Sri Lanka

Route door Sri Lanka: van Anuradhapura naar Unawatuna in 3 weken


Sri Lanka, het vroegere Ceylon, staat bekend om zijn thee en daarbij behorende uitgestrekte theeplantages. En dat is niet voor niets want thee is er in overvloed en de plantages zijn fantastisch om te zien, maar dat is niet het enige dat Sri Lanka te bieden heeft. Met een oppervlakte ter grootte van België en Nederland samen is het een relatief klein, maar toch enorm veelzijdig land. Dit maakt Sri Lanka tot een ideale bestemming voor een rondreis want in drie weken is het mogelijk het hele eiland te doorkruisen en een enorm afwisselende reis te hebben. Wij maakte een rondreis van in totaal 23 dagen en delen graag onze route en planning met je.   

 

Backpackroute van noord naar zuid

Iedere internationale vlucht komt aan op de hoofdstad Colombo. Blijf daar echter niet langer en reis direct door naar Negombo, een perfecte start van je reis door Sri Lanka. Vanuit hier zijn we in drie weken tijd van het noordelijk gelegen Anuradhapura naar Unawatuna in het zuid-westen gereisd. Oké, het absolute noorden hebben we dus niet bezocht, maar dat was een bewuste keuze. We wilde deze reis namelijk iets meer rust inbouwen. Hoewel Jafna in het noordelijke puntje van Sri Lanka nog wel de moeite waard schijnt te zijn, besloten we toch om die 200 kilometer extra naar het noorden in te ruilen voor een iets lager reistempo.

Uiteindelijk verliep onze exacte route van Negombo naar Anuradahpura, afdalend naar het zuiden via Habarana, Sigeriya, Kandy, Nuwara Eliya en Ella om daar Tissamaharama aan te doen en zo via de kustplaatsen Tangalle, Mirissa, Unawatuna en Galle terug te reizen naar Negombo:

 

 

Reisplanning in 21 dagen

Naast het ontdekken van Sri Lanka en het volop genieten van het rondreizen, stonden er voor ons nog twee punten centraal tijdens deze reis: rust en budget. Sri Lanka bleek hiervoor de perfecte bestemming! Op de kosten kom ik een andere keer terug, wat betreft de rust, die is uitstekend te vinden als je net als wij drie weken de tijd hebt om het eiland te verkennen. De heen- en terugreis hebben ons allebei een dag gekost waarna we nog 21 volledige dagen hadden om het eiland te ontdekken. Deze dagen hebben we als volgt besteed:

 

Negombo: 1 dag

Na onze aankomst op de luchthaven van Colombo reizen we direct met de taxi door naar Negombo. Niet omdat Negombo nu zo’n geweldige stad is om te bezoeken, maar puur en alleen om de reis ontspannen te beginnen, namelijk op een ligbedje aan zee. Reizigers als we zijn kunnen we het echter niet laten om toch ook Negombo zelf te gaan ontdekken. We vinden een tuktuk chauffeur die ons in twee uur langs de hoogtepunten van de stad rijdt waarbij we ondermeer het kanaal zien wat in de 17e eeuw door de Nederlanders is aangelegd.

 

 

De volgende dag reizen we per bus via Kuranegala door naar Anuradhapura.

 

Anuradhapura:  2 dagen

Anuradhapura bezoek je om de cultuur op te snuiven. Op onze eerste middag in deze stad bezoeken we de Mirisavatiya Dagoba, een grote witte Buddhistische tempel en de Sri Maha Bodhi, een meer dan 2000 jaar oude heilige boom. Dag drie van onze reis starten we fietsend door het deel van Anuradhapura dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en niet voor niets, want het gebied en de tempels zijn erg mooi! De dag sluiten we af met een bezoek aan Mihintale waar we zicht hebben op een prachtige zonsondergang en enkele Dagoba’s.

 

 

In de ochtend van dag vier reizen we door naar Habarana. Het plan was om dit per lokale bus te doen, maar uiteindelijk heeft een tuktuk chauffeur ons in anderhalf uur naar onze bestemming gebracht. 

 

Habarana: 2 dagen

Habarana is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Polanaruwa en een jeep safari in een van de nabijgelegen nationale parken. Eenmaal aangekomen, pakken we dan ook direct de bus naar Polanaruwa. Hier vind je, net als in Anuradhapura, een gebied met diverse tempels en ruïnes welke je prima in een paar uur tijd zelf kan ontdekken op de fiets. Voor de volgende dag staat een jeepsafari aan het einde van de middag gepland. Deze brengt ons naar Kaudulla Nationaal Park waar we vele vogels, apen, een leguaan en als hoogtepunt hele groepen olifanten zien! Wow, zo fiets je de ene dag langs tempels en de volgende dag sta je oog in oog met een olifant. Sri Lanka is echt heerlijk afwisselend!

