Peru

5 tips voor het bezoeken van Machu Picchu


Wie een reis plant naar Peru kan er eigenlijk niet omheen, een van de zeven nieuwe wereldwonderen,  Machu Picchu. Hoewel het een trekpleister is voor massa’s toeristen, mag een bezoek aan deze prachtige stad niet ontbreken wanneer je in Peru bent. Het is niet voor niets dat zo veel mensen het met eigen ogen willen zien. Machu Picchu heeft iets mystieks, het is groots en tegelijkertijd ook intiem. Het is een unieke plek die met recht bij veel mensen op de bucketlist staat. Als je er dan naar toe gaat, wil je er ook het optimale uit halen, maar hoe doe je dat? Wij helpen je op weg met de volgende tips.

   

1. Boek op tijd

Zoals benoemd is Machu Picchu een echte trekpleister. Je bent dus niet de enige die een bezoek wil brengen aan de stad of de trail er naar toe wil lopen. Bovendien hebben ze het aantal mensen dat per dag Machu Picchu mag bezoeken beperkt om zo de goed bewaard gebleven ruïnes te sparen. De entreetickets zijn daardoor regelmatig uitverkocht, zeker in het hoogseizoen (mei tot september) Wil je er zeker van zijn dat je Machu Picchu te zien krijgt en ben je niet al te flexibel in  je tijd, boek dan minimaal enkele weken vooraf aan je bezoek.

 

2. Loop de Inca Trail

Naast een bezoek brengen aan Machu Picchu is het lopen van de Inca Trail ook iets dat bij velen op de bucketlist staat. De vierdaagse trail waarin je 45 kilometer aflegt van Ollantaytambo naar Machu Picchu, brengt je langs de mooiste uitzichten en ruïnes. Een mooiere manier om Machu Picchu te bezoeken is er niet! Ben je fit en heb je de tijd om de Inca Trail te lopen? Laat deze onvergetelijke ervaring dan niet aan je voorbijgaan! Maar let op, ben ook hier op tijd met het vastleggen van je boeking en bereid je goed voor.

   

3. Beklim Wayna Picchu

Mogelijk zegt de naam Wayna Picchu je niet zo veel, maar als je eerder foto’s van Machu Picchu hebt gezien, staat Wayna Picchu daar zeker op. Wayna Picchu is namelijk de berg die je achter de ruïnes ziet en is twee keer per dag te beklimmen (om 7:00u en 10:00u). Een absolute aanrader als je Machu Picchu bezoekt. Vanaf de berg heb je namelijk prachtig uitzicht op de ruïnes, een heel ander beeld dan vanaf de grond. Hoe gaaf is het bovendien dat je op dé berg bij Machu Picchu hebt gestaan. Hoewel de route naar boven soms stijl is, is deze prima te beklimmen. Ik adviseer wel om met de groep van 7:00u mee te gaan zodat je niet in de zon de klim hoeft te maken. Ook hier geldt weer dat je er op tijd bij moet zijn met het boeken van de entree tot Wayna Picchu, want per dag mogen er slechts 400 mensen naar boven.

 

4. Neem de bus naar Machu Picchu

Er zijn verschillende manieren om Machu Picchu vanuit Aguas Calientes te bereiken. De Inca Trail biedt natuurlijk de allergaafste toegang tot de ruïnes, maar heb je niet de mogelijkheid om die te lopen, dan is onze tip: neem de bus. In een kleine dertig minuten brengt de bus je vanuit het dorp tot aan de ingang van Machu Picchu. De route er naar toe biedt weinig bijzonders in verhouding tot de plek die je op het punt staat te gaan bezoeken. De wandeling die je ook naar de ingang kan maken voegt daardoor weinig toe. Bovendien duurt de stijle wandeling al snel anderhalf uur en als je net als wij de zonsopkomst bij Machu Picchu wilt zien, heb je die tijd niet. Kies voor de eerste bus vanuit Aguas Calientes en je bent zeker op tijd voor de zonsopkomst en je eventuele klim van Wayna Picchu!

 

 

5. Neem de tijd

Misschien wel de belangrijkste tip. Het klinkt zo logisch ‘neem de tijd’, maar vaak leef je niet genoeg in het moment en voor je het weet is Machu Picchu niets meer dan een mooie herinnering. Zorg er daarom voor dat je alles goed in je opneemt om de herinnering zo compleet mogelijk te maken. De kans is groot dat je maar een keer in je leven Machu Picchu bezoekt, dus je wilt niets vergeten. Ga daarom niet gehaast het hele complex bekijken en lukraak foto’s schieten, maar neem de tijd… Met je entreekaartje heb je eenmalige meerdere uren toegang tot Machu Picchu, maak daar gebruik van! Kijk, luister, ruik, voel en ervaar…

 

Tot zo ver onze tips voor een bezoek aan Machu Picchu. Ben jij al eens bij Machu Picchu geweest? Wat is jouw beste tip voor een bezoek aan deze stad? Of heb je nog vragen voor je bezoek aan deze bijzondere plek?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

De 9 meestgestelde vragen over de Inca Trail

02Reacties

 1. Liesbeth

  Wat een prachtige blog, Marianne! En uitstekende tips. En nog een kleine bijdrage vanuit eigen ervaring: wees vooral ook op tijd bij de bushalte richting Machu Picchu (tip 4). Alle andere toeristen weten ook dat je de eerste bus omhoog moet hebben :-).

  22 februari 2017 Beantwoorden
  • Marianne

   Dank je Liesbeth! Goede toevoeging ook aan de vierde tip 🙂

   27 februari 2017 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*