Polen

Krakau bezienswaardigheden: Grote Markt (Rynek Głowny)

Het bekendste en centrale plein van Krakau is Rynek Głowny, een bruisend middeleeuws plein in deze prachtige stad, waar je zowel heel veel bezienswaardigheden zult vinden als ook heerlijke terrassen om even lekker te ontspannen. Op dit plein is er 24 uur per dag iets te beleven en het is je centrale vertrekpunt naar de overige bezienswaardigheden in Krakau. Wij vinden RynekGłowny een van de meest leuke en gezellige pleinen van Europa en niet voor niets is dit plein al sinds 1978 verklaart tot Unesco werelderfgoed.

 

Bezienswaardigheden op de grote markt

Loop je het plein op dan valt direct op hoe groot het is. In totaal komt het overeen met ongeveer 2 voetbalvelden waarmee het ook een van de grootste pleinen is in een stadscentrum van Europa. Ook de uitstraling valt op, middeleeuws, sfeervol en met heel veel details, het is er simpelweg prachtig. En ondanks de grootte, voelt het ook wel weer dorps, dit vanwege de relatief lage gebouwen (slechts tussen de 4 en 7 verdiepingen hoog).

Op het plein is de Mariakerk te vinden, een sierlijke kerk met twee ongelijke torens welke in Pools Gotische architectuur zijn opgetrokken. Over de twee torens speelt de legende dat twee broers de opdracht kregen ieder een toren te bouwen. Dit zou in een felle concurrentiestrijd zijn ontaard waarbij de ene broer de andere heeft doodgestoken waardoor 1 toren nooit hoger is kunnen worden dan 69 meter. Ieder uur speelt een trompetter in alle vier de windrichtingen een muziekstuk, Hejnał genaamd, welke zou herinneren aan het overlijden van een wachter uit de middeleeuwen. Deze wachter sloeg alarm vanuit de toren met zijn trompet maar werd getroffen door een pijl waardoor hij abrupt overleed.

Een ander opvallend gebouw, midden op het plein gelegen, is de lakenhal (Sukiennic). Opdrachtgever voor dit bouwwerk was Koning Casimir III. Op dit moment doet de lakenhal niet langer dienst binnen de textielhandel maar zijn er diverse souvenirkraampjes te vinden in de prachtige nissen van deze hal.

Een laatste bezienswaardigheid op de grote markt is de Rynek underground: een high tech Musea gelegen onder de aardoppervlakte. Bij goed weer is een terrasje wellicht aantrekkelijker, maar tref je een dag met wat buien dan kun je je hier prima vermaken.

 

 

Terrassen

 

Overdag zie je vele toeristen maar ook shopaholics rondslenteren, in de avond maken zij plaats voor studenten en feestbeesten die tot in de late uurtjes door gaan. Vierentwintig uur per dag is er leven op het grote plein van Krakau en aan de randen van het plein zijn er grote aaneengesloten terrassen  te vinden waar het heerlijk vertoeven is in de diverse jaargetijden. Natuurlijk liggen de prijzen hier wat hoger dan gemiddeld, maar in vergelijking tot bijvoorbeeld Praag is Krakau nog altijd zeer goed betaalbaar. Proost, geniet er van!

 

Ben jij al eens in Krakau geweest? Wat vond jij het mooist aan de markt? 

 

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Roadtrip door Europa: Een auto rondreis langs de steden Dresden, Praag, Krakau en de Oostenrijkse bergen

Krakau bezienswaardigheden: Top 5

Krakau bezienswaardigheden: Kazimierz (Joodse wijk)

Krakau bezienswaardigheden: Podgórze

Krakau bezienswaardigheden: Wawel kasteel

Laat een reactie achter

*