 

 

Op dag zeven van onze reis, reizen we in een half uur met een tuktuk door naar Sigiriya.

 

Sigiriya: 2 dagen

De eerste dag in Sigiriya begint aan het zwembad om aan het einde van de middag de bijzondere grottempels in Dambulla te bezoeken. Zeker het bezoeken waard wanneer je in Sigiriya verblijft. Ditzelfde geldt voor de Lion Rock, de highlight waarvoor iedereen de stad bezoekt. Deze bezienswaardigheid staat daarom de volgende dag in de ochtend op het programma. Het is allemaal erg mooi, maar de absolute aanrader is niet Lion Rock zelf, maar Pidurangala Rock. Dit is een rots niet ver van Lion Rock, vanaf waar je juist uitzicht hebt op de bekende rots. In een woord: prachtig! En bovendien vele malen goedkoper.

 

 

De volgende dag reizen we in de ochtend per bus door naar Kandy.

 

Kandy: 1 dag

Kandy is voor ons een tussenstop om vanuit hier de trein te kunnen nemen de bergen in maar Kandy biedt genoeg bezienswaardigheden om een ruime middag te vullen. De middag dat we in de stad zijn, willen we echter wel optimaal benutten, dus hebben we via Withlocals een lokale gids gehuurd om ons in een middag de stad te laten zien. Tijdens deze tour bezoeken we een drietal tempels waaronder de prachtige Temple of the Tooth en een uitvoering van een Sri Lankaanse dans.

 

 

Via een van de (volgens velen) mooiste treinroutes ter wereld vervolgen we de volgende dag onze reis naar Nuwara Eliya. Dit is een niet te missen treinreis tijdens je bezoek aan Sri Lanka.

 

Nuwara Eliya: 2 dagen

De treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya met haar prachtige uitzichten nemen het grootste deel van de dag in beslag. Eenmaal aangekomen is het tijd voor een echte Engelse High tea, een overblijfsel vanuit de Engelse overheersing uit vroegere tijden. Het Grand Hotel serveert deze elke dag vanaf 15:30u en is alleen al vanwege de ervaring een absolute aanrader. Dag 11 van onze reis begint extreem vroeg want deze ochtend gaan we hiken door de Horton Plains. In dit natuurpark vind je uitgestrekte vergezichten en kun je heerlijk wandelen. Op de terugweg naar Nuwara Eliya bezoeken we ook nog een theeplantage waar een gids een rondleiding geeft door de fabriek.

 

 

Nuwara Eliya verlaten we de volgende ochtend zoals we er zijn gekomen: per trein. Wederom een adembenemend mooie treinreis, een ervaring op zichzelf.

 

Ella: 2 dagen

Het is al laat in de middag als we aankomen in Ella, een ideaal tijdstip voor een wandeling naar de top van Little Adams Peak om de zonsondergang te bewonderen. De volgende dag huren we een scooter om de prachtige groene en rustgevende omgeving te verkennen. We rijden ermee over bergweggetjes en wegen omgeven met enkel en alleen theeplantages op weg naar theefabriek Uva Halpewatte, Dowa tempel, Rawana falls en de Nine arches bridge. De avonden vullen we met een hapje en een drankje in een van de gezellige restaurantjes die Ella biedt.


We verlaten Ella weer op dag 14 van onze reis, ditmaal per bus die ons naar Pannegamueeou brengt. Hier stappen we over op een tuktuk die ons afzet op onze eindbestemming van die dag: Tissamaharama.

 

Tissamaharama: 1 dag

De ochtend brengen we ontspannen door met een duik in het zwembad, in de middag hebben we datgene gepland waarvoor iedereen naar “Tissa” komt: een Jeepsafari. We bezoeken het bekendste park van Sri Lanka: Yala National Park, in de hoop een luipaard te spotten. We zien apen, verschillende soorten volgens, krokodillen en buffels, maar helaas niet het gewilde luipaard. Jammer, maar daardoor zeker geen minder leuke safari!

 

 

De volgende dag reizen we alweer door, nu in omgekeerde volgorde dan een dag eerder: tuktuk naar de bushalte en vervolgens met de bus naar ditmaal Tangalle.

