vissers zittend op palen bij een prachtige zonsopkomst. Dit zijn de zogenaamde paalvissers of in het Engels de ‘stilts fishermen’. Wij wilde deze graag in levende lijven zien tijdens onze reis door Sri Lanka en zijn naar ze op zoek gegaan.

 

Het lijkt zo makkelijk, het werk van een aantal vissers bekijken. Dit is zeker waar als het je niet uitmaakt vanaf waar hij vist, maar als je net als wij de paalvissers wilt zien, moet je toch echt naar ze op zoek gaan. Wij hadden al begrepen dat de echte paalvisser nagenoeg is ‘uitgestorven’ en dat daardoor de kans om er een te zien klein is geworden. We hadden ons daarom vooraf ingelezen om er achter te komen in welke plaatsen ze nog te vinden zijn. Hierbij kwamen we uit op Weligama en Koggala aan de zuidkust. Omdat Weligama op slechts 20 minuten scooteren van ons verblijf in Mirissa af lag, hebben wij er voor gekozen hier op zoek te gaan naar de paalvissers. En met succes want we hebben ze gevonden!

 

 

Paalvissers, echt of nep?

Wanneer je de Sri Lankanen zelf vraagt naar de paalvissers dan krijg je als antwoord dat deze er niet meer zijn of word je verwezen naar de commerciële paalvisser. Deze laatste is geen echte visser, maar een Sri Lankaan die doet alsof hij een paalvisser is door op een paal te poseren met een hengel in zijn handen. Je vindt ze de hele dag vlak langs de kust, veelal dicht bij een drukke weg, zodat de toeristen ze goed kunnen vinden. Voor hen poseren ze maar al te graag, uiteraard tegen een vergoeding. Zo heb je natuurlijk ook een foto van een man op een paal, maar het authentieke beeld van het werk van een paalvissers krijg je niet.

De echte paalvisser zit niet per sé op fotogeld te wachten want hij verdient zijn geld met, je raadt het al, het vangen van vis. Bovendien zie je deze vissers enkel bij zonsopkomst of zonsondergang op een paal, enkele meters van de kust af in de zee, zitten. Hier trotseren ze de soms hoge golven op jacht naar vis. In de avond verkopen ze de gevangen vis direct zodra ze aan land komen want dan staat de lokale bevolking al klaar om de vis van ze te kopen. Dit geheel is een bijzonder beeld dat je enkel in Sri Lanka zult zien.

 

 

Route naar de echte paalvissers

Waar vind je dan die echte paalvissers zal je je nu waarschijnlijk afvragen. De route er naar toe is eigenlijk vrij eenvoudig, je moet alleen net weten waar ze te vinden zijn. Waar dat is, delen we graag met je!

Gezien vanuit Mirissa volg je de hoofdweg richting het westen naar Weligama (A2). Na Mirissa te hebben verlaten kom je na 10 minuten rijden uit bij een splitsing waar je rechtsaf wordt gestuurd naar Weligama. Deze weg moet je niet nemen, je blijft juist links aanhouden en volgt de weg langs de kust (AB41). Houd deze weg aan. Je weet dat je op de goede weg zit wanneer je na ongeveer een kilometer rijden vanaf de kruising, bordjes tegenkomt die je de richting wijzen naar Cape Weligama. Wanneer je het bordje ‘Cape Weligama 1km’ bent gepasseerd moet je op de straatnaamborden van de zijstraten aan je linkerzijde gaan letten. Net voor een nieuwe kruising vind je namelijk Kalukanda Road, deze moet je in slaan. Volg deze straat tot je aan je rechterhand de zee ziet met daarin diverse palen, je hebt je bestemming bereikt!

 

 

Ons advies is om het einde van de middag op de scooter te stappen en op zoek te gaan naar deze plek. Zo kun je bij daglicht de omgeving verkennen, iets dat wel zo makkelijk zoekt. Bovendien kun je, wanneer je de plek gevonden hebt, vanaf ongeveer 17:00u de vissers aan het werk zien. Wanneer je lang genoeg wacht, pik je ook mooi de zonsondergang mee. Vroeg opstaan is ook zeker de moeite waard zodat je de vissers in het prachtige licht van de opkomende zon kan zien.

 

Wil jij de paalvissers ook zien? Of heb jij de echte paalvissers al eens gezien en heb je nog tips?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Reisbudget: Kosten rondreis Sri Lanka

Route door Sri Lanka: van Anuradhapura naar Unawatuna in 3 weken

02Reacties

 1. Manon allard

  Eergisteren op zoek gegaan met deze beschrijving naar de paalvissers.. de ene na de andere persoon stuurde ons naar de paalvissers aan de stranden waar ze geld vragen. Wanneer we hen vragen naar de ‘ echte’ krijgen we hun grappig waggle te zien .. bestaan ze nu of bestaan ze niet ? 🙂 ..
  met een tuktuk ( de man kende de plaats niet als een plek waar er vissers zouden zitten en wilde ons niet teleurstellen .. toch geprobeerd maar tevergeefs.. we hebben ze niet gezien 🙁
  een plaatselijke bewoner kon ons zeggen dat het nu niet de periode is , het verkeerde seizoen , veel te hoge en harde golven ( april 2018 )

  26 april 2018 Beantwoorden
  • Marianne

   Hoi Manon,

   Wat vervelend om te lezen dat je de echte paalvissers niet hebt gezien! Wanneer wij er naar vroegen, kregen we inderdaad ook niet het antwoord waar we op hoopten (op de bekende waggle na dan 😉 ). Net als jij werden we dan naar de betaalde toeristische versie verwezen óf er werd gezegd dat ze er niet meer waren. Eenmaal in de buurt van de plek waar we ze hebben gezien konden de lokale mensen ons gelukkig wel zeggen dat we goed zaten, maar wellicht dat jullie net pech hebben gehad met het seizoen. Wel heel jammer! Hopelijk hebben jullie toch genoten van de omgeving.

   Groetjes, Marianne

   29 april 2018 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*