Japan

Je hebt sushi, en sushi

Waarschuwing: eenmaal sushi geproefd in Japan en je zult geen voldoening meer halen uit een all-you-can-eat menu van de Japanner om de hoek. Nu zijn er ook in Nederland écht wel chefs die de kunst van het sushi maken beheersen, maar daar zit een prijskaartje aan. Een echte sushichef geniet maar liefst 10 jaar opleiding, waarvan hij de eerst vier geen vis aanraakt. Wil je betaalbare topkwaliteit, volledig in sfeer en naar traditie bereid: probeer het eens in Japan! In deze blog willen we je over te streep trekken: ga eten, in Japan!

 

Gewoon vis

De california-, dragon-, crispy-chicken- en andere fancy-rolls zoals deze in Europa worden aangeprezen, krijgen in Japan geen podium. En dat zullen ze ook niet krijgen, aangezien deze sushirollen aangepast zijn aan de Westerse voorkeurssmaken. In Japan eet je rijst met rauwe vis, uiteraard mooi versierd en met garnituur, zo vers dat deze letterlijk smelt in je mond. Alle denkbare soorten vis die je je kunt voorstellen kun je hier in- of op een bolletje rijst krijgen: van inktvis, paling en tonijn tot aan kogelvis en zwaardvis. Behalve zalm, want dat is ooit het briljante idee van een Noorse zalmkweker geweest en niet iets wat bij traditionele Sushi hoort.


De beleving

Het gaat er misschien niet eens om welke sushi je kiest, het smaakt allemaal fenomenaal goed. Wat ons betreft is het de beleving van echt op z’n Japans sushi eten wat het zo bijzonder maakt. Maar, hoe kies je nu een authentiek plekje, enigszins betaalbaar en waar je niet weken tot maanden in voren hoeft te reserveren?

Ten eerste bepaal je je budget. Kies je voor een ‘lopende band restaurant’, dan ben je voor zo’n 12 tot 20 euro per persoon klaar. Thee inclusief, prima kwaliteit maar massaal. Voor een gewoon goed, kleiner en meer persoonlijke benadering betaal je 35 tot 45 euro persoon. Je bent dan gegarandeerd goed verwend. De restaurants waar met de beste kwaliteit vis gewerkt wordt, waar je zonder reservering écht niet binnen komt, kosten minstens 80 euro per persoon.

Met alleen al 5000 (ja, echt) sushirestaurants in Tokio (naast de 500 McDonalds en 260 Starbucks restaurants), wordt je keuze er niet bepaald gemakkelijker op natuurlijk. Maar, waarom zou je ons jou überhaupt laten zeggen waar je heen moet? Onze tip: Laat je verrassen -met slechts je budget in gedachte- en volg je gevoel. Spreekt een plekje jou aan, schuif aan!

Wij hebben het ook zo ontdekt. Vraag eens in je hostel wat hotspots zijn, heb het er voor over een uurtje of twee in de rij te wachten en laat jou eigen sushichef je iets voor je ogen bereiden. Wil je van alles een beetje? Loop dan de stalletjes die je op straat Sushi verkopen af, daar scoor je voor een halve tot anderhalve euro per stuk een heerlijk hapje.

 

Wil je zelf graag eens leren hoe je sushi maakt? Ook dat kan in Japan, volg dan een leuke workshop. Een absolute aanrader!

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Sushi workshop in Tokio

Plonsen in de Onsen

Japan camperland

Hiroshima: Treasure every meeting, for it will never recur

Laat een reactie achter

*