Spanje

Picos de Europa: Loop de meest populaire wandelroute La Ruta del Cares


Picos de Europa, bij velen een nog onbekend natuurpark in Spanje. Veel vrienden en bekenden die wij spraken over onze reisplannen naar het noorden van Spanje hadden nog nooit van Picos de Europa gehoord. Zonde, want het is zo mooi! Daarom vertellen we je in deze blog graag meer over de meest populaire wandelroute in dit natuurgebied: La Ruta del Cares. Jaarlijks ontvangt deze route zo’n 300.000 wandelaars. Lees meer over wat deze route te bieden heeft en bovenal vind je hieronder een aantal nuttige tips om goed voorbereid te starten aan deze prachtige wandeling.

 

Overnachten in de omgeving

Voor we in gaan op de route zelf, allereerst waar te verblijven: Wij adviseren daarvoor om in Las Arenas te verblijven, een erg gezellige plaats met veel leuke restaurants en met de auto sta je in een 10 minuten rijden bij de start van de trail.

 

De route: la Ruta del Cares

De Cares kloof, oftewel La Ruta del Cares in het Spaans, is de meest bekende wandeling in Picos de Europa en dat is niet zonder reden. Het mooie aan deze route is dat je door een diepe kloof loopt met aan beide kanten prachtig hoge rotswanden waar je af en toe via tunnels doorheen loopt. Onder je, dieper in het ravijn, stroomt de rivier en om je heen hoor je de vogels. De route is niet al te zwaar. Start je in Poncebos dan is de eerste 2 kilometer het zwaarste doordat dit wat bergopwaarts is, daarna is de route zo goed als vlak en heb je daardoor ook lekker de tijd om te genieten van de natuur om je heen. De route is goed aangegeven waar nodig, maar eigenlijk kun je niet fout lopen omdat je door een kloof loopt en er dus letterlijk geen mogelijkheden zijn om van de route af te wijken. 

 

Het startpunt

De route is geen rondwandeling, maar heen en terug. Ons advies is om te starten in Poncebos en vanuit daar te wandelen naar het eindpunt in Cain. In Cain zijn namelijk veel leuke restaurants terwijl bij de start in Poncebos er verder niets van restaurants te vinden is. Je loopt deze trail namelijk heen en terug, een enkele wandeling is ongeveer 11 kilometer en in het hoogseizoen zijn er ook busjes die je terug kunnen brengen naar het beginpunt. Wij kozen om zowel heen als terug te voet te doen, dat maakt in totaal een wandeling van twee keer drie uur, waarbij we in Cain lekker uitgebreid hebben geluncht en uitgerust om daarna weer terug te wandelen en nog een keer te genieten van de natuur. Hoewel het dezelfde route is, ervaar je deze toch heel anders nu je de andere kant op kijkt!

 

Lekker lunchen in Cain

De restaurants in Cain zijn erg gezellig, het zijn er niet super veel, maar je vind er vast een leuk plekje op een van de vele terrassen. De keuken in Noord Spanje staat bekend om chorizo en goed gevulde soepen en diverse soorten kaas waarbij in Cain veel gerechten met geitenkaas te vinden zijn. Deze geiten zul je ook regelmatig tijdens je wandeling tegenkomen en lopen lekker vrij in de natuur. Natuurlijk bestel je hier een lekkere cerveza bij of een goed glas Rioja terwijl je geniet van de prachtige omgeving en de frisse berglucht.

 

 

Parkeren

Een laatste tip: Kom vroeg, en dan bedoelen we echt heel vroeg (uiterlijk 8:00 uur), want parkeren kan nog wel eens een uitdaging zijn, zeker in vakanties. Doe je dat niet, dan is het resultaat dat je vanaf je auto nog een heel stuk extra moet wandelen naar de start van de trail. En met een heel stuk bedoelen we echt een kilometer of 3 enkele wandeling, dus dat kost je zeker ruim een half uur extra aan tijd en energie. 

 

Nog niet genoeg van Picos de Europa? Lees dan ook eens onze blog ‘Picos de Europa: Wandelen door de mooiste bergtoppen van Spanje’ voor meer wandelinspiratie in de omgeving. 

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Bezoek de 3 leukste steden in Noord Spanje: Bilbao, León en Burgos

Mallorca in november

Picos de Europa: Wandelen door de mooiste bergtoppen van Spanje

4 leuke activiteiten (met kinderen) op Mallorca

Laat een reactie achter

*