Belize Guatemala Honduras Mexico

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Mexico, Guatemala en Belize, drie bijzonder sfeervolle landen in Midden-Amerika met ieder zijn eigen cultuur, natuur en identiteit: de Caribische vibe in Belize, de vulkanen in Guatemala en het heerlijke eten in Mexico. Wil je deze landen tot in elke vezel ontdekken, dan heb je niet genoeg aan enkele weken. Toch kan je in ruim drie weken een hoop mooie plekjes ontdekken. Wij volgden hiervoor in 25 dagen een groot deel van de Maya route. De Maya route of la Ruta Maya is een route die je door Mexico, Guatemala, Belize én Honduras voert langs diverse archeologische Maya tempels. Hoe onze route er dan precies uit zag? Dat laten we je zien in deze blog samen met onze planning en welke vervoersmiddelen we wanneer hebben gebruikt.

 

Met je backpack van Mexico naar Guatemala, Belize en terug

In ruim drie weken reisden we van Cancun in Mexico richting het westen om vervolgens af te dalen naar Guatemala wat we hebben doorkruist om via Belize weer terug te keren naar Mexico. Omdat wij van andere reizigers al hadden begrepen dat Cancun wel erg toeristisch is, heeft de stad zelf geen onderdeel uitgemaakt van onze rondreis. Cancun was enkel de aankomst bestemming van onze vlucht.

Onze exacte route van steden die we hebben bezocht startte in Valladolid vanuit waar we via Chichen Itza naar Merida zijn gereisd, om daarna af te zakken naar Palenque en San Cristobal. Hierna hebben we Mexico verlaten om door te reizen naar Panajachel en Antigua in Guatemala. Met een kort uitstapje naar Honduras voor een bezoek aan Copán, hebben we onze route door Guatemala vervolgd naar Rio Dulce, Tikal en Flores waarna we via San Pedro in Belize opnieuw Mexico binnen zijn gegaan voor onze laatste bestemmingen Bacalar en Tulum:

 

 

Reisplanning in 23 dagen

Met een volle dag heen reizen en ook een dag voor de weg terug naar huis, hadden we in totaal 23 dagen te besteden voor onze rondreis. Voordat we onze reis begonnen wisten we vier dingen zeker: we willen Tikal in Guatemala bezoeken, een vulkaan beklimmen, snorkelen in Belize en nog een van de zeven wereldwonderen van onze bucketlist afstrepen. Mijn zus adviseerde ons daarnaast sterk om Copán in Honduras mee te pikken op onze rondreis dus als de tijd het zou toelaten, wilde we die tip ook zeker volgen. Zo hebben we al reizende uiteindelijke de volgende route en planning bepaald:

 

Valladolid, Mexico: 2 dagen

Op onze eerste volle dag in Mexico reizen we vanuit Cancun, waar we de avond ervoor zijn aangekomen, per bus in ongeveer 2 uur door naar Valladolid. Hier doen we in de ochtend onze eerste indrukken op van het mooie Mexico terwijl we het kleine centrum bezoeken. Voor het middagprogramma huren we een scooter en brengen we een bezoek aan twee prachtige cenotes: Agua Dulce en Hacienda San Lorenzo Oxman, een mooie manier om een geweldige eerste dag af te sluiten! Op dag drie van onze reis bezoeken we het op minder dan een uur rijden gelegen Chichen Itza, een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Hier regelen we een gids die ons in 1,5 uur meer over de achtergrond van het complex vertelt terwijl hij ons er over rondleidt. Na de tour dwalen we zelf nog wat rond om alles goed in ons om te nemen voordat we in de bus terug naar Valladolid stappen.


Op dezelfde dag als ons bezoek aan Chichen Itza, reizen we vanuit Valladolid door naar Merida. Na een busrit van goede 2 uur stappen we aan het begin van de avond uit op onze volgende bestemming. 

 

Merida, Mexico:  1 dag

Merida is onze tussenstop op weg naar het zuiden. Hier snuiven we de Mexicaanse cultuur en sfeer nog eens extra op terwijl we in de ochtend de stad verkennen. Een halve dag in Merida is genoeg om de leukste plekjes te bekijken. Dit is dus prima te combineren met bijvoorbeeld een middagje ontspannen aan het zwembad zoals wij hebben gedaan. 


In de avond reizen we per nachtbus door naar Palenque met de buskaartjes die we eerder op de dag hebben gekocht in Merida.  

 

Palenque, Mexico: 2 dagen

Al vroeg in de ochtend komen we aan bij ons hotel in Palenque vanuit waar we een taxi nemen naar het tempelcomplex. Hier regelen we, na er eerst een aantal te hebben afgewezen, voor een mooie prijs een erg enthousiaste gids die ons tijdens zijn rondleiding veel informatie geeft over de ruïnes en hun geschiedenis. De tour duurt 1,5 uur waarna we zelf nog de nodige tijd in het prachtig groene Palenque en het museum doorbrengen. De omgeving is er echt prachtig! Wanneer we eind van de middag terugkeren van Palenque regelen we nog een tour voor onze reis van morgen. 


