Vakantie, eindelijk is het dan zo ver! Rugzak gepakt, op je rug, het is tijd om nieuwe dingen te gaan ontdekken! Hoe fijn vakantie ook is, tegelijkertijd gaat vakantie nog veel te vaak gepaard met stress, bijvoorbeeld bij het inpakken of in een relatie; helaas sneuvelen er jaarlijks ook heel wat relaties door onenigheid tijdens de reis. Zonde natuurlijk en wat ons betreft ook helemaal niet nodig! In deze blog lees je 10 tips die je voor en tijdens je reis kunt gebruiken en waarmee het jou gaat lukken om maximaal te genieten van je vakantie. Vergeet dus die stress en het gedoe, helemaal niet nodig, het is tijd om te beleven en te genieten!
1. Weet waar je naar toe gaat
Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt ervoor dat je niet voor onnodige verrassingen komt te staan. Lees je dus altijd even in voor wat betreft de basis van je reis. Hieronder vier vragen die je altijd even moet beantwoorden voor je vertrek naar dat verre oord:
- Zijn er gebieden welke specifiek meer gevaarlijk zijn of extra alertheid vereisen? Lees altijd even de adviezen van de overheid over de lokale veiligheid. Deze informatie lees je hier:
www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/reisadviezen - Heb ik bepaalde vaccinaties of medicijnen nodig voor het land van mijn bestemming? Voor diverse landen worden vaccinaties aanbevolen die vaak niet last minute te regelen zijn. Zoek dus tijdig goed uit wat geadviseerd wordt voor je bestemming, zeker wanneer je nog niet eerder buiten Europa op reis bent geweest want dan is de kans groot dat je sowieso een vaccinatie nodig hebt.
- Zijn er specifieke gebruiken waar ik rekening mee moet houden? Niet ieder land is zoals Nederland, in streng gelovige landen bijvoorbeeld is het wel zo praktisch om daar in je kledingkeuze al rekening mee te houden.
- Welk stopcontact type is van toepassing? Het beste is om een multi-reisstekker mee te nemen waarmee je nagenoeg in de gehele wereld terecht kunt. Zo kun je de tablet, fotocamera en mobiele telefoon die je mee hebt op reis altijd opgeladen krijgen.
2. Zorg dat je basis op orde is
Kleren, tandpasta of deodorant mee? Dat doet er helemaal niet toe! Deze spullen zijn overal ter wereld te koop, veel belangrijker is dat je zorgt dat je je basis op orde hebt. Dit zijn:
- Paspoort: Check 1 maand van tevoren of deze nog voldoende geldig is voor het land van aankomst én vertrek (ieder land kent hier andere richtlijnen in)
- Visum: Is er een visum nodig voor het land dat je wilt bezoeken? Controleer dit altijd even via www.nederlandwereldwijd.nl zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan en vraag indien van toepassing je visum echt op tijd aan.
- Geld: Zorg dat je minimaal een bankpas én een creditcard bij je hebt. Voor sommige bestemmingen is het zelfs raadzaam zijn om twee verschillende soorten creditcards bij je te hebben want niet elk type wordt in elk land even goed geaccepteerd. Ook adviseren we om altijd minimaal 50 dollar bij je te hebben, daarmee kun je in noodgevallen overal ter wereld iets regelen.
- Draag je lenzen of een bril? Vergeet deze niet en neem altijd een reserve paar mee.
- Medicijnen: Gebruik je medicijnen, of heb je bijvoorbeeld snel last van maagzuur of hoofdpijn? Vergeet deze dan niet van tevoren te halen zodat je voldoende kunt meenemen op reis.
3. Stem op voorhand verwachtingen met elkaar af
Reis je samen, stem dan af en doe dit van tevoren! Veel ruzies op reis ontstaan omdat verwachtingen onderling onvoldoende duidelijk zijn. Als de een alleen maar wil ontspannen en de ander een actieve vakantie voor ogen heeft, dan zal dat leiden tot spanningen. Stem voor je vertrek dan ook af wat je van de reis verwacht en hoe je grofweg de dagen met elkaar zou willen invullen in plaats van dit tijdens de reis pas te bespreken. Wil je bijvoorbeeld alles samen doen of kies je soms ook ieder jullie eigen pad voor die dag? Wordt er gekampeerd, zijn er dan taakverdelingen? Of is kamperen sowieso uit den boze? Ga je op roadtrip met een huurauto, wie rijdt er dan en wie navigeert? Ben dus ook duidelijk in wat je van elkaar verwacht. En minimaal zo belangrijk: stop niet met communiceren tijdens de reis, maar maak kleine irritaties direct bespreekbaar. Zo voorkom je dan iets heel kleins uiteindelijk heel groot wordt. Het belangrijkste is dat je het leuk en gezellig houdt!
4. Maak een grove reisplanning
Zeker als je rondreist, en vooral met het openbaar vervoer, zul je te maken krijgen met vertragingen of het niet rijden van een bus of trein. Ben je bewust van de afstanden en de bijbehorende reistijd. Soms lijkt iets dichtbij maar kan het zijn dat je route via kronkelige bergweggetjes gaat of juist hele slechte wegen waardoor je reis best een tijdje kan duren. Lees je hier op in en plan je reis op hoofdlijnen zodat je de dagen waarin je wat langere afstanden moet reizen ook kunt afwisselen met dagen van rust. Dit voorkomt ook dat je onverwacht hele lange dagen zult moeten reizen waarbij je veel te laat aankomt in je hotel.
