Reizen met kinderen Verenigde Arabische Emiraten

Naar Dubai (met een baby)


Op slechts 6,5 uur vliegen van Nederland ligt de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), op het continent Azië. De VAE bestaan uit zeven Emiraten, waarvan Dubai en Abu Dhabi de bekendste zijn. Samen vormen zij één land. Een Emiraat is een rijk wat bestuurd wordt door een Emir, een Sjeik. In dit geval oliesjeiks, de Verenigde Arabische Emiraten rijk zijn aan dit zwarte goud.  

 

De VAE zijn de dichtstbijzijnde gegarandeerde zonbestemming wanneer het in Nederland hartje winter is. Ook daar is het dan winter, maar het is de ideale reistijd met temperaturen tussen de 22-32 graden. Voor ons daarom een goede reden om hier eens naar toe te gaan, inderdaad, met een baby. In deze blog trappen we af met praktische informatie over reizen met een kind naar dit land.  

Veiligheid 

Is het er veilig? Het antwoord is overtuigend ja. De VAE behoort tot de veiligste landen ter wereld, ook voor vrouwen die alleen reizen én kinderen. Neem natuurlijk in ogenschouw dat landen als Iran en Saudi Arabië ‘buurlanden’ zijn, homoseksualiteit strafbaar is en je je in een traditioneel Islamitisch land bevindt. Met een gezonde dosis waakzaamheid en met respect voor de Arabische cultuur is er niets aan de hand. Aan het strand kun je in bikini zonnen, op straat is het geaccepteerd om rond te lopen met ontblote schouders en knieën, maar pas wel je kleding aan wanneer je een Moskee of museum bezoekt. 

Let wel, wanneer je een wet overtreedt, zijn de straffen niet mals. Misschien wordt de veiligheid daarmee ook wel enigszins afgedwongen, maar je hebt hier tijdens je vakantie bezoek écht geen last van.

 

Voorbereidingen 

Geen visumplicht voor Nederlanders en er zijn ook geen inenting nodig. Met een paspoort (óók je kind moet er een hebben!) kom je het land binnen. Geen lastige vragen bij de douane. Vergeet alleen je zonnebrandcrème niet! Tip van de dag: per persoon mag je vier liter alcohol invoeren (houdt de actuele regelgeving in de gaten). Doe dat dan ook vooral wanneer je op een vakantie-wijntje gesteld bent, want alcohol is vrijwel onvindbaar. Slechts enkele hotels en restaurants hebben de vergunning om je een biertje voor 15 euro te verkopen!  

 

Moedermelk 

Afgekolfde moedermelk, ook in bevroren staat, mag over het algemeen mee het vliegtuig in. Bij Emirates zeker. Ook de douane op Schiphol doet er absoluut niet lastig over; wij hadden 1,5 liter bevroren melk bij. Het is echter aan te raden zelf even contact op te nemen met jouw luchtvaartmaatschappij en luchthaven, weggooien is zonde.  In een koeltasje met koelelement, ingepakt in aluminiumfolie, blijft de melk tot in het hotel koel. 

 

 

Kinderfaciliteiten 

Iedereen is dol op kinderen, natuurlijk. Alleen lopen ze er in de VAE graag mee te koop. Pretparken, waterparken, voedingsruimtes, oppasservices (in hotel, restaurant en winkelcentrum) en kindvriendelijke stadsparken met vertier zijn aanwezig in overvloed. Ook zijn de Verenigde Arabische Emiraten ontzettend schoon. Er zijn amper honden, katten en ook heb je weinig tot geen last van insecten. Mensen hebben het goede fatsoen om je voorrang te verlenen in wachtrijen en bieden je een helpende hand met de kinderwagen en maken indien nodig plaats voor je in de metro. 

Vooral bij bijvoorbeeld de Burj Khalifa blijkt het te lonen een baby mee te nemen; scheelt je zomaar anderhalf uur wachtrij. 

