Taiwan

Taiwan: Tot rust komen op Green Island


Wanneer je in Taipei bent, de hoofdstad van Taiwan, zou je niet zeggen dat je op een eiland bent. Buiten deze miljoenenstad is de eiland sfeer echter goed voelbaar. Mocht je dat gevoel niet vatten op het hoofdeiland, dan is het uitwijken naar een kleiner eiland een goede optie. Wij kozen er voor naar Green Island te varen. In deze blog hebben we het over dit pareltje in de Pacifische Oceaan, zo’n 33 kilometer ten oosten van het ‘hoofdeiland’ Taiwan. 

 

Nachtje in Taitung

Na erg relaxte en ook actieve dagen op het hoofdeiland zijn we naar Green Island vertrokken. Dit is een klein eilandje (zo’n 18 km in omtrek) ten zuidoosten van Taiwan. Voor we de oversteek konden maken zijn we een nachtje in Taitung gebleven. Niet veel te doen, maar tijdens een mooie fietstocht door groen- en authentiek Taiwan kwamen we uit bij een ‘barretje’ waar bejaard Taiwan haar Karaoke-kwaliteiten op peil hield. Genieten dat ze deden toen wij ook een poging deden! Taitung is voor ons vooral noemenswaardig omdat we daar ’s nachts onze eerste aardbeving ervaring hadden. Maar liefst 5.8 op de schaal van Richter, dus die was goed te voelen!

 

 

4 dagen op Green Island 

Green Island is echt een aanrader wanneer je in Taiwan bent en je de helse boottocht van een uur aandurft: spugende mensen voor en achter je! Wordt je al ziek op een waterfiets, houdt dan rekening met de mogelijke onstuimigheid van de zee. De kans op een gewoon rustige zee is overigens net zo aanwezig. De oversteek kost online, via een Engelssprekende tussenpersoon, zo’n 25 euro retour. Tip: boek via je hostel voor een fractie van de prijs.


Eenmaal daar, blijkt het de vaart echt meer dan waard, zo mooi! Wij bleven 4 nachten. Dat is ruim, maar geeft je mogelijkheid om tijdens een lange reis ook weer eens echt tot rust te komen. De kleine dorpjes, die eigenlijk als een sliert om het eiland heen liggen, zijn gemoedelijk en je hoeft geen boulevards te verwachten. Kleine restaurantjes, buurtwinkeltjes en enkele hippe surf barretjes waar je héérlijk kunt eten. Eiland = verse vis! Om je mee te nemen in hoe je 4 dagen kunt invullen, onze tips voor het vullen van je dagen:

  • Ga een dagdeel duiken en snorkelen. Ook zonder je PADI zijn er mogelijkheden om onder professionele begeleiding te duiken met goed materiaal. Een duik kost je 25-30 euro, inclusief materiaal. Je zult veel vis, in de meest exotische kleuren en koraal aantreffen onder de zeespiegel.
  • Huur een scootertje. Voor luttele euro’s per dag, ben je onafhankelijk en vrij om zelf het eiland rond te crossen. Stop om korte hikes te maken en Sika herten te spotten. Stop nabij steile kliffen en kijk kilometers ver weg over zee.
  • Ga een dagje naar de Zhaori hotsprings. Op Green Island kun je chillen in zeewater-hotsprings, een zeldzaam fenomeen wat je op slechts twee plekken ter wereld ook kunt doen. Doe dat wanneer het donker is, onder de meest mooie sterrenhemel die je ooit gezien hebt. De 6 euro entree meer dan waard. Neem je badmuts mee, die is verplicht.
  • Bezoek de oude gevangenis waar menig politiek gevangene (tegenstanders van het naoorlogse Chinese communisme) zijn of haar laatste visje gegeten heeft. Niet om te lachen natuurlijk want de periode van ‘white terror’ heeft duizenden Taiwanezen het leven gekost door executie. Hier waan je je alleen, hier hangt een sobere sfeer en je dwaalt hier rond alsof je zelf ook je laatste station bereikt hebt. Een ultieme ervaring.


Kortom, Green Island biedt cultuur, plezier, rust en natuur. En dat op een stipje in de oceaan, niet al te ver van het ‘vaste land’. Wil je gaan en heb je nog vragen of ben je geweest en heb je tips? Dan willen we dat graag van je horen natuurlijk.

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Zuid Taiwan: Kenting

Oost Taiwan: de Taroko Gorge

Maak kennis met Taiwan!

Laat een reactie achter

*