5. Pak tijdig je spullen
Inpakstress is iets wat eenvoudig te voorkomen is. Allereerst, begin op tijd, zorg dat je enkele dagen van tevoren start met het klaarleggen van je basis. Een tweede tip hierbij is te werken met een inpaklijst. Werk deze lijst af en streep door zodat je weet wat je nog moet pakken en wat je al hebt. Door op tijd te starten met het klaarleggen van je spullen in combinatie met het werken volgens een inpaklijst, weet je ook zeker dat je alles in huis hebt voor de reis. Niets zo vervelend als er een uur voor je vertrek achter te komen dat je nog nieuwe daglenzen had moeten regelen of dat er de vorige keer iets aan je backpack kapot was gegaan wat je had moeten laten maken. Ben ook kritisch achteraf, heb je dingen niet gebruikt tijdens je reis? Haal ze dan van de inpaklijst af voor de volgende keer. Een derde tip: leg je spullen liefst in een aparte ruimte klaar waar ze niet in de weg liggen van je dagelijkse taken. In een eerdere blog gaven we nog meer tips voor het inpakken van je backpack, wellicht kunnen deze je ook nog helpen.
6. Laat werk en/of andere verplichtingen achter je
Met je hoofd nog in je werk, of nog denkend aan andere taken die je had willen doen? Stop daar mee! Bepaal 3 weken voor je vertrek wat je nog maximaal kunt doen in de komende 2 weken. Ben realistisch en prioriteer ook de punten die je nog wilt doen. Is het een taak die je moet doen in het kader van je aankomende reis, of kan het ook daarna? De laatste week voor je vakantie gebruik je als uitloop want hoe goed je ook kan plannen, er loopt altijd wel iets niet helemaal zoals je had verwacht. Zo zorg je er voor dat je met een leeg hoofd en goed gevoel kunt vertrekken.
7. Eet gezond
Een van de fantastische dingen aan reizen is het kunnen genieten van de buitenlandse keuken. Heerlijk natuurlijk, maar het is ook goed om er rekening mee te houden dat het eten in het buitenland vaak anders is klaargemaakt en met andere ingrediënten is bereid dan dat wij hier gewend zijn. Dit kan er voor zorgen dat je buik de eerste dagen wat onrustig is. Hou hier rekening mee en stap rustig over op die heerlijke nieuwe keuken, want hoe verleidelijk het ook is om je helemaal te laten gaan op reis, ons advies is om dit niet te doen. Natuurlijk moet je lekker genieten van die buitenlandse keuken maar doe dit met mate, kies voor voldoende groenten en eet met regelmaat. Zo ben je meer in balans en daarmee voel je je extra lekker en heb je voldoende energie om leuke dingen te gaan ondernemen! Let ook altijd op wat je eet want met een flinke buikgriep of voedselvergiftiging op reis zijn is geen pretje.
8. Relativeer
Gedurende een reis kunnen er wel eens wat dingen tegenzitten, zelfs wanneer je alle tips hebt opgevolgd. Dat hoeft niet erg te zijn. Alles is zo erg als je het zelf maakt oftewel: relativeer en besef je dat je op vakantie bent. Niks moet, alles mag, en kan het niet vandaag dan doe je het toch lekker morgen? Probeer de lat van alles wat je wilt doen, zien en beleven niet te hoog te leggen, ook dat scheelt je een hoop niet behaalde verwachtingen.
9. Onthoud dat de wereld niet perfect is
We mogen ons gelukkig prijzen dat we mogen en kunnen reizen. Zo ontdek je nieuwe dingen en worden je ogen geopend. Teleurstelling ontstaat voornamelijk uit veel te hoge verwachtingen. Alles moet zogenaamd perfect zijn en we komen uit een behoorlijk perfectionistisch landje waar alles heel prima geregeld is. Zo is het echter niet overal ter wereld. Het werktempo ligt in veel landen echt een stukje lager en onze beleving van service en klantvriendelijkheid is niet overal hetzelfde. Ben je hier van bewust en stel je verwachtingen hier op bij.
10. Geniet van de kleine dingen
Vergeet niet te genieten van de kleine dingen. Natuurlijk ga je voor dat ene uitzicht, dat mooie gebouw of museum of die geweldige hike, maar probeer ook te genieten van de kleine dingen. Een lekker kopje koffie in de ochtend, een vriendelijke lach van een lokale oude vrouw op een marktje, het kan van alles zijn. Omarm de wereld waarin je terecht bent gekomen en geniet van al die kleine dingen, die wellicht anders zijn dan je gewend bent, maar oh zo mooi en je leven echt kunnen verrijken.
Goede reis!
Wij zijn er van overtuigd dat deze tips jou zullen helpen om echt met volle teugen te kunnen genieten van je volgende reis. Heb jij nog tips voor medereizigers? Laat deze tip dan zeker in een reactie achter!
Super goede tips! De verwachtingen bespreken en genieten van de kleine dingen sprongen er voor mij uit! Thanks,
23 juli 2018Raiza
Hee Raiza,
Bedankt voor je enthousiaste reactie! Leuk ook om te horen welke tips er voor jou uitsprongen.
Groetjes,
Marianne
23 juli 2018