Nederland

Genieten van een weekendje Zuid-Limburg


Geen deel van Nederland geeft je zo erg het gevoel in het buitenland te zijn als Zuid-Limburg. Alleen al daarom komen we er erg graag. Nu is voor velen van ons Zuid-Limburg net wat te ver voor een dagtripje, maar gelukkig leent het gebied zich ook perfect voor een weekendje weg of zelfs een midweek want er is meer dan genoeg te zien en doen. Natuurlijk heb je er het drielandenpunt, maar Zuid-Limburg biedt nog zo veel meer. Fietsen, wandelen, shoppen of een ritje met de auto, er is voor elk wat wils. Onze absolute aanraders en tips delen we graag met je!

 

Bezoek Maastricht en Valkenburg

Denk je aan Limburg dan denk je al snel aan Maastricht. En dat is niets voor niets want deze meest zuidelijk gelegen stad van Nederland is een bezoekje absoluut waard. De stad kent diverse gezellige pleinen en sfeervolle straatjes. Je kunt er ook leuk winkelen en uiteraard heerlijk uit eten in een van de vele leuke restaurantjes die de stad kent. Een stadswandeling met een gids kan je helpen de stad nog beter te leren kennen. En denk ook zeker eens aan het bezoeken van Maastricht aan het einde van het jaar, wanneer de kerstmarkt op het Vrijthof staat. Wij vinden Maastricht dan op haar leukst! Het plein staat dan vol met gezellige kraampjes, kerstversiering, een ijsbaan en zelfs een reuzenrad. Er hangt een warme en gezellige sfeer, zoals trouwens in de hele stad.

Een andere plek die ook zeker rond de kerstperiode is aan te raden in Zuid-Limburg is Valkenburg. Elk jaar wordt de Gemeentegrot omgetoverd tot een kerstgrot. De sfeer is fantastisch! Maar ook buiten de kerstperiode is het bezoeken van een van de grotten van Valkenburg een bijzondere ervaring. Vooral het grotbiken is een absolute aanrader! Op de fiets en met een gids raas je zo door de grotten met op je hoofd een lampje om de smalle gangen voor je te verlichten. Ook de rodelbaan is natuurlijk erg leuk om te doen en het centrum van Valkenburg zelf is met de vele winkels en terrassen sowieso de moeite waard om te bezoeken.          

 

Rijd de Mergellandroute

Dankzij de heuvels in het zuiden van Limburg waan je je al snel in het buitenland. Dit gevoel ervaar je nog eens extra tijdens de Mergellandroute waarin je langs de hoogtepunten van het heuvelland rijdt. Wat ons betreft is het rijden van deze route dan ook een absolute aanrader! Tijdens deze 110 kilometer lange autoroute rijd je namelijk via voornamelijk rustige wegen door het prachtige glooiende heuvellandschap, langs imposante kastelen en door diverse gezellige Limburgse dorpjes. Maak onderweg een stop voor een heerlijke wandeling of een drankje op het terras en je vakantiegevoel is compleet! De route staat duidelijk aangegeven met bruin/witte zeshoekige bordjes. Het officiële startpunt is aan de Dorpsstraat in Slenaken, maar je kan op elk willekeurig punt van de route beginnen. Voor de fanatiekelingen onder ons is er ook een 127 kilometer lange variant van de autoroute voor fietsers.

 

 

Ontdek Limburgse kastelen

Buiten de kastelen die je tijdens de Mergellandroute tegen komt, telt Limburg nog veel meer van deze prachtige gebouwen uit vervlogen tijden. Niet alleen Zuid-Limburg, maar door de hele provincie vind je imposante kastelen. Het is dan ook erg leuk om er op je weg terug naar huis enkele te bezoeken. Wanneer je van Zuid-Limburg naar het noorden rijdt kunnen we je aanraden om een route uit te stippelen die je langs de volgende kastelen brengt, in volgorde van zuid naar noord: Kasteel Hoensbroek te Hoensbroek, Kasteel Limbricht te Limbricht waar het ook mogelijk is te overnachten omdat het kasteel nu dienst doet als hotel, Kasteel Horn te Horn en Kasteel Hillenraedt te Boukoul.

 

Wandel door het heuvellandschap

We noemde het al even, wandelen door het heuvellandschap. Want hoewel je met de auto natuurlijk veel meer ziet van het prachtige Limburgse landschap, gaat er wat ons betreft niets boven wandelen. Bossen, heide of langs het water, het is er allemaal. En vooral die plekken waar je om de bocht ineens uitkijkt over een prachtig vergezicht van heuvels en natuur maken een wandeling in Zuid-Limburg zo uniek voor Nederland. Zuid-Limburg telt verschillende wandelroutes die je soms zelfs over de landsgrenzen heen brengt. Ook leuk is het wandelen van een van de wijnwandelingen die Zuid-Limburg kent. Je wandelt dan niet alleen door de prachtige heuvels, maar ook nog eens langs enkele wijngaarden. Prachtige uitzichten en het gevoel alsof je je in een heus wijnland bevindt zijn het resultaat.  

Marianne

Sinds mijn eerste verre reis buiten Europa, ben ik besmet met het reisvirus. Het liefst pak ik mijn backpack om er met enkel een ticket en grove reisplanning op zak op uit te trekken. Elke reis en elke bestemming is bijzonder op z’n eigen manier, maar heeft voor mij een ding gemeen: het is altijd optimaal genieten!

Onlangs bekeken ...

Activiteiten in Twente met kleine kids

Farmcamps: Pony rijden bij meneer de boer

3x heerlijk lunchen tijdens je bezoek aan Walcheren

5x lekker weg in eigen land: van ontspannen aan de kust tot de kastelen in Limburg

4 dagen genieten op Walcheren in Zeeland

Laat een reactie achter

*