Nederland

Drie kastelen in Nederland die een bezoek meer dan waard zijn!


Als je denkt aan kastelen denk je misschien niet direct aan Nederland, maar eigenlijk is dat volledig onterecht. Nederland is in totaal maar liefst meer dan 1.300 kastelen rijk. Van klein tot heel erg groot en imposant en alles daar tussenin. Sommige kastelen dienen tegenwoordig als museum of zijn omgetoverd tot een appartementencomplex, maar ook doen er nog altijd veel kastelen dienst als woning waarbij het kasteel al vele tientallen of wel honderden jaren in het bezit is van een vaak adellijke familie. Een kasteel heeft wat mij betreft altijd iets magisch en er is vaak zowel binnen als buiten van alles te beleven. In deze blog vertellen we je graag meer over drie prachtige kastelen met bijbehorend landgoed die het bezoeken meer dan waard zijn.

 

De drie kastelen in deze blog zijn verspreid over de provincies Utrecht, Limburg en Overijssel. Ze hebben gemeenschappelijk ze dat ze allen op een prachtig landgoed gelegen zijn waar het erg fijn wandelen is. Alleen het wandelen over deze landgoederen maakt een bezoek al ontzettend leuk en doet je terugdenken aan de tijd van ridders en jonkvrouwen.

 

 

Kasteel De Haar, Utrecht

Gelegen in het midden van het land in de provincie Utrecht, en op nog geen 11 kilometer van de binnenstad van de gelijknamige stad, ligt kasteel De Haar. Een groot en imposant complex. Het huidige kasteel de Haar werd in 1892 bovenop de ruïne van een voormalig kasteel gebouwd, naar een ontwerp van de beroemde architect Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum en het station van Amsterdam heeft ontworpen. Een bezoek aan kasteel De Haar is niet spotgoedkoop. Wil je alleen de tuinen bezoeken dan kost je dat als volwassene € 6,- en voor een bezoek aan zowel het kasteel als de tuinen ben je € 17,- kwijt. Ondanks dat is een bezoek echt de moeite waard. De tuinen zijn ontzettend groot (55 ha) en heel mooi aangelegd. Je kunt hier lekker rondwandelen en zelfs verdwalen in een speciaal aangelegd doolhof. Ook de omgeving van het kasteel is meer dan de moeite waard om te voet te ontdekken. Binnen in het kasteel kijk je je ogen uit. De imposante hal en alle prachtig gedecoreerde vertrekken die een en al historie uitademen zijn stuk voor stuk ontzettend indrukwekkend om te zien. Woorden schieten te kort en je mond zal meerdere malen open vallen van verbazing als je het kasteel binnen komt.

Het aangrenzende plaatsje Haarzuilens is piepklein met iets meer dan 500 inwoners, maar een wandeling door het dorpje met oude huisjes met rood-witte luiken mag zeker niet ontbreken! Er zijn diverse restaurants te vinden waardoor het een perfecte plek is voor een lekker hapje en een drankje voor of na je bezoek aan kasteel De Haar.

 

 

Kasteel Schaloen, Limburg

Minder bekend, maar zeker niet minder mooi is Kasteel Schaloen dat gelegen is in Oud-Valkenburg wat op haar beurt weer grenst aan het toeristische plaatsje Valkenburg. Vanuit Valkenburg loop je eenvoudig naar het kasteel toe en kun je de route naar eigen inzicht verkorten of verlengen. De eerste gebouwen op deze plek stammen al uit 1200, maar het huidige gebouw stamt uit 1656 nadat bijna het volledige gebouw is afgebrand in 1575. De verschillende torentjes maken dit kasteel wat ons betreft heel erg leuk om te zien en de grote brede gracht om het kasteel heen geven het een imposant uiterlijk. Het kasteel doet momenteel dienst als brasserie en hotel, maar ook worden er kookworkshops gegeven. Even stoppen voor een kop koffie en een stuk vlaai is dus sowieso een goed idee, maar als je altijd al eens in een kasteel hebt willen overnachten dan raden we je zeker aan om een kamer te boeken. 

In Valkenburg zelf is ook nog een oude kasteelruïne te vinden wat een bezoek ook meer dan waard is. Alsof dat nog niet genoeg is vind je vlakbij Valkenburg (op nog geen 11 kilometer) Kasteel Hoensbroek. Dit kasteel, gelegen in de gelijknamige plaats, is te combineren met nog veel meer andere mooie kastelen die Limburg rijk is. Het is zeer de moeite waard om het bezoek aan deze kastelen te combineren met een prachtige autorit door de Limburgse heuvels waarbij je natuurlijk af en toe moet stoppen voor zowel het uitzicht over de omgeving, het drielandenpunt als ook een Limburgse lekkernij op het terras.

 

 

Kasteel Twickel, Overijssel

Landgoed Twickel is groot en bijzonder goed bijgehouden. Op landgoed Twickel ligt ook Kasteel Twickel waarvan de oudste delen stammen uit de zestiende eeuw. Al ruim 400 jaar oud dus! Om het kasteel ligt een imposante gracht. Het kasteel is nog altijd bewoond en daarmee zeer beperkt mogelijk voor een bezoek. Rondleidingen zijn mogelijk vanaf juni tot en met september. De mogelijke data worden per jaar vastgesteld en zodra bekend, zijn er rondleidingen te boeken inclusief deskundige gids a €15,- per persoon. In totaal duurt een dergelijke rondleiding 70 minuten. Het kasteel heeft ook een eigen tuin die in combinatie met een rondleiding in het kasteel gratis te bezoeken zijn, maar de kasteeltuinen zijn daarnaast van april t/m oktober op woensdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur te bezoeken voor slechts €5,- per persoon. Wil je het liever gratis houden? Ook dat kan. Het kasteel is ook prachtig vanaf de andere kant van het water en de rest van het landgoed is gewoon het gehele jaar gratis te bezoeken en je kunt hier prachtig wandelen. Kasteel Twickel ligt in Delden, een klein dorpje vlakbij Hengelo en Enschede waardoor een combinatie bezoek met een van deze twee steden zeker een aanrader is.

 

Heb jij al eens een van de 1.300 kastelen bezocht in Nederland? Wij horen graag welk kasteel dat was! Deel daarom je tips en adviezen hieronder in een reactie op deze blog. 

jeroen

Jeroen

Reizen is ontdekken, lekker uit je comfort zone en zien dat het ook anders kan. Mijn reizen kenmerken zich door een actieve invulling van de dag waarin dingen zien en beleven centraal staan. Ik vertrek altijd goed voorbereid maar zonder iets echt vast te leggen naar een nieuwe bestemming. Dat geeft iedere keer weer een heleboel energie!

Onlangs bekeken ...

Activiteiten in Twente met kleine kids

Farmcamps: Pony rijden bij meneer de boer

3x heerlijk lunchen tijdens je bezoek aan Walcheren

5x lekker weg in eigen land: van ontspannen aan de kust tot de kastelen in Limburg

4 dagen genieten op Walcheren in Zeeland

Laat een reactie achter

*