 

Tangalle: 1 dag

De reden voor een bezoek aan Tangalle zijn de schildpadden. Hier kan je onder begeleiding van ervaren schildpadbeschermers op het strand zien hoe de schildpadden hun eieren leggen. Omdat schildpadden dit doen als het donker is, besteden we ook deze middag aan het zwembad (ik zei toch dat rust een van de kernwoorden van deze reis was). ’s Avonds begeven we ons naar de organisatie Turtle night watches dankzij wie we een ongelofelijk gave ervaring rijker zijn!

 

 

We hebben de smaak te pakken als het gaat om het reizen per bus, want met dit vervoersmiddel reizen we in de ochtend van reisdag 16 ook door naar onze volgende bestemming.

 

Mirissa: 3 dagen

Mirissa betekent voor ons een combinatie van strand, zon, zwembad, boot, walvissen en cocktails. Verspreid over drie dagen bezoeken we namelijk Secret Beach, lezen we wat aan het zwembad, spotten we walvissen tijdens een walvistour met Raja & the Whales en zien we de echte paalvissers van Sri Lanka.

 

 

Voor het gemak reizen verder per tuktuk die ons direct naar Unawatuna brengt, maar ook per bus zijn er mogelijkheden.

 

Unawatuna: 2 dagen

Unawatuna is onze uitvalsbasis naar Galle, een havenstad waar nog veel te zien is van de Nederlandse overheersing van eeuwen geleden. Beide dagen bezoeken we het fort en de sfeervolle straatjes waar je heerlijk kan rondstruinen.


De ochtend van dag 20 van onze reis besteden we in de ochtend nog in Unawatuna, zonnend aan het zwembad. In de middag reizen we per trein naar Colombo om daarna met de bus door te reizen naar Negombo voor de allerlaatste dag van onze reis. 

 

Negombo: 1 dag

Om na een trip van enkel uren niet direct het vliegtuig in te hoeven springen, besluiten we de dag er voor naar het noorden te reizen en ook onze laatste dag in Negombo te besteden. Zo hebben we de tijd om op onze laatste dag herinnering van de afgelopen weken op te halen al zonnend aan het zwembad. Zo eindigen we onze reis zoals we hem begonnen zijn, in rust, maar nu wel een prachtige reiservaring rijker!

 

 

De ideale route

Was de route die wij hebben gevolgd in Sri Lanka de ideale reisroute? Ja, de route was perfect en op dat moment voor ons het tempo ook maar een korter bezoek is ook zeker mogelijk. Om er ook jouw ideale route van te maken, kun je in ieder geval het volgende overwegen:

 • Hou je ook van iets meer tempo? Volg dan dezelfde route maar dan in 2,5 week. Dat is een prima periode waarin de route te volgen is zonder dat je je echt hoeft te haasten.
 • Bezoek Arugam Bay. Het schijnt een prachtige strandbestemming te zijn, maar omdat het daar op het moment dat wij in Sri Lanka waren meer dan 40 graden was, hebben we dit aan ons voorbij laten gaan.
 • Neem je tijd in Ella. De sfeer is er heerlijk en de omgeving prachtig! Beklim Adam’s Peak, iets waar wij de tijd niet voor hebben genomen, bezoek de theeplantages en stap op een scooter om zelf de vrijheid te ervaren.
 • Neem eerste klas treinkaartjes en regel ze op tijd. De treinkaartjes voor de eerste klasse zijn snel uitverkocht en in de tweede klasse ben je er niet zeker van dat je zitplaatsen hebt en dus van het prachtige uitzicht kan genieten. Toch zonde tijdens een van de mooiste treinreizen ter wereld!

 

Wat vind je van de route? Mis je nog iets of zie je jezelf ook al door Sri Lanka reizen?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Reisbudget: Kosten rondreis Sri Lanka

Op zoek naar de echte paalvissers van Sri Lanka

02Reacties

 1. Marlies

  Hallo,

  Een vraag over een deel van de reis: hoe lang duurt de rit van Unawatuna naar Colombo ongeveer? En is dat een druk traject? Wij gaan binnenkort met twee kinderen, doen deels een chauffeur en we hebben nog wat opties open.

  14 oktober 2018 Beantwoorden
  • Marianne

   Hoi Marlies,

   Wat leuk dat jullie met twee kinderen Sri Lanka gaan ontdekken! Het land leent zich daar perfect voor.

   Wij zijn met de tuktuk vanuit Unawatuna naar Galle gereden, dat is een klein halfuurtje. Hierna hebben we de trein gepakt naar Colombo, een mooie rit over de zogenoemde Coast line van 2,5 tot 3 uur.

   Succes met het verder plannen en heel veel plezier in Sri Lanka!

   Groetjes,
   Marianne

   3 november 2018 Beantwoorden

Laat een reactie achter

*