Cuba

Op rondreis door Cuba, hoe regel je dat?


Cuba, het land van de old timers, sigaren en rum, maar ook bekend als een van de laatste communistische landen en van het Amerikaans embargo. Het is een land als geen ander door het regime en de isolatie waarin het tientallen jaren heeft geleefd. Dat maakt een bezoek aan Cuba zo uniek. Voor velen betekent dat ook dat ze niet goed weten of en hoe ze zelfstandig door Cuba kunnen reizen. Wij hebben het gedaan en het is absoluut de moeite waard! Hoe je het reizen door Cuba regelt, vertellen we je graag.

 

Offline reizen

Doordat internet door de hoge prijs en slechte verbinding niet voor iedereen toegankelijk is in Cuba, is mailen met organisaties in het land een uitdaging. Dat maakt het lastiger om vooraf aan je vakantie zelfstandig een en ander vast te leggen, maar ook tijdens je reis bent je beperkter want even online je volgende verblijf boeken zit er vaak niet in. Natuurlijk was het vroeger niet anders, maar tegenwoordig zijn we gewend aan het gemak en ook het stukje zekerheid dat internet kan bieden. Gelukkig kan ik je gerust stellen, want je mist het internet absoluut niet op Cuba! Het enige dat je moet doen is je erop instellen dat het niet beschikbaar is, je zult dan merken dat het prima mogelijk is om alles ter plekke zelf of via locals te regelen.

 

 

Voorbereid Cuba binnenkomen

Je hebt je besluit gemaakt, je gaat naar Cuba, maar hoe nu verder? Allereerst is het belangrijk om te weten dat je een visum nodig hebt om Cuba in te mogen. Dit kun je prima online zelf regelen vanuit huis. Naast een visum moet je bij de douane, wanneer ze je er naar vragen, ook kunnen aantonen dat je verzekerd bent voor geneeskundige kosten in het buitenland. Hiervoor heb je een Engelse vertaling nodig van je reisverzekeringspolis. Dit is eenvoudig aan te vragen bij je verzekeraar. Heb je deze vertaling niet, dan is het mogelijk dat ze je verplichten om ter plekke een zorgverzekering af te sluiten en dat is natuurlijk zonde van het geld.

Vergeet ook zeker niet om voldoende contant geld mee te nemen, want pinnen is op Cuba bijna niet mogelijk. Stel het geluk dan ook niet op de proef en zorg dat je genoeg euro’s meeneemt. Bespaar je de moeite van het wisselen van geld in Nederland, want dollars zijn niet erg gewild in Cuba en de Cubaanse Peso kun je het beste in Cuba zelf wisselen.

 
Drive, eat, sleap, repeat

Wanneer je net als wij op eigen houtje een rondreis wilt maken door Cuba, maar weinig woorden Spaans spreekt, is het aan te raden om vanuit Nederland alvast een huurauto te regelen. Zo ben je er zeker van dat er nog een auto beschikbaar is en sluit je de juiste verzekeringen af. Hou er vervolgens wel rekening mee dat het ophalen van de auto in Cuba wat tijd kan kosten, je bent immers in de Caribbean en daar hoort ook het heerlijke, maar als je haast hebt soms ook frustrerende, mañana, mañana tempo bij.

Als je ook de auto hebt geboekt ben je klaar voor de roadtrip. Er is alleen nog één ding, waar slaap je tijdens je reis? Overnachten in Cuba kun je over het algemeen op twee plaatsen doen: in een hotel of een casa particular. Bij een casa particular verblijf je bij mensen thuis, zie het als een soort bed and breakfast, en krijg je dus meteen wat mee van het leven van de Cubanen. Wat ons betreft echt dé manier om Cuba te ontdekken! Via de ene casa particular is het ook heel eenvoudig om de volgende te boeken, de eigenaar helpt je hier graag bij.

 

 

Hoewel het ontbijt eigenlijk altijd is inbegrepen bij de prijs van een casa particular, wordt het avondeten veelal buiten de deur gedaan. Gelukkig heb je in Cuba genoeg restaurantjes waar je prima kan zitten voor een hapje en een drankje. Het menu ziet er in de meeste restaurants hetzelfde uit want elk restaurant krijgt vanuit de overheid dezelfde goederen om het eten te bereiden. Veel afwisselingen tussen de restaurants is er dan ook niet, maar je hebt daarbinnen wel altijd keuze uit vis, vlees, kreeft en kip. Ondanks dat we anders hadden gelezen, vonden wij het eten overal goed smaken. Zolang je geen hoogstaande keuken verwacht, maar wel smaakvolle gerechten voldoet het prima aan de verwachtingen.

 

Een rondreis door Cuba is dus prima zelf te regelen. Hou er vooral rekening mee dat zaken net iets anders gaan dan je tijdens een andere reis zou verwachten en je bent klaar om het prachtige sfeervolle Cuba te gaan ontdekken!

 

Vertel, ben jij al eens in Cuba geweest? Hoe heb jij je hierop voorbereid?

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Terug in de tijd in Cuba

Overnachten in Cuba: Casa Particular

Laat een reactie achter

*