Bolivia

Salar de Uyuni: welke touroperator?


Een meerdaagse tour door natuurpark Salar de Uyuni is voor velen dé reden om Bolivia te bezoeken en voor ons één van de hoogtepunten van Bolivia. Dit nationaal park kun je zelf binnenkomen, bijvoorbeeld wanneer je zelf een auto of motor hebt. Maar aangezien deze kans zeer onwaarschijnlijk is, ben je afhankelijk van touroperators. In deze blog helpen we je graag op weg in de zoektocht naar de organisatie van jouw Salar-de-Uyuni-beleving.

 

 

Bolivia of Chili?

Tours starten gebruikelijk in het Boliviaanse Uyuni of in het Chileense San Pedro de Atacama. Laatstgenoemde is iets duurder, omdat Chili duurder is, maar ook omdat het een dag langer rijden is om de ronde te maken. Plus, je hebt een extra stop in de Moon Valley. Er zijn toeristen die de tour gebruiken om door te reizen, wat goed te doen is, maar waar je meer voor betaalt (later meer over de kosten). Dit moet je in voren boeken zodat touroperators in hun planning een overstap voor jou kunnen realiseren. Wij kiezen er voor vanuit Uyuni te starten en hier ook terug te keren. Prijstechnisch interessant, maar ook omdat wij doorreizen naar het zuiden en nu eenmaal in Bolivia zijn, natuurlijk. Hoe je zelf met gemak je vervoer naar Uyuni regelt, lees je in deze blog.

 

 

Uyuni

In Uyuni beloven zo’n 80-90 bedrijfjes dat ze ons het hoogtepunt kunnen garanderen waarvoor we gekomen zijn. Maar als we de nieuwsberichten mogen geloven, blijven er maar enkele betrouwbare kandidaten over en die opereren met verschillende namen onder één dak. Dronken chauffeurs, ellendige auto’s en drugskoeriers naar Chili, daadwerkelijk verongelukte toeristen. Het loont om wat research te doen, want onze tour was geweldig! We helpen je graag een weloverwogen keuze te maken.

Om dat alvast helder te hebben: alle tours zijn eigenlijk hetzelfde. Verschillen zijn te vinden in de kwaliteit van eten, de slaapplek, de beheersing van de Engelse taal en de passie van de chauffeurs. Ondanks dat zij deze tours járen doen, zijn er nog steeds chauffeurs die er voor elke toerist het optimale uit willen halen.  Deze chauffeurs maken stops op plekjes die alleen zij kennen, rijden nét wat van de hoofdweg om de karavaan te ontwijken. 

Over het stadje Uyuni kunnen we kort zijn: verwacht er niet te veel van! Zoals je wellicht las in onze andere Boliva blog, is dit vervallen dorp slechts een vertrekhaven voor toeristen die op een tour willen.

 

 

Welke touroperator moet ik dan nemen?

Geen garanties natuurlijk, maar als je deze tips probeert te volgen is de kans op een geslaagde en veilige trip het grootst. Eigenlijk is het niet zo heel moeilijk, vraag gewoon eens rond op straat! Er lopen altijd hordes toeristen rond die je vanuit hun eigen ervaring kunnen vertellen hoe het is geweest. Vraag het niet aan een local, die stuurt je uiteraard naar zijn eigen regelneef. Wij hebben bevestigd gekregen wat eigenlijk op internet al rond gaat wanneer je fora afspeurt: Red Planet en World White Travel zijn betrouwbaar en veilig. Absoluut niet om reclame te maken, maar wanneer je boekt via hun kantoor is de kans aanzienlijk groter dat je bij een betrouwbare chauffeur mag instappen. Puur voor jouw veiligheid dus. Een enkele misstap en ze worden heel hard bedankt: goed voor ons toeristen toch? Daarnaast heeft de Boliviaanse regering ook genoeg van berichten dat toeristen verongelukken en wordt er strenger toezicht gehouden op touroperators. 

Vraag te allen tijde naar het aantal plaatsen in je jeep en spreek af dat je met maximaal 7 medereizigers (exclusief chauffeur) instapt. Dit om te voorkomen dat je je als sardientje laat insnoeren. Alle jeeps zijn hetzelfde qua formaat, alleen de betrouwbaarheid scheelt. Vraag of je de chauffeur de avond voor vertrek kunt ontmoeten en zijn auto mag zien. Geen garantie, aangezien er op het laatste moment nog gewisseld kan worden, maar je laat zien dat je kritisch bent. Geef dieet- en voedselwensen door, laat weten wanneer je iets mankeert. 

 

 

En de kosten dan?

Kleine kantoortjes op de hoek van de straat willen je nogal eens binnen lokken met bedragen die eigenlijk niet kunnen, dat kan dus ook niet. Laat je niet verleiden, kies voor veiligheid en zekerheid. Goedkoop is hier vaak écht duurkoop, je bent hier misschien eens in je leven, haal er het maximale uit en ben bereid te betalen. Heb geen medelijden met de kleintjes die continu worden overgeslagen: zij worden, wanneer ze simpelweg kwaliteit leveren en zich houden aan de voorwaarden van de grote spelers, ingehuurd. Je bevordert dus de veiligheid door bij een grote speler te boeken, als Red Planet of World White Travel dus. In het kader van ‘elk voordeel heeft zijn nadeel’: het klopt dat zij dan de prijs kunnen bepalen.

Oke, de centjes. Je hebt deze opties: Een privé tour van 3 nachten / 4 dagen of collectieve tour van 3 nachten / 4 dagen. Dan halen we de privé optie weg, omdat je dan, het rekensommetje is simpel, gewoon de lege plekken afkoopt maal het bedrag per persoon. Dan let ons nog de keuze om 3 of 4 nachten te gaan. Dat is afhankelijk van je planning: doorreizen naar Chili, of blijf je in Bolivia. De eerste optie kost je 235 USD per persoon, de tweede optie 195 USD per persoon.  

Prijzen zijn inclusief maaltijden, drankjes, enkele snacks, overnachtingen en alle kosten door de touroperator (brandstof, onderhoud, etc.). Wat er los bij komt is de entree van het natuurpark, wat aan de poort betaalt dient te worden: zo’n 20 USD per persoon die rechtstreeks in de portemonnee van de parkwachters terecht komt en waar elke chauffeur zich boos om maakt. Grote mond? Dan kom je toch gewoon niet binnen? Het is daarnaast vrij om een fooi te geven aan de chauffeur, maar het is wel gebruikelijk om dat te doen,  zo’n 15 USD per persoon, wat per volle jeep neerkomt op zo’n 100 dollar voor de chauffeur-gids-kok-reisleider-grapjas voor 4 dagen werk. Uiteraard neem je met je reisgenoten nog wat biertjes in het zouthotel, die betaal je ook zelf. De touroperator geeft je een paklijst mee. Belangrijk om je hier aan te houden aangezien temperaturen van +40 kunnen dalen tot onder het vriespunt.

Een tour van 3 nachten / 4 dagen kost je dan een 250 USD. Wil je globaal weten wat op het program staat, lees dan door in deze blog

 

Heb jij een keuze gemaakt of goede ervaringen met een operator? Deel ze!

 

 

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Zouter dan zout: een tour naar Salar de Uyuni

Een rondje Bolivia

Vervoer in Bolivia

Laat een reactie achter

*