Nederland Reizen met kinderen

Nederland vakantieland, op vakantie in eigen land is zo gek nog niet!


Er is geen pandemie voor nodig om te kiezen voor vakantie in eigen land. Daar zijn wij inmiddels van overtuigd. Nederland heeft ondanks ons kleine lapje grond genoeg mooie plekjes om nader -en kindvriendelijk- te verkennen. In deze blog nemen we je mee in een 8 daagse trip met stops in Gelderland, Friesland, Noord-Holland en Zeeland. Wij startte in Brabant, namen twee fietsen mee en verbleven in verschillende leuke accommodaties. Deze blog gaat over een rondreis door Nederlandse dorpjes en plekjes, waar je zomaar nog niet aan zou kunnen denken.

 

Hoenderloo, De Veluwe – Gelderland

Exact tegenover de hoofdingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe in Hoenderloo ligt hotel De Boer’nkinkel. Dit goed onderhouden, karakteristiek, gastvrije en kleinschalige hotel is de perfecte uitvalsbasis om de natuur van de Veluwe te ontdekken. Maar liefst 54 vierkante kilometer bos, heide en stuifzand biedt voldoende mogelijkheid om kilometers te fietsen of te wandelen. Routekaarten vind je bij de ingang (10,95 euro entree voor volwassenen), evenals de ‘gratis’ 1.700 beschikbare fietsen. Dit is een flinke entreeprijs, maar dit park wordt dan ook minimaal door de overheid gesubsidieerd. Wil je van de Veluwe genieten zónder entreegelden: Ook zijn er ontzettend veel mogelijkheden om de Veluwe op te gaan buiten het Nationaal Park, dit beslaat slechts een deel van het totaal maar biedt hetzelfde landschap, dezelfde dieren, dezelfde rust. 

Routes zijn er van verschillende intensiteit, naar eigen gelang. Ondanks het aantal beschikbare leenfietsen is het vanwege de grote oppervlakte tóch rustig. Verschillende horeca-gelegenheden in het park bieden een mooi moment om even lekker bij te komen onder het genot van een drankje. Ook het Kröller-Müller, voor liefhebbers van hedendaagse- en moderne kunst, bevindt zich in het park. 

In de omgeving vind je ook de Oranjekazerne (Luchtmobiele Brigade) en diverse militaire musea. Ook Burgers-Zoo, Apenheul en park Berg en Dal liggen op een steenworp.

 

Jubbega – Friesland

In de gemeente Heerenveen ligt Jubbega (3.300 inwoners). Wij verbleven in een Trekkershut op minicamping Singel. Een bed, een tafel en een dak boven je hoofd: That’s it. Een stroompunt voor je eventuele elektrische fiets, picknicktafel voor de deur en splinternieuw toiletgebouw op een steenworp. Ook kun je gebruik maken van een gemeenschappelijke ‘woonkamer’ met keukenblokje. Wel zo handig. 

Jubbega bezoek je vooral voor haar bosrijke omgeving die je heel goed per fiets kunt ontdekken. Natuurreservaat de Dellebuursterheide, wandelen op de Diakonievene of bezoek Nationaal Park Catspoele, allen liggen heel erg dichtbij. Als je hier niet zen wordt, lukt het je nergens!

Vanuit Friesland kun je natuurlijk ook eenvoudig een bezoek brengen aan de Waddeneilanden, het Lauwersmeer of de historisch elf-steden stad Dokkum. Op die manier kun je je rondreis door Nederland eenvoudig uitbreiden met een aantal dagen.

 

Hippolytushoef – Noord-Holland

Nog een klein dorp, uitgerust met een gezellig en levendig dorpscentrum in gemeente Hollands Kroon. Wie kent het niet, gelegen aan het begin (of het einde?) van de dijk die de Waddenzee van het IJsselmeer afsluit (of andersom?). De Afsluitdijk is leuk om op je gemak eens over te steken, je kunt er zelf verschillende stops op maken voor mooie uitzichten over het water. 

In het dorp of nabij het dorp vind je leuke plekjes om te eten of te ontspannen. Je kunt er goed fietsen over de dijken, langs het water, door de dorpskernen. Ook Den Helder is op fietsafstand (zo’n 20 km) en de moeite waard om eens te bezoeken. Al is het maar om Marine- en/of grote off-shore schepen te spotten. Natuurlijk kun je hier ook de boot naar Texel te nemen. Den Helder kent een klein maar gezellig winkelcentrum, net er buiten ligt Stadsbrouwerij Helderse Jongens. Een tip wat ons betreft. Hier kun je op je gemak aan het water genieten van een breed bierscala en prima eten. 

 

Noordwelle – Zeeland

Aan de Zeeuwse kust, op een klein fietstochtje van Renesse, ligt Noordwelle. Daar verbleven we in een kamer vanuit waar je min of meer de zee in kon duiken. Zij het niet dat er een duin tussen ligt. Is het er toeristisch? Ontzettend. Is het er gezellig? Des te meer! Anders dan Zandvoort of Scheveningen, is het hier ook gewoon betaalbaar, goed onderhouden en wordt je ook vriendelijk geholpen in de horeca. Schone stranden, met voldoende parkeergelegenheid en vooral met de fiets goed te bereiken. 

We hebben uiteraard de Deltawerken bezocht. Indrukwekkend hoe de mens erin geslaagd is met dit imposante bouwwerk de zee de baas te zijn. De omgeving van Noordwelle biedt ook leuke fietsroutes, door het weidelandschap, langs de kust, door gezellig-kleine dorpjes: Natuurlijk stoppen we even voor een portie Kibbeling om de goede vetten (houden we onszelf voor) aan te vullen om zo flink wat kilometers te maken. 

 

Dus, mocht je overwegen om ook in eigen land je vakantie te vieren, dan hopen we je met bovenstaande impressies te inspireren. Nederland is té mooi om over te slaan als reisbestemming. Enjoy!

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Activiteiten in Twente met kleine kids

Farmcamps: Pony rijden bij meneer de boer

3x heerlijk lunchen tijdens je bezoek aan Walcheren

5x lekker weg in eigen land: van ontspannen aan de kust tot de kastelen in Limburg

4 dagen genieten op Walcheren in Zeeland

Laat een reactie achter

*