Sri Lanka

Reisbudget: Kosten rondreis Sri Lanka


Wil je goedkoop op reis, dan is Azië bijna altijd een goede keuze. Dit geldt ook wanneer je naar Sri Lanka gaat. Sri Lanka is namelijk goed bereisbaar voor een erg gunstige prijs. Wil jij weten welk budget je nodig hebt voor je reis naar Sri Lanka? Lees dan snel verder want in deze blog vertellen we je er alles over.

Zoals elke reis kun je ook je reis door Sri Lanka zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. Laat je jezelf rondrijden, verblijf je in luxe hotels en eet je tweemaal daags in een restaurant? Of verblijf je in hostels en kook je elke avond zelf. Er is natuurlijk ook altijd een middenweg en dat is de weg die wij meestal bewandelen. In het geval van onze rondreis door Sri Lanka, bestaande uit 23 dagen en 21 nachten, hebben we vaak iets meer aan de bovenkant van deze middenweg gezeten doordat de prijzen zo relatief laag liggen. Ondanks dat is Sri Lanka onze goedkoopste reis ooit!  

 

 

We splitsen de kosten voor de reis op in vijf onderdelen, namelijk de vlucht, het vervoer, de overnachtingen, het eten en de activiteiten.

 

Vlucht naar Colombo

Onze reis naar Sri Lanka bestond niet enkel uit een vlucht, maar begon zelfs met een treinreis. Deze treinreis was onderdeel van de ‘vlucht’ die we een maand voor vertrek bij KLM hadden geboekt. Na een treinrit van Amsterdam naar Brussel, zijn we daadwerkelijk in het vliegtuig gestapt dat direct naar Colombo is gevlogen. Voor deze hele rit inclusief uiteraard de terugreis, hebben we € 510,- per persoon betaald. Geen slechte prijs!

Naast een vliegticket heb je voor Sri Lanka ook een visum nodig. Dit kan je voor 35 dollar per persoon, bijna 30 euro, eenvoudig voor vertrek online aanvragen.

 

Vervoer door Sri Lanka

Eenmaal aangekomen in Sri Lanka, heb je natuurlijk ook daar vervoer nodig. In Sri Lanka heb je hiervoor eigenlijk twee opties: je regelt alles zelf en reist met het openbaar vervoer of je laat je rondrijden door een chauffeur die dan tevens je gids is. Hoewel dit laatste relatief gezien goedkoop is in Sri Lanka, hebben wij er bewust voor gekozen om alles met het openbaar vervoer te bereizen.

 

 

In dit geval bedoel ik met openbaar vervoer bussen en treinen, maar ook taxi’s en tuktuks. Het is allemaal beschikbaar in Sri Lanka en relatief eenvoudig te regelen. Vooral de bus en trein is gezien de afstand die je aflegt enorm goedkoop. De hoogste prijs die wij voor een treinkaartje hebben betaald is € 8,-. In totaal waren we tijdens onze reis voor de bus- en treinritten en vele tuktuk tripjes een kleine € 90,- per persoon kwijt.

Naast het openbaar vervoer hebben we ook twee keer een scooter én twee keer twee fietsen gehuurd om eenvoudig en snel de omgeving te verkennen. Voor twee keer een scooter huren voor een hele dag betaalden we € 17,- plus nog eens € 7,- aan benzine, oftewel in totaal € 12,- per persoon. De fietsen waren met € 5,- per persoon voor twee keer een fiets huren uiteraard wat voordeliger.

 

Overnachten in Sri Lanka

Voor de overnachtingen hebben we in Sri Lanka in veel gevallen gezocht naar een verblijf met ontbijt én zwembad. We kiezen meestal voor een verblijf met ontbijt omdat dit handig is als je de volgende  ochtend snel op pad wilt. Daarnaast was een zwembad een van onze wensen omdat we de actieve dagen graag wilde afwisselen met nog een paar uurtjes ontspannen in het water.

In Sri Lanka is het niet lastig om een mooi verblijf te vinden met eigen badkamer, ontbijt en in veel gevallen ook een zwembad. Gemiddeld betaalden wij ongeveer € 40,- per kamer per nacht en dan verbleven we dit keer niet in basic hostels, maar in guesthouses en hotels welke vaak goed gelegen waren. In totaal hebben de overnachtingen ons € 920,- gekost wat neerkomt op € 460,- per persoon.  

 

 

Eten in Sri Lanka

Een van de grote voordelen van reizen door Azië is dat het eten er heerlijk is én ook nog eens erg goedkoop. Sri Lanka is daarop geen uitzondering, het eten is er fantastisch! Van curry’s en barbecue tot aan echte Engelse high tea’s aan toe. En ben je daarna nog in voor een drankje? Geen probleem want ook een cocktail op een terrasje op het strand is prima betaalbaar.

