Guatemala

6 tips voor een bezoek aan Tikal


Tikal, ooit een van de grootste en machtigste Maya steden ter wereld, nu een van de bekendste bezienswaardigheden van Guatemala. Niet voor niets, want het is een van de grootste archeologische vindplaatsen van de precolumbiaanse Maya beschaving en daarmee een prachtige plek om te bezoeken. Ondanks dat pas 20% van de stad is uitgegraven is er al genoeg te zien om een dag mee te vullen. Met de behulp van de volgende tips haal je het beste uit je bezoek aan Tikal.

 

1. Geniet van de zonsopkomst vanaf een van de tempels

De zon zien opkomen of ondergaan vind ik altijd iets magisch hebben. De mogelijkheid om dit te zien in een bijzondere plek als Tikal, mag dan wat mij betreft ook niet ontbreken tijdens een bezoek aan deze plek. Vanaf tempel IV heb je een prachtig uitzicht over de jungle en de toppen van enkele tempels. Je hoort er de jungle ontwaken en ziet de zon langzaam het prachtige Tikal onthullen. Wil je er zeker van zijn dat je op tijd bent voor de zonsopkomt in Tikal en een goede plek hebt om deze te zien? Ga dan niet met een tour mee vanuit Flores, maar verblijf in een hotel of camping bij de ingang.

 

 2. Verblijf in een hotel bij de ingang

Om optimaal te genieten van een verblijf in Tikal, kan ik je absoluut aanraden om te overnachten in een hotel bij de ingang. Zo ben je als een van de eerste in het park voor de zonsopkomt, heb je de mogelijkheid om tussendoor naar je hotel te gaan om te ontbijten of op te frissen en kun je je tijd maximaal gebruiken om Tikal te ervaren. Wij verbleven in Hotel Tikal Inn waar je een huisje heb in de jungle, een zwembad en goed eten, wat ons betreft een aanrader! Wij hebben er ook onze zonsopkomst tour geboekt met uitstekende gids. Daarbij vonden we een nacht met op de achtergrond de junglegeluiden fantastisch.

Aanvullende tip: Doordat je in de jungle verblijft heb je wel maar beperkt stroom dus het is slim om een zaklamp mee te nemen of in geval van nood een paar kaarsen te kopen wanneer je hier verblijft zodat je je niet in het pikkedonker hoeft aan te kleden.

 

3. Ontdek Tikal met een gids

Over het algemeen zijn we sowieso voorstander van het ontdekken van een nieuwe plek met een gids omdat het je vaak zo veel meer informatie geeft. Je leert een plek vaak net wat beter kennen zo ook Tikal. Onze gids leidde ons naar tempel IV voor de zonsopkomst, héél handig aangezien we in het midden van de nacht zelf echt de weg niet hadden gevonden, en liet ons kennis maken met het prachtige Tikal. Hij leerde ons enkele bomen en insecten herkennen die we op weg naar de zonsopkomst tegenkwamen, nam ons nog mee langs de diverse tempels en bezienswaardigheden en vertelde ons de geschiedenis van Tikal. Zo leerde we dat Tikal uit dezelfde tijd stamt als de eveneens bekende Mayasteden Palenque en Copan en wat Tikal anders maakt. Heel interessant! Na de tour met de gids heb je nog de tijd om Tikal zelf te ontdekken.

 

4. Neem de tijd

Misschien een heel algemene tip, maar toch een die ik je wil meegeven: Neem je tijd. Want hoe vaak kom je nu op een plek als deze? Neem dus de tijd om alles te bekijken en in je op te nemen. Bovendien is Tikal groot dus wil je alle bouwwerken bezichtigen, dan loop je al snel meer dan 10 kilometer. Ondanks dat hebben wij sommige tempels zelfs meerdere keren bezocht puur om nog eens extra van de prachtige bouwwerken te genieten. Het draaien van de zon geeft elke tempel ook steeds weer een ander aangezicht dat het de moeite waard maakt om langer in het park te blijven en de tempels meerdere keren te bekijken.

 

 

5. Bekijk Tikal vanuit diverse hoeken

In Tikal is het toegestaan om bepaalde tempels te beklimmen. Dit is sowieso al heel bijzonder en zorgt voor een nog specialer beeld van de bouwwerken doordat je Tikal vanuit verschillende standpunten kunt bekijken. Zo vonden we de toch al prachtige aanblik van tempel I nog beter vanaf tempel II. Let wel op want niet alle tempels mogen worden beklommen. Doe dat dus ook zeker niet! Respecteer alle bouwwerken zodat de schoonheid ervan bewaard kan blijven. Beklim enkel de tempels waarbij het is toegestaan en laat dat ook zeker niet na want je zult versteld staan van het prachtige uitzicht.

 

6. Ga er nog eens terug

Een van de mooie dingen van Tikal is dat hier vandaag de dag nog steeds tempels worden gerestaureerd. Dit is in veel andere tempelcomplexen niet het geval vanwege de hoge kosten. Door deze doorlopende restauraties is het mogelijk om over enkele tot tientallen jaren nog meer tempels te aanschouwen en bezoek je dus weer een ander Tikal. Zo is Tempel V, de hoogste van de op dit moment volledig gerestaureerde tempels, na jaren van restauratie pas sinds 2003 volledig zichtbaar. Op dit moment wordt nog verder gewerkt aan tempel IV die nog hoger is. Als we over enkele jaren terug zouden gaan naar Tikal kunnen we dus ook tempel IV in al zijn glorie bewonderen.


 

Non-tip: Ticket kopen na 15:00u

In veel reisgidsen en blogs is te lezen dat wanneer je een entreekaartje voor Tikal koopt na 15:00 uur, deze ook geldig is voor de volgende dag. Helaas is dat niet meer het geval. Sinds maart 2017 is deze regel aangepast en is een kaartje enkel nog een dag geldig. Ze zijn hier zeer strikt in dus een andere regeling treffen is niet mogelijk. Helaas kwamen wij hier pas bij de ingang van Tikal achter, een grote teleurstelling die we jou zo hopelijk kunnen besparen.

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Magische zonsopkomst in Tikal

Dagtour: De Pacaya vulkaan in Guatemala beklimmen

Must do in Guatemala: vulkaan beklimmen

Route door Mexico, Guatemala en Belize: een rondreis in 3,5 week

Laat een reactie achter

*