 

Verkeer 

De VAE zijn druk, maar het is er wel georganiseerd-chaotisch. Het voordeel is dat er dan ook niet hard gereden kan worden in de binnensteden. Daarbuiten wel, let zelf daarbij goed op: de boetes zijn hier heel erg hoog! Laat je dus niet verleiden om in hetzelfde tempo mee te rijden en houdt je gewoon aan de snelheid. Er is veel politie aanwezig om de orde te handhaven, vooral in burgerkleding, maar je hebt absoluut niet het gevoel dat je continu in de gaten gehouden wordt!  

Een kinderstoel of Maxi-Cosi in de auto is niet verplicht. Het kind op schoot, met gordel of de bak van de kinderwagen op de achterbank is toegestaan, maar wij zouden altijd aanraden om wel een kinderstoel te regelen. Vraag ernaar bij je autoverhuurmaatschappij of je hotel, zij kunnen deze vaak voor je faciliteren. 

Reizen zonder kind doe je wellicht sneller per bus of metro, dat kan ook hier prima, maar taxi’s zijn er in overvloed en tegen een scherp tarief (alles op meter, zo’n 15 euro per 20 kilometer). 

 

 

Eten 

Heerlijk! Elk restaurant, traditioneel klein en lokaal of groots en toeristisch: er wordt aan het kind gedacht op de kaart. Supermarkten hebben ook de Nutricia poedermelk en Hero groentehapjes zoals ze hier in de schappen staan. Hygiëne staat hoog in het vaandel, gerechten zijn vers en ook de Westerse keuken is de VAE niet onbekend. Het is een feest om je te laten verwennen met Emirati-food, de Libanese specialiteiten en kebabs op elke straathoek. En dat met een shisha (waterpijp) naast je.  

Ook de foodtruck-hype heeft de VAE bereikt. Aan de meest populaire stranden staan de trucks klaar je te overladen, van sushi tot burgers.  Daarmee is er qua eten voor ieder wat wils, inclusief je baby.

 

De kosten 

De VAE biedt voor elke portemonnee mogelijkheden. Wil je 35.000 euro per nacht spenderen, of liever 75 euro? Alles is mogelijk. Kleinschalige hotels, net buiten het centrum of van trekpleisters af, rekenen vaak zeer acceptabele prijzen. Terrassen, (uit)eten, winkelen en entreegelden zijn vergelijkbaar met Nederlandse prijzen. Het openbaar vervoer is goedkoop en in de souq koop je voordelig specerijen, kruiden, vers fruit, sieraden en kleding.

 

Conclusie 

Wij hebben zelf kunnen concluderen dat reizen met een kind naar de VAE heel erg goed mogelijk is.

De voordelen op een rijtje: 

  • Net wat anders dan Europa, maar toch op korte afstand.  
  • Geen visum of inenting nodig. 
  • Prachtig weer (winter: 22-32 graden), meer dan voldoende mogelijkheden om te ondernemen met kinderen. 
  • Veilig, gemakkelijk en goedkoop openbaar vervoer. 
  • Kindvriendelijk met veel faciliteiten
  • Het is er schoon en je hebt geen overlast van dieren of insecten.
  • Er is een ruim aanbod aan restaurants met een goede kwaliteit.
  • Er zijn volop westerse producten te koop in de supermarkten. 
  • Er zijn mogelijkheden voor elke portemonnee.  

Kortom, een ideale bestemming voor een korte reis, ook met kind(eren)!

Ron

Hard werken, hard ontspannen. Minimale vakantiedagen, maximaal benutten. Op een budget reizen, maar er niets voor laten. Dat is hoe ik het doe, hoe ik het wil en hoe ik andere reizigers hoop te inspireren.

Onlangs bekeken ...

Activiteiten in Twente met kleine kids

Middagdutjes en tijdzones met kinderen

Glamping met het gezin

Mayrhofen, Tirol: Oostenrijk in de zomer

Nederland vakantieland, op vakantie in eigen land is zo gek nog niet!

Laat een reactie achter

*