Middels een georganiseerde tour reizen we de volgende dag langs de mooie watervallen Mishol-Ha en Agua Azul door naar San Cristobal. Zo besteden we dag 6 van onze reis grotendeels aan reizen van a naar b.

 

San Cristobal, Mexico: 1 dag

We beginnen de dag met een tour die ons langs twee nabijgelegen dorpjes brengt, Chamula en Zinacantan, waar we een bezoek brengen aan de lokale bevolking die nog altijd volgens oude gebruiken en rituelen leven. Heel interessant om te zien en een kijkje te mogen nemen in hun manier van leven en cultuur! De middag brengen we al slenterend door de straten van het gezellige San Cristobal door om de avond af te sluiten met een aan te raden gratis 3 uur durende wandeltour die ons langs de leukste plekjes van de stad brengt.


De volgende dag reizen we met de bus verder naar Panajachel in Guatemala. Een lange rit die start om 6:30 in de ochtend en, na in verschillende bussen en minibusjes te hebben gezeten, om 20:00u eindigt in Panajachel. Niet de meest comfortabele reis, maar zeker de moeite waard voor een bezoek aan Guatemala!

 

Panajachel, Guatemala: 1 dag

Vanuit Panajachel bezoeken we de eveneens aan het meer Atitlán gelegen dorpjes Santiago de Atitlán en San Pedro. Een bootje brengt ons in ruim een half uur van het ene naar het andere dorpje. Vanuit alle drie de dorpjes hebben we een mooi zicht op het meer en de omliggende vulkanen. Prachtig!


In de ochtend van reisdag 10 reizen we per bus in ongeveer 2,5 uur door naar onze volgende bestemming voor de komende dagen: Antigua.

 

Antigua, Guatemala: 3 dagen

Het is rond de middag als we aankomen in Antigua. Nadat we een vulkaantour en ons vervoer naar Honduras hebben geregeld, maken we een eerste wandeling door de sfeervolle straatjes met her en der leuke en sfeervolle restaurantjes. De vulkaantour is voor onze tweede dag in Antigua die we eerst starten met het verder ontdekken van de stad. Hierna staat deze dag in het teken van een onvergetelijke tour naar de Pacaya vulkaan. Van 14u tot 21u bevinden we ons al klimmend en van het fantastische uitzicht genietende op de actieve Pacaya vulkaan. Een onvergetelijke ervaring! Hiervan genieten we nog heerlijk na tijdens onze relatief rustige derde dag in Antigua waarop we wat bijkleuren in de zon, ons te goed doen aan het heerlijke eten en Cerro de La Cruz bezoeken. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad.


In de ochtend die volgt vertrekken we extreem vroeg (lees 4:00u) met de bus naar Copán Ruinas in Honduras waar we tegen de middag aankomen.

 

Copán Ruinas, Honduras: 2 dagen

De Mayastad Copán, dat is waarom we dit uitstapje van een dag naar Honduras maken. Dit groene en bijzondere complex wordt nog niet zo massaal bezocht door toeristen. Ideaal als je, net als wij, maar een middag de tijd hebt voor een bezoek. Door de rust in het complex in Copán hangt er een mysterieuze sfeer, maar wat Copán nu echt zo speciaal maakt zijn de details die nog te zien zijn op de brokstukken. De volgende ochtend bezoeken we nog het museum van Copán dat de verhalen die onze gids gisteren heeft verteld ondersteunt.


Rond de middag verlaten we Honduras weer per bus en reizen we terug naar Guatemala, ditmaal naar Rio Dulce waar we in de avond aankomen.

 

Rio Dulce, Guatemala: 1 dag

Om Rio Dulce echt te ervaren kun je er niet omheen om een bootje te regelen waarmee je van Rio Dulce naar Livingstone vaart. Livingstone is een gezellig stadje met een relaxte reggae sfeer. Na wederom een mooie boottocht terug naar ons hotel zetten we de relaxte sfeer verder door aan het zwembad, tijd voor wat ontspanning.

 
De volgende dag, dag 16 van onze reis, besteden we weer hoofdzakelijk op de weg. Een touringcar, minivan en taxi brengen ons uiteindelijk naar Tikal.

 

Tikal en Flores, Guatemala: 1 dag

Na een bijzondere nacht midden in de jungle van Tikal, begint de volgende dag alweer vroeg. Het voordeel van overnachten in Tikal is dat je de hordes mensen voor bent die vanuit Flores komen om Tikal te bezoeken. Ideaal als je net als wij de rust van de slapende jungle wilt ervaren en de magische zonsopkomst wilt zien vanaf een van de tempels. Check, die kan van de bucketlist! Een gids leidt ons nadat de zon is opgekomen over het complex en leert ons over Tikal en zijn geschiedenis. De rest van de ochtend en middag slenteren we zelf rond tussen de enorme tempels van het fantastische Tikal.


