Polen

Krakau bezienswaardigheden: Podgórze


D
e naam Podgórze zegt je wellicht niet direct iets, maar deze wijk is een bezoek meer dan waard tijdens je verblijf in Krakau. In 1941 tekende de Nazi’s een groot vlak op de kaart van Krakau, hier zou de Joodse Ghetto verreizen. Vanuit heel Krakau werden de Joden verplicht hun spullen te pakken en in de krappe huizen, afgesloten van de buitenwereld, in de ghetto te gaan wonen. Wat eens een ghetto was, is nu de wijk Podgórze. In deze blog vind je de 3 belangrijkste bezienswaardigheden van deze bijzondere wijk met treurige geschiedenis.

 

1. Historie: Joodse Getto

Podgórze is een wijk met een heftige historie, deze wijk was tijdens de tweede wereld oorlog de ghetto waarnaar de Joden werden verplaatst en gedwongen werden samen te leven. Restanten van deze tijd zijn nog altijd zichtbaar in de wijk. Diverse muren van de ghetto zijn nog te zien en ook is op het Plein van de Helden (waarover hieronder meer te lezen is) een voormalige toegangspoort te zien.

 

 

2. Museum: Schindlers Factory

Een museum wat ontzettend veel indruk op je zal maken is Schindlers Factory. Oscar Schindler, echt wereldwijd bekend geworden na de film van Steven Spiegelberg over zijn persoon: Schindlers List, redde meer dan duizend Joden van de dood. Deze historische gebeurtenis, maar ook het leven in de ghetto ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wordt in dit museum interactief en zowel in beeld, woord als geluid uiteengezet. Meer informatie over dit museum kun je hier in onze blog lezen.

 

 

3. Monument: Plein van de Helden

Een bijzonder plek, gelegen op het Plein van de Helden,  is het monument met de lege stoelen. Over dit plein (Plac Zgody) staan verspreid 65 grote bronzen stoelen. Allen leeg, koud en daarmee ter herinnering aan de leegte die achterbleef nadat de Joodse gemeenschap uit de Ghetto richting de concentratiekampen werd weggevoerd.

Aan dit plein ligt ook apotheek Pod Orlem. Eigenaar, en niet Jood, Pankiewicz zag achter zijn ramen alle gruwelijkheden en schreef hierover in zijn boek “Onder de adelaar”.  Deze apotheek is omgebouwd tot een museum dat laat zien welke inspanningen deze niet Joodse apotheker heeft gedaan om de Joden te helpen in deze barre, mensonterende omstandigheden. 

 

 

Hoe kom je er?

Vanaf het centrum gezien is Podgórze gelegen aan de overkant van de rivier de Wisła. Vanaf het centrum is dit een half uurtje lopen. De rivier steek je over vanuit de wijk Kazimierz via de bijzondere loopbrug. Deze loopbrug is namelijk voorzien van prachtige menselijke figuren die balanceren in de wind. Met de tram kan ook, neem tram 3 of 19 en stap uit bij Bohaterów Getta.

Naast historie, musea en monumenten is Podgórze ook heel gezellig. Er zijn vele leuke restaurants en barretjes en met de komst van de loopbrug zijn er vele leuke plekken bijgekomen. In de komende jaren zal dit naar verwachting nog verder gaan toenemen. Enjoy!

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Roadtrip door Europa: Een auto rondreis langs de steden Dresden, Praag, Krakau en de Oostenrijkse bergen

Krakau bezienswaardigheden: Top 5

Krakau bezienswaardigheden: Kazimierz (Joodse wijk)

Krakau bezienswaardigheden: Wawel kasteel

Krakau bezienswaardigheden: Grote Markt (Rynek Głowny)

Laat een reactie achter

*