Wij hebben tijdens onze reis elke avond gegeten in een restaurant of in het guesthouse waar we verbleven. Voor de lunches wisselde we af tussen af en toe zelf boodschappen doen en een hapje eten bij een restaurantje of lokaal stalletje. De kosten voor het eten heb ik daarom opgesplitst in die voor boodschappen, voor lunchversnaperingen en flesjes water, en de kosten voor restaurants en bars.

 

 

De boodschappen waren erg goedkoop. Wat wil je ook met de prijs van € 0,60 voor een flesje water. In totaal hebben we € 80,- uitgegeven aan boodschappen. Een groot verschil als je kijkt naar de kosten voor restaurants waar we in totaal bijna € 550,- voor hebben neergeteld. Al met al betekent dit dat we voor het eten € 315,- per persoon kwijt waren oftewel gemiddeld nog geen €14,- per dag. Dit kan dus zelfs nog voordeliger als je minder vaak voor een restaurantje kiest en vaker voor zelf eten koken of klaarmaken.

 

Activiteiten in Sri Lanka

In een divers land als Sri Lanka is er van alles te doen. Je kan tempels bezoeken, natuurgebieden ontdekken en zelfs safari’s maken om wilde dieren te spotten. Dit is precies wat de toeristen willen doen en dat weten de Sri Lankanen. Op dit vlak kent Sri Lanka de prijzen dan ook wel. Zo betaal je als toerist voor een populaire attractie als de Lion Rock maar liefst $ 25,- per persoon.

Gelukkig betaal je niet voor elke attractie of activiteit meer dan twee tientjes per persoon, maar met twee safari’s, diverse tempelbezichtigingen en enkele rondleidingen door een gids, waren we gemiddeld toch bijna € 25,-  per dag kwijt aan activiteiten. In totaal waren we per persoon € 315,- kwijt aan alle activiteiten.

 

Kosten en budget voor 3 weken Sri Lanka

Na alles per onderdeel te hebben uitgesplitst, mist er nog een post namelijk die voor overige kosten. Denk hierbij aan souvenirs, fooien of giften, wasserette kosten, en dergelijk. In ons geval kwamen deze kosten ongeveer uit op een gemiddelde van € 2,50 per persoon per dag.

Nu alle kosten in beeld zijn, ontbreekt enkel het belangrijkste overzicht nog, de totale kosten voor 3 weken rondreizen door Sri Lanka. Ik zet de kosten voor je op een rij:

Vlucht€ 540,00
Vervoer€ 107,00
Overnachten€ 460,00
Eten€ 315,00
Activiteiten€ 265,00
Overig€ 57,50
Totale kosten Sri Lanka€ 1.749,50

 

In totaal heeft onze rondreis door Sri Lanka ons € 1.750,- per persoon gekost. Dit is dus inclusief retourvlucht, al het vervoer ter plekke, hotelovernachtingen in mid tot high class hotels of guesthouses, elke avond uit eten, alle tours en entreegelden, boodschappen, souvenirs en andere overige kosten.

Gemiddeld betaalden we € 76,- per dag per persoon voor deze fantastische reis waarin we niets hebben gelaten. Ligt je budget lager? Dan is Sri Lanka nog steeds een goede optie want als je wat meer basic verblijfplaatsen boekt en wat meer op de kosten let voor het eten, dan kun je zomaar nog eens tien tot misschien zelfs tientallen euro’s per dag besparen. Dit maakt Sri Lanka de ideale bestemming voor elk budget!

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Route door Sri Lanka: van Anuradhapura naar Unawatuna in 3 weken

Op zoek naar de echte paalvissers van Sri Lanka

02Reacties

 1. Wendy

  Ha Marianne, wat heb je dat mooi bijgehouden en goed beschreven. Ik hoop op heerlijke curry’s. Ik heb de eagle creeks ook al aangeschaft ?. Bedankt voor alle tips! Groetjes Wendy

  29 augustus 2018 Beantwoorden
  • Marianne

   Ha Wendy,

   Bedankt voor je leuke bericht! Hopelijk heeft deze blog je wat meer inzicht gegeven in wat je kan verwachten qua kosten. Die heerlijke curry’s ga je zeker eten in Sri Lanka én zijn ook nog eens niet duur. Super leuk ook om te horen dat je de cubes van Eagle Creek hebt aangeschaft! Ga je zeker veel plezier van hebben. Veel plezier met het verder plannen van je reis!

   Groetjes,

   Marianne

   2 september 2018 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*