Tegen 15:00u reizen we per collectivo naar Flores waar we genieten van een gezellige avond bij de diverse winkelstandjes en restaurants aan het water. De volgende dag reizen we per bus en boot door naar San Pedro in Belize waar we om 16:00u aankomen.

 

San Pedro, Belize: 3 dagen

Belize is voor ons enkele dagen van ontspanning dus hier zoeken we niets meer dan een goed zwembad, mooi strand en leuke restaurants en barretjes. Precies wat je vindt in San Pedro. Enkel voor onze derde dag hier plannen we een snorkeltrip in de ochtend. Deze is echt prachtig! Wat een adembenemend mooie onderwaterwereld hebben ze hier.


Op de 21ste dag van onze rondreis reizen we terug naar het land waar we deze reis begonnen, Mexico. De boot brengt ons niet ver van onze volgende bestemming: Bacalar.

 

Bacalar, Mexico: 1 dag

We komen in het begin van de middag aan in Bacalar gelegen aan Laguna Bacalar, het meer met de zeven tinten blauw. We regelen een boottocht over het bijzondere meer met verschillende stops bij onder andere Cenote Negro en de Pirates Bay waar je kan zwemmen en over de zandbanken kan lopen. Opnieuw mogen we genieten van een bijzonder stukje Mexico.


Per bus reizen we de volgende ochtend in twee uur naar het noorden, naar Tulum, de laatste stop van onze rondreis.

 

Tulum, Mexico: 2 dagen

Onze eerste middag in Tulum is er een van ontspannen aan het zwembad en werken aan onze zongekleurde huid waarna we in de avond op de fiets stappen op weg naar het strand. Hier zijn we de volgende dag weer te vinden, namelijk voor een bezoek aan de ruïnes van Tulum. De ruïnes zelf zijn niet zo indrukwekkend als de anderen die we gezien hebben tijdens deze reis, maar de locatie des te meer. Je hebt vanaf hier namelijk een prachtig uitzicht over de zee. Daar, aan het strand, sluiten we ook deze geweldige rondreis af, in stijl met nog een laatste heerlijke Mexicaanse maaltijd.

 

 

De ideale route

Onze route door Mexico, Guatemala en Belize was er een van veel tempels bezichtigen, stadjes bezoeken, boottochtjes maken, snorkelen en enkele dagen ontspannen, maar aan de andere kant zijn we ook meerdere malen een hele dag onderweg geweest. Dit laatste was het ons echter meer dan waard want we hebben alles gezien en gedaan wat we wilde doen, plus het advies van mijn zus kunnen opvolgen om Copán te bezoeken. Voor ons was dit dan ook de ideale route in de tijd die we hadden. Ik geef je nog wel graag enkele tips en overwegingen mee zodat je er ook jouw ideale route van kan maken:

  • Neem je backpack mee naar Chichen Itza en reis direct vanuit daar door naar Merida in plaats van terug naar Valladolid, dit bespaart tijd. Chichen Itza biedt opslagplaats voor je backpack aan.
  • Laat je vooraf goed informeren over de veiligheid voordat je een nachtbus neemt. Wij hebben per nachtbus gereisd en hoewel het ideaal is om tijd te besparen, zouden we dit niet per sé aanraden omdat er toch nog verhalen rondgaan van overvallen op bussen.
  • Als je de tijd hebt, verblijf dan meerdere dagen in San Cristobal. Dit is zo’n leuk en sfeervol stadje dat je er gerust enkele dagen zou kunnen verblijven.
  • Hou rekening met lange reisafstanden en reistijden. Soms kan je niet anders dan een dag opofferen om van de ene naar de andere plek te reizen. Dat is het soms nadeel als je met openbaar vervoer reist.
  • Boek sowieso een vulkaanbeklimming naar een actieve vulkaan als je in Antigua bent want dit is een onvergetelijke ervaring! Heb je de tijd, overweeg dan zeker een tweedaagse tour. Lukt je dat niet, zorg dan in ieder geval voor een tour in de avond zodat je de lava echt uit de vulkaan kan zien spuiten.
  • Zorg dat je in Bacalar midden op de dag in de volle zon een boottocht kunt maken. Dan komen de kleuren van het meer het beste tot hun recht en zie je de echte schoonheid van het meer.

 

Is onze route ook jouw ideale route? Of zou je de reis door Mexico, Guatemala en Belize heel anders maken?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Een reis langs de zeven (nieuwe) wereldwonderen

6 tips voor een bezoek aan Tikal

Magische zonsopkomst in Tikal

Dagtour: De Pacaya vulkaan in Guatemala beklimmen

Must do in Guatemala: vulkaan beklimmen

Laat een